Krug 99: Ideološka dominacija postaje model ponašanja u BiH

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Predominacija ideoloških shvatanja prepoznaje se prvo u umjetničkim slobodama, a potom i u jeziku kao i drugim sferama društva, rečeno je na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Dominacija novih ideologija i građanske slobode BiH". Foto FENA /Emir Burlovic

Agencija Anadolija

 

Ideološka dominacija u Bosni i Hercegovini postaje modelom ponašanja, stav je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koji je danas u Sarajevo raspravljao o temi “Dominacija novih ideologija i građanske slobode u BiH”,
Fotoreporter Denis Zuberi
Objavljeno Almir Terzic
Krug 99: Ideološka dominacija postaje model ponašanja u BiH
Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je kako su ideologije uvijek predstavljale lažnu svijet, ali kako one danas, u modernom svijetu, kada ovladaju masama predstavljaju materijalnu snagu
 SARAJEVO (AA) – Ideološka dominacija u Bosni i Hercegovini postaje modelom ponašanja, stav je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koji je danas u Sarajevo raspravljao o temi “Dominacija novih ideologija i građanske slobode u BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je kako su ideologije uvijek predstavljale lažnu svijet, ali kako one danas, u modernom svijetu, kada ovladaju masama predstavljaju materijalnu snagu. 

“Nažalost, optimizam 20. vijeka da će vrijeme koje slijedi, odnosno 21. vijek, donijeti doba bez ideologija, da će društvo biti slobodno, to se pokazalo kao jedna utopijska ideja, lažna ideja koja nije dala rezultat. Trenutno se nalazimo u vremenu kada su ideologije postale puno još agresivnije, jasnije u cilju dominacije ključnih struktura društava i ključnih centara moći u svijetu kako bi se usmjeravali postupci ljudi”, naglasio je Kulenović.

On je podsjetio na prošlosedmični događaj u Sarajevu kada je predstava Međunarodnog teatarskog festivala MESS, zbog navodnih prijetnji, prvo otkazana, a potom i održana. 

“Inspirisani smo onim što nam se desilo prošle nedjelje na MESS-u, onim što je bilo udar na osnovno pravo umjetnika da se izražava na način koji neće odmah biti podložan cenzuri. Dakle, svaka predominacija ideologija počinje se prepoznavati, prije svega, u vremenu koje smo nazivali totalitarnim, kao i na onome što su umjetničke slobode, što imamo danas. One se pokušavaju ideološki tumačiti i stavit u obrazac onog kome odgovara”, rekao je Kulenović.

Podsjetio je kako ideologije ne postoje samo u umjetnosti u BiH, već imaju ulogu i u svim drugim sferama svakodnevnog života.

“Uz nametanje određenih klišea, ideologija, skoro da je  postalo zabranjeno da govorite svojim jezikom, pozdravljajući na svom jeziku. Ili detalj sada kad su studenti obilježavali pogibiju, tragičnu smrt dviju studentica u Sarajevu, neki su postavljali pitanje: Zašto neki studenti pale svijeće? Mi dolazimo u apsurdnu situaciju da ideološka domancija postaje model ponašanja i istovremeno kod novih ideoloških podobnosti”, poručio je Kulenović.

Da se pitanje slobode govora i slobode pojedinca uopšte veže najprije za sigurnost, rekao je konceptualni umjetnik Damir Nikšić. 

Prema njegovim riječima, “niko se nije oglasio” kada je rukovodstvo MESS-a saopćilo kako dobija prijetnje zbog predstave koju namjerava prikazati.

“Ovdje se desilo nešto što je nedopustivo, a to je da je neko prijetio, a niko nije reagovao na to. Niko se nije bavio tome kakve su prijtenje bile. Premijer Vlade Kantona Sarajevo je rekao da je sam sebe MESS zatvorio i zabranio. Mislim da je to nedopustivo: on uvjerava i tjera te da sam odeš: sam pao, sam se ubio. To je prvi oblik nacizma, tjeraju te da sam prije logora i rata napustiš. To se dešavao prije, i sada se izgleda to dešava u Sarajevu da sami umjetnici, liberalci napuste grad. Taj odogovor premijera Kantona da prebaci lopticu na MESS, to je na fonu tih stvari i to me jako plaši, zabrinjava i užasava”, rekao je Nikšić.

Govoreći o ideologijama koje postoje u bh. društvu, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Samir Arnautović rekao je da dominatne političke ideologije kreiraju jednu vrstu fašizoidne svijesti u kojoj bi sve ono što je drugo i drugačije – zabranjeno. 

“Prije svega, protivnik jedne takve svijesti jeste građanstvo i slobodan pojedinac koji kao takav zapravo uvijek predstavjla jednu kreativnu stanicu društva”, rekao je Arnautović.

ideologijeKrug 99
Novinar Amina Zorniç
Objavljeno Almir Terzic
 
 

‘Krug 99’: Dominacija ideologija i u 21. stoljeću

FotoFena/Emir Burlović

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) – Predominacija ideoloških shvatanja prepoznaje se prvo u umjetničkim slobodama, a potom i u jeziku kao i drugim sferama društva, rečeno je na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Dominacija novih ideologija i građanske slobode BiH”.

Kako je istaknuto, sada se nastoji otvoriti pitanje sekularizma u državi te dati pravo da se govori o građanskom, budući da ideologije postaju i u 21. stoljeću sve agresivnije iako se očekivalo da će ovaj vijek donijeti društvo oslobođeno bilo kakvih ideologija koje postaju opasne onda kada obuzmu cjelokupno društvo.

Jedan od uvodničara današnje sesije profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Samir Arnautović pojasnio je da su dominantne političke ideologije na bh. sceni producirale svijest u kojoj je sve ono što je drugačije i ideološki neprihvatljivo zapravo zabranjeno ili ekskomunicirano.

– Govorimo o zabranama koje se dešavaju na različite načine, ali koje se uvijek odnose prema onom što je građansko i što je pitanje slobode pojedinca. Protivnik takve svijesti upravo je građansko društvo, građanstvo i sloboda pojedinca – naglasio je Arnautović, dodajući da je stoga o prosperitetnoj BiH moguće govoriti samo kao građanskoj državi.

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić zabrinjavajućim je nazvao posljednju situaciju koja se dogodila na Međunarodnom teatarskom festivalu MESS kada je predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” reditelja Olivera Frljića prvobitno bila zabranjena za javnost, da bi potom dio publike ušao na vlastitu odgovornost, jasno ističući da je sloboda izražavanja postala pitanje sigurnosti.

Za njega je neprihvatljivo da niko nije reagirao na zabranu slobode govora i prijetnje naglašavajući da je upravo to bila odgovornost institucija države koje su se trebale pobrinuti za izvođenje predstave u sigurnom okruženju.

– Cilj takvih odnosa je da te natjeraju da sam odeš iz države što je prvi oblik nacizma i dešava se prije ratova i logora. Tako se nastoji da umjetnici, progresivni intelektualci i liberalni umovi napuste ovaj grad kako bi se moglo reći da su oni sami otišli jer im se tu ne sviđa – dodao je Nikšić, podvlačeći da je upravo takav odnos stvari užasavajući.

(FENA) M.L.