“KRUG 99” – N. DIZDAR: STOLAC JE MJESTO NAJDIREKTNIJEG SUOČAVANJA DVIJE SUPROTSTAVLJENE IDEJE ILI IDEOLOGIJE

“KRUG 99” – N. DIZDAR: STOLAC JE MJESTO NAJDIREKTNIJEG SUOČAVANJA DVIJE SUPROTSTAVLJENE IDEJE ILI IDEOLOGIJE

        SARAJEVO, 30. OKTOBRA (ONASA) – Zastupnik SDP BiH u Skupštini HNK Nerin Dizdar, uvodničar na današnjoj redovnoj sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Izazovi stabilnosti i aktuelne kontroverze oko Stoca” kazao je da  “uzrok trenutne krize u Stocu i šire ne leži niti u jednom pojedinačnom događaju od 2. oktobra ove godine, već u 25-godišnjem kontinuitetu politike nasilja koje se provodi protiv građana na jugu BiH i nasilja koje se provodi nad ustavnim poretkom BiH”.
        Politika koju, kako kaže, možemo nazvati fašistoidnom i rasističkom, pokušava ostaviti stanje potpune obespravljenosti građana Stoca, a da problem  HDZ-u predstavlja formiranje građanske konstruktivne struje u ovom gradu.
        Govoreći o Stocu u širem kontekstu, Dizdar je kazao da je on mjesto najdirektnijeg suočavanja dvije suprotstavljene ideje ili ideologije.
        “S jedne strane imate ideju gradnje pluralne multietničke BiH i obnove Stoca u skladu sa tom svojom prirodom, onako kako je on egzistirao stoljećima prije. Stolac je mjesto sa najvećom gustinom nacionalnih spomenika BiH. Dok s druge strane imate ekskluzivističke fašistoidne politike koje zagovaraju ideju da ljudska prava nisu ljudska nego da su teritorijalna i da na određenim teritorijama jedni moraju biti ravnopravniji, a da drugi imaju isključivo pravo da se povinuju želji i volji onih koji se smatraju dominantno na tom teritoriju”, rekao Dizdar, profesor na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.
        Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović kazao je da “događanja u Stocu nisu sukob Hrvata i Bošnjaka nego rezultat politike koja želi da razori BiH”.
        Također, mišljenja je da treba otkloniti uzroke koji su doveli do napetog i izazovnog stanja koji su narušili i izborni tok.
        Kulenović tvrdi da se bez otklanjanja uzroka neće popraviti stanje niti u Stocu, niti u BiH.
        “Mi mislimo da Stolac treba vratiti Stočanima, da građani na demokratski i slobodan način izaberu svoje predstavnike, bez manipulacija i pritisaka”, dodao je Kulenović.
        Na kraju, Dizdar je zaključio da će razlučenje odnosa između inkluzivizma i ekskluzivizma u Stocu ukazati na ukupan tok društvenih dešavanja u BiH i šire.(kraj)
       

BOSNA I HERCEGOVINA

Krug 99: Održati izbore u Stocu, bez manipulacije i pritiska

Foto:Fena

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) – Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” pozvali su međunarodne i nevladine organizacije da podrže održavanje izbora u Stocu, naglašavajući da je to osnovni uslov demokratije.

Također, pozvali su sve političke subjekte Stoca i Bosne i Hercegovine na građansko jedinstvo i brigu o građanskim pravima da bi došlo do jedinstva i stabilnosti.

Predsjednik Asocijacije Adil Kulenović na nedjeljnoj sesiji je istakao da je takav ambijent stvarni interes Stoca i njegovih stanovnika.

– Dešavanja u Stocu nisu sukob Hrvata i Bošnjaka nego rezultat politike koja želi da razori BiH – kazao je Kulenović.

Mišljenja je da treba otkloniti uzroke koji su doveli do napetog i izazovnog stanja koji su narušili i izborni tok. Bez otklanjanja uzroka, tvrdi, neće se popraviti stanje ni u Stocu, ali ni u BiH.

– Mi mislimo da Stolac treba vratiti Stočanima, da građani na demokratski i slobodan način izaberu svoje predstavnike, bez manipulacija i pritisaka – poručio je Kulenović.

Sličnog mišljenja je i uvodničar Nermin Dizdar s Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru koji je kazao da kompletan ambijent šteti, najviše, stanovnicima Stoca.

Naglasio je da se u Stocu mora razvijati pluralnost i suživot kakav je uvijek bio.

Tema današnje sesije ”Kruga 99” bila je ”Izazovi stabilnosti i aktuelne kontraverze oko Stoca”.

 

(FENA) B.D.

Dizdar: Uzrok krize u Stocu je u kontinuitetu politike nasilja nad ustavnim poretkom BiH
SARAJEVO, BiH – 30. oktobar 2016: Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u uvodnom obraćanju prisutnima na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” koja je održana u Sarajevu
Adil KulenovićKrug 99
Fotoreporter Mustafa Öztürk
Objavljeno Samir Velija
Dizdar: Uzrok krize u Stocu je u kontinuitetu politike nasilja nad ustavnim poretkom BiH
– Nerin Dizdar je govoreći na temu “Izazovi stabilnosti i aktuelne kontraverze oko Stoca” istakao da Hrvatska kontinuirano doprinosi poticanju urušavanja ustavnog poretka BiH i čije se djelovanje, kako je kazao, još uvijek ne može nazvati konstruktivnim

SARAJEVO (AA) – Uzrok trenutne krize u Stocu i šire ne leži niti u jednom pojedinačnom događaju od 2. oktobra ove godine, već u 25-godišnjem kontinuitetu politike nasilja koje se provodi protiv građana na jugu BiH i nasilja koje se provodi nad ustavnim poretkom BiH, izjavio je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Nerin Dizdar sa Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Dizdar je govoreći na temu “Izazovi stabilnosti i aktuelne kontraverze oko Stoca” istakao da Hrvatska kontinuirano doprinosi poticanju urušavanja ustavnog poretka BiH i čije se djelovanje, kako je kazao, još uvijek ne može nazvati konstruktivnim.

“Imamo situaciju da politika, koju bez ikakvog ustručavanja možemo nazvati fašistoidnom i rasističkom u Stocu pokušava održati stanje potpune obespravljenosti tamošnjeg stanovništva. Stanje apsolutne vladavine uz zanemarivanje zakona i Ustava BiH u čemu ne prežu od pribjegavanja bilo kakvim sredstvima kako bi očuvali svoju vladavinu na području Stoca, ali i šire regije u jugoistočnoj BiH”, istakao je Dizdar.

Naglasio je da djelovanje Vlade Republike Hrvatske u posljednje vrijeme u potpunosti razotkriva i ogoljuje politiku ove države “koja i dalje prema BiH vodi politiku koja je isključivo oslonjena na ideologiju iz devedesetih godina prošlog stoljeća, gdje se BiH tretira kao isključiva interesna sfera Republike Hrvatske i Republike Srbije, gdje se ove države direktno upliću u unutrašnja pitanja BiH, gdje u ovu državu dolaze bez poštivanja ikakvih diplomatskih protokola, a pritom nas stalno pokušavaju uvjeravati kako nemaju namjeru da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH.”

“Jedan od ključnih problema jeste da nastavak provođenja ovakve nasilničke politike, politike kontrolisane anarhije, ako možemo tako nazvati, na kraju neće prouzročiti da Hercegovina ili Stolac bude ni ekskluzivno hrvatski, ni ekskluzivno bošnjački niti ekskluzivno srpski, nego će to biti jedna pustoš u kojoj neće biti nikoga, koja neće biti ničija, jer jednostavno stanovništvo napušta ovaj kraj u potrazi za boljem, u potrazi za egzistencijom, stabilnim sistemom koji će prije svega štititi prava građana neovisno o njihovim pojedinačnim identitetskim odrednicama”, kazao je Dizdar.

Govoreći o Stocu u širem kontekstu, Dizdar je naglasio da je on mjesto najdirektnijeg suočavanja dvije suprotstavljene ideje ili ideologije.

“S jedne strane imate ideju gradnje pluralne multietničke BiH i obnove Stoca u skladu sa tom svojom prirodom, onako kako je on egzistirao stoljećima prije. Stolac je mjesto sa najvećom gustinom nacionalnih spomenika BiH. Dok s druge strane imate ekskluzivističke fašistoidne politike koje zagovaraju ideju da ljudska prava nisu ljudska nego da su teritorijalna i da na određenim teritorijama jedni moraju biti ravnopravniji, a da drugi imaju isključivo pravo da se povinuju želji i volji onih koji se smatraju dominantno na tom teritoriju”, istakao je.

Naglasio je da će razlučenje odnosa između ove dvije suprotstavljene ideologije – i inkluzivizma i ekskluzivizma u Stocu ukazati na ukupan tok društvenih dešavanja u BiH i šire.

“Stolac je jedan od rijetkih sredina, rijetkih preostalih tačaka na leopardovoj koži kako su BiH zvali. Pitanje je hoćemo li tu pluralnost razvijati dalje ili će se ona gasiti i dalje trenirati kao jedan tumor kojeg treba odstraniti”, zaključio je Dizdar.

Nerin Dizdar
Novinar Alma Çekovic
Objavljeno Bakir Tiro
4Y-989072430-10-2016 14:28 Sarajevo
Bilten
Generalni servis
Kategorija
Genel Politika
Dizdar: Uzrok krize u Stocu je u kontinuitetu politike nasilja nad ustavnim poretkom BiH
OPIS VIDEA :
– inserti Kruga 99
– izjava Nerina Dizdara sa Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru
– inserti Kruga 99
Uzrok trenutne krize u Stocu i šire ne leži niti u jednom pojedinačnom događaju od 2. oktobra ove godine, već u 25-godišnjem kontinuitetu politike nasilja koje se provodi protiv građana na jugu BiH i nasilja koje se provodi nad ustavnim poretkom BiH, izjavio je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Nerin Dizdar sa Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru
Krugg 99Nerin Dizdar
Kamerman Denis Zuberi
Objavljeno Samir Velija