Krug 99: Provesti nacionalne zakone kojima se zabranjuje poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca

Ned, 01.07.2018. 12:21 

Agencija Anadolija:

 Krug 99: Provesti nacionalne zakone kojima se zabranjuje poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca

– Uvodničari teme “Krah pravosuđa i restorativne pravde za žrtve torture“ bili su David Pettigrew, profesor filozofije – studij holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i Programa za genocid Univerziteta Yale, SAD i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida
SARAJEVO (AA) – Samo ponovno ujedinjenje BiH omogućilo bi pravu pravnu restorativnu pravdu za žrtve genocida i efikasno rješavanje osnovnih uzroka genocida što je osnivanje, priznavanje i legitimitet Republike Srpske, rečeno je na današnjoj redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničari teme “Krah pravosuđa i restorativne pravde za žrtve torture“ bili su David Pettigrew, profesor filozofije – studij holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i Programa za genocid Univerziteta Yale, SAD i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pettigrew je istakao kako predloženi zakon u Republici Srpskoj (RS) koji se odnose na ”zaštitu žrtava ratne torture“ predstavlja surovu prevaru.

”Predloženi zakon je diskriminatoran jer, da bi ušla u sistem za naknadu štete, žrtva mora imati prebivalište u RS-u tri godine prije podnošenja prijave. Žrtve užasnih zločina koji su se dogodili u Republici Srpskoj nisu voljne da tamo žive i od njih to i ne treba očekivati“, pojasnio je.

– “Zakon o nacionalnom parku” u Podrinju novi vid nametanja nadzora i isključivanja povratnika

Istakao je kako su žrtve interno raseljene u Federaciji Bosne i Hercegovine ili žive u inostranstvu.

”Zahtjev za prijavu boravka u RS-u je sam vrhunac licemjerstva s obzirom na to da je u Republici Srpskoj organiziran orkestrirani napor za sprečavanje povratka nesrba koji su prisilno iseljeni iz svojih domova. Psihološka zastrašivanja i ponovna kolektivna traumatizacija preživjelih vrše se putem poricanja genocida i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Republici Srpskoj”, rekao je Pettigrew.

Podsjetio je kako je prošle godine predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio kako “postoje projekti čiji je cilj da muslimani ponovo okupiraju Drinu, odnosno Podrinje“, RS je nametnula ”Zakon o nacionalnom parku” u Podrinju kao novom vidu nametanja nadzora i isključivanja povratnika.

Smatra kako je ograničavanje zaštite stanovnika RS-a diskriminatorno i nehumano te da zaštitu žrtava mučenja treba proširiti na žrtve gdje god da su, bilo gdje u svijetu.

Istakao je kako naknadu treba proširiti i na druge civile koji su pretpjeli zločine kao rezultat međunarodne agresije u BiH, bilo da su se nalazili u gradovima i selima pod opsadom ili u takozvanim zaštićenim zonama.

”Kako bi se spriječila ponovna traumatizacija, kvalifikaciju žrtve za naknadu i podršku treba pažljivo utvrditi nezavisna komisija izvan entiteta Republike Srpske. To je neophodno obzirom na očiglednu povezanost Republike Sprske, njenih osnivača, političara, vojske i policije s ‘ratnim mučenjima’, a imajući u vidu i činjenicu da Milorad Dodik poriče genocid i dehumanizuje preživjele kao ciljnu grupu”, kazao je Pettigrew.

Smatra kako predloženi zakon predstavlja izrugivanje restorativne pravde, ako ne i potvrdu njenog neuspjeha u RS-u.

Ističe kako bi istinski napori u traženju reparativne pravde uključili javno prihvatanje odgovornosti rukovodstva RS-a za zločine počinjene u ime tog entiteta.

”Potrebno je provesti nacionalne zakone kojima se zabranjuje poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca. Ali diskriminatornom i ograničenom prirodom predloženog Zakona o žrtvama seksualnog nasilja i mučenje izriče se još jedan odlučujući pristuo neuspjehu restorativne pravde”, rekao je Pettigrew.

– Pettigrew: RS osnovana s genocidnom namjerom

Kazao je kako bi pokušaj restorativne pravde trebao ispraviti ono što je pogrešno urađeno, u smislu zločina koji su počinjeni i rješavanjem samog uzroka zločina.

Rekao je kako je RS osnovana s genocidnom namjerom, da se stvori etnički homogen entitet.

Smatra kako se progrešno može učiniti ispravnim jedino kroz rekonstrukciju BiH s multikulturalnom, demokratskom nacijom.

”Ovo ponovno ujedinjenje treba postići formiranjem internacionalne komisije. Međutim, Srbija i Hrvatska ne bi trebale biti uključene u ovu internacionalnu komisiju jer nisu bili dobri partneri BiH u miru. Zbog negiranja genocida ili drugih ratnih zločina, podizanja nacionalističke retorike u vezi s teritorijalnim pretenzijama početkom 90-ih i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca, Srbija i Hrvatska nisu podržale izgradnju jedinstvene nacije u BiH. Samo ponovno ujedinjenje BiH omogućilo bi pravu pravnu restorativnu pravdu za žrtve genocida i efikasno rješavanje osnovnih uzroka genocida što je osnivanje, priznavanje i legitimitet Republike Srpske”, zaključio je Pettigrew.

– Pravosuđe u službi politike

Tahirović je istakao kako ono što je dodatno u BiH, pa i cijelom regionu, problematično jeste cijelo pravosuđe koje je na usluzi politici i koje je stvorilo haotično stanje.

Podsjetio je na odluku Ustanovog suda BiH donesenu 2004. godine kojom je na neki način svim žrtvama torture omogućio ostvarivanje pravda, odnosno prava na obeštećenje presudom kroz koju je dao do znanja da ne može postojati zastara kada su u pitanju počinjeni ratni zločini i naknadu štete.

Ipak, podsjeća, odluka o naknadi štete i zastari je promijenjena 2014. kasnije čime je skoro 50.000 žrtava doveo u zabludu.

”Kroz procesuiranje počinilaca, mi dobijamo i dobrim dijelom tačnu sliku logora, odnosno žrtava koje su prošle torture u logorima. Srbija i Hrvatska to vješto izbjegavaju. Nema procesa, a ako i ima, oni su veoma šturi i vrlo nekorektni, čak uvredljivi“, smatra Tahirović.

Dodao je kako u BiH postoji stanje da se kroz strategiju izgubio smisao procesuiranja ratnih zločina.

”To je cijeli jedan sistem koji se obrušio, nažalost, na leđa žrtava koje su u poziciji da nose ne samo sudske procese već da se bore za svoja prava”, pojasnio je Tahirović.

Istakao je kako su od međunarodne zajednice očekivali mnogo veću podršku i da će ona, na osnovu svojih konvencija, putem međunarodnih zakona, učiniti nešto kako bi žrtve torture u BiH dobile svoja prava.

Zakon o pravima žrtava torture u RS-u, nazvao je diskriminatornim prema Bošnjacima i Hrvatima i dodao kako će biti zanimljivo kako će taj zakon biti primjenjen u praksi, s obzirom da se navodi da će se poštivati presude sudova, ali nije navedeno kojih.

Za implementaciju i provođenje cjelokupnog postupka je Institut za istraživanje ratnih zločina RS-a, koji, dodaje Tahirović, negira presude Haškog tribunala.

”U svakom slučaju, bez obzira što je donesen Zakon o pravima žrtava torture u Republici Srpskoj, mislim da je jedino rješenje takav zakon donijeti na nivou BiH, omogućiti svim žrtvama podjednaka prava i doći do tačnog broja stradalih, odnosno žrtava torture u BiH, uključujući i Bošnjake i Srbe i Hrvate”, zaključio je.

David PettigrewMurat Tahirović
Novinar Aldıjana Hadzıc
Objavljeno Enver İbrahimkadic

Krug 99 – Predloženi zakon RS o zaštiti žrtava ratne torture predstavlja prevaru

Foto Fena/Almir Razić

SARAJEVO, 1. jula (FENA) – Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta David Pettigrew izjavio je danas u Sarajevu da predloženi zakon u Republici Srpskoj koji se odnosi na zaštitu žrtava ratne torture predstavlja surovu prevaru jer da bi ušla u sistem za naknadu štete žrtva mora imati prebivalište u Republici Srpskoj tri godine prije podnošenja prijave.

Kao jedan od uvodničara na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi “Krah pravosuđa i restorativne pravde za žrtve torture”, Pettigrew je rekao da žrtve užasnih zločina koji su se dogodili u Republici Srpskoj nisu voljne da tamo žive i od njih to i ne treba očekivati.

– Žrtve su ili interno raseljene u Federaciji, ili žive u inostranstvu. Zahtjev za prijavu boravka u RS je izuzetno licemjeran, s obzirom na to da je u Republici Srpskoj organiziran orkestrirani napor za sprečavanje povratka nesrba koji su prisilno iseljeni iz svojih domova – rekao je Pettigrew.

Istakao je da bi pravi napori u traženju reparativne pravde uključili javno prihvatanje odgovornosti rukovodstva Republike Srpske za zločine počinjene u ime tog entiteta, te da je potrebno provesti državne zakone kojima se zabranjuje poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca.

Pettigrew je naveo da je Republika Srpska “osnovana s genocidnom namjerom da stvori etnički homogen entitet i da je nakon kriminalnog postizanja etničke homogenosti Dejton priznao Republiku Srpsku, što je bila nagrada za uspješan genocid”.

– Samo ponovno ujedinjenje Bosne i Hercegovine omogućilo bi pravu pravnu restorativnu pravdu za žrtve genocida i efikasno bavljenje osnovnim uzrocima zločina: osnivanjem, priznavanjem i legitimitetom Republike Srpske – naglasio je Pettigrew.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je da u BiH i u cijelom regionu poseban problem predstavlja pravosuđe koje je na usluzi politici i koje je stvorilo haotično stanje.

Kazao je da Srbija i Hrvatska vješto izbjegavaju procesuiranje ratnih zločina ili su ti procesi nekorektni, dok je Sud BiH sveden na nivo opštinskog suda koji procesuira izvršioce zločina a složene predmete ne procesuira posljednjih 10 godina.

Tahirović smatra da je jedino rješenje da zakon o zaštiti žrtava ratne torture bude usvojen na državnom nivou i da omogući svim žrtvama podjednaka prava kako bi se došlo do tačnog broja takvih žrtava na svim stranama.

(FENA) M.L.