KRUG 99: SADA VIŠE NEGO IKAD POTREBNO DJELOVANJE VISOKOG PREDSTAVNIKA

Pettigrew: Visoki predstavnik treba postaviti BiH na put ustavnih reformi

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) – Profesor filozofije na Državnom sveučilištu Southern Connecticut (SCSU) David Pettigrew smatra da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj “samo jedan primjer kontinuiranog osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se nastoji destabilizirati Bosna i Hercegovina”.

– Strategija poricanja, podjele i destabilizacije koja se provodi u RS-u predstavlja smišljeni napad na Dejtonski mirovni sporazum,a time i sigurnost države – rekao je danas uvodničar Pettigrew na sesiji Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, na kojoj je razgovarano o tema “Da li su ‘bonske ovlasti’ mrtvo slovo na papiru?”

– Ukoliko je ozakonjenje Republike Srpske u Dejtonu bilo „nagrada” za uspješno proveden genocid, te ako se genocidna namjera nastavlja u vidu diskriminatorne i isključujuće politike usmjerene protiv nesrpskog stanovništva koje je nasilno protjerano iz svojih domova, postoji opasnost da kumulativna okrutnost ultranacionalističkog diskursa omalovažavanja i mržnje predsjednika Dodika doprinese novoj tragediji i patnji. Tim bi se pitanjem trebalo najozbiljnije pozabaviti. Da li će to biti ostavština Dejtona? – postavio je pitanje Pettigrew.

Smatra da “takva prijetnja sigurnosti BiH i rani znakovi upozorenja na još jedan genocid predstavljaju jasan poziv za Visokog predstavnika da upotrijebi svoje bonske ovlasti i postavi BiH na put ustavnih reformi i stabilne budućnosti”.

Rukovođen doktrinom UN-a “Odgovornost da zaštiti”, visoki predstavnik bi trebao, kaže Pettigrew, razmotriti način provedbe važećih zakona na državnom nivou protiv poricanja genocida, govora mržnje, diskriminacije i psihološkog zastrašivanja usmjerenog na povratnike.

Također, trebao bi „uz programsku i finansijsku pomoć Vijeća Evrope, OSCE-a i UNDP-a pružiti podršku uspostavljanju radnog tijela od predstavnika šire javnosti koje bi radilo na izradi smjernica za funkcionalno ponovno ujedinjenje zemlje putem ustavnih reformi“.

– Taj dijalog na nacionalnom nivou bi trajao do 24 mjeseca da bi se osiguralo sveobuhvatno učešće građana i vodio bi Ustavnoj konvenciji – rekao je Pettigrew ukazujući na potrebu da “ostavština Dejtona bude govor nade, kao protuteža politici poricanja i govoru omalovažavanja i mržnje u Republici Srpskoj”.

Profesor Zlatko Hadžidedić, jedan od učesnika sesije, smatra da je “neophodno reafirmisati pravni okvir Dejtonskog sporazuma, pri čemu je institucija visokog predstavnika nezaobilazna”.

– Ne postoji pravna mogućnost da eliminiramo visokog predstavnika ili bonske ovlasti bez da “raspakujemo” čitav Dejtonski paket. To bi značilo da se dovodi u pitanje cjelokupni ustavni poredak BiH – rekao je Hadžidedić.

Profesorica Lada Sadiković zaključila je da svi ti problemi pokazuju da je konačno “sazrijelo” vrijeme da visoki predstavnik koristi svoje ovlasti, među kojima je i član 1. Aneksa 10 odnosno  „mogućnost da nadgleda implementaciju civilnog dijela Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te da formira po potrebi ustavne i političke institucije u državi”.

Učesnici sesije Kruga 99 podsjetili su da je na današnji dan prije 72 godine u Jajcu održano zasjedanje AVNOJ-a, koje je “rezultiralo da se u tadašnjoj Jugoslaviji živjelo na miran i umjeren način, gdje su postojale perspektive za sve građane”.

29 nov | 12:55

KRUG 99: SADA VIŠE NEGO IKAD POTREBNO DJELOVANJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH

S obzirom na količinu problema u Bosni i Hercegovini, neophodno je da Ured visokog predstavnika u BiH počne sa radom kako bonske ovlasti ne bi ostale “mrtvo slovo na papiru”. Poručeno je to danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 gdje je zaključeno kako Dejtonski mirovni sporazum za mir u BiH nije ni zamišljen da djeluje bez visokog predstavnika u zemlji.

S tim u vezi, profesorica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Lada Sadiković podsjetila je kako je Venecijanska komisija 2005. godine dala potvrdu da je uloga visokog predstavnika u BiH – legitimna i legalna.

“Svi problemi u BiH danas izričito pokazuju da je više nego sazrelo vrijeme da se konačno visoki predstavnik uključi i djeluje. Visoki predstavnik ne može i ne smije otići i prestati sa radom dok se ne ispune ciljevi i uvjeti da BiH ispunjava međunarodne obaveze. Sada više nego ikada vidimo da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik djeluje. Sve strane, potpisnice Dejtonskog sporazuma bile su saglasne s njegovim djelovanjem. Dejtonski sporazum nije ni zamišljen da djeluje bez visokog predstavnika”, istakala je Sadiković.

Osvrnuvši se na protekle dvije decenije, Sadiković je istakla kako su određeni visoki predstavnici u BiH bili aktivni.

“Visoki predstavnik djeluje samo onda kada on smatra da je to potrebno, dakle, samo je on u mogućnosti da djeluje kada on smatra da je potrebno. Međutim, i mi imamo pravo da kažemo kako je sada zaista vrijeme da se on uključi u rješavanje. Sigurna sam da je bio u mogućnosti da riješi presudu Sejdić-Finci i sve druge”, kazala je Sadiković.

Visoki predstavnik u BiH, rukovođen doktrinom Ujedinjenih nacija, trebao bi razmotriti posebno način provedbe državnih zakona protiv poricanja genocida, govora mržnje, diskriminacije i zastrašivanja povratnika u BiH, kazao je profesor filozofije Southern CT State University prof. dr. David Pettigrew.

Dok se u BiH ove godine obilježava 20. godišnjica od genocida počinjenog u Srebrenici, poricanje genocida je u punom jeku na međunarodnom nivou, poručio je Pettigrew.

“Rusija je u Vijeću sigurnosti stavila veto na britansku rezoluciju o obilježavanju genocida u Srebrenici na šta je apelovao predsjednik Srbije. S druge strane je predsjednik Republike Srpske nazvao genocid ‘najvećom prevarom 20. vijeka’. Da li će to biti ostavština Dejtona?”, istakao je Pettigrew.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH treba pokrenuti i pružiti podršku uspostavljanja radnog tijela za funkcionalno ujedinjenje zemlje putem ustavnih reformi.

(Anadolu Agency)