Krug 99: Suočiti se s toksičnim naslijeđem Mladića u RS-u

Ned, 13.06.2021. 12:31 

Pettigrew: Prekinuti toksično naslijeđe Ratka Mladića u Republici Srpskoj

SARAJEVO, 13. juna (FENA) – Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom sveučilištu Južnog Connecticuta David Pettigrew tvrdi da se nakon konačne presude Ratku Mladiću prvenstveno treba suočiti s njegovim toksičnim nasljeđem u Republici Srpskoj.

Profesor Pettigrew, koji je član i Upravnog odbora Programa za studij o genocidu Univerziteta Yale, izjavio je to na sesiji Kruga 99 u online formatu o temi “Može li konačna presuda Mladiću utjecati na građansko uređenje BiH?”.

– Mladićevi ratni zločini osigurali su teritorij Republici Srpskoj, što je prepoznato i ozakonjeno Daytonskim sporazumom. To je priznanje koje je bilo ništa manje nego nagrada za uspješan genocid – istakao je.

Smatra da Mladićevo toksično nasljeđe ipak traje, ne samo na transparentima, muralima i počasnim i pločama kojima se slavi, već i kroz postojanje same Republike Srpske koja, zasada, nastavlja političkim sredstvima genocidni rat s ciljem postizanja etničke homogenosti i potkopavanja suvereniteta Bosne, stvaranjem krize za krizom.

Podsjetio je da se izbor Bidenove administracije očekivao u novembru 2020. godine nagovještavajući novu nadu za BiH, uključujući napredak u ustavnoj reformi i kretanje prema članstvu u EU i NATO-u,  ali da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergey Lavrov, odabrao upravo taj trenutak za posjet Bosni i Hercegovini te upozorio na ozbiljne posljedice svakog pokušaja promjene Daytonskog sporazuma.

Smatra da Republika Srpska i Ruska Federacija podržavaju samo okvir Daytona kako bi se Bosna i Hercegovina zadržala na mrtvoj tački negrađanskog ustroja, zastoj koji sprječava ustavnu reformu koja bi omogućila prijelaz s  etnički podijeljenih konstitutivnih naroda na zajedničko dostojanstvo i prava svih građana.

– Podržavajući Dayton i njegove hrvatske i srpske nacionalističke stranke, što za rezultat ima nefunkcionalnu BiH, Ruska Federacija ugrožava sposobnost BiH da zadovolji potrebe svojih građana. Ne samo da je kočila sposobnost BiH da odgovori na trenutnu građansku krizu, već i da odgovori na trenutnu krizu javnog zdravstva. U tom smislu, Ruska Federacija i njezini saveznici postali su egzistencijalna prijetnja BiH. Takvo je otrovno nasljeđe Ratka Mladića – kazao je profesor.

Istakao je da međunarodna zajednica mora slijediti strategiju koja bi istovremeno reagirala prema Banja Luci i Moskvi, djelotvorno zadržavajući toksični i destabilizirajući utjecaj Dodika u regiji, istovremeno neutralizirajući zloćudni utjecaj Ruske Federacije.

– SAD i EU trebaju ubrzati ulazak Bosne u EU i članstvo u NATO-u. S obzirom na činjenicu da je BiH bila žrtva internacionalne agresije iz Hrvatske i Srbije, a posljedično je pretrpjela ratne zločine, uključujući genocid, članstvo u EU i NATO-u trebalo bi promatrati kao stvar restorativne pravde – kazao je.

Pettigrew  je istakao da bi takve inicijative stvorile odgovor na destabilizirajuću prijetnju Republike Srpske i na toksično nasljeđe Ratka Mladića.

– Takve bi inicijative stvorile prostor u kojem bi se mogla dogoditi ustavna reforma kojom bi civilno društvo, temeljeno na građanima s jednakim pravima i dostojanstvom, moglo cvjetati. U ovom trenutku još uvijek čekamo obećanje administracije Josepha Bidena u vezi s tim – zaključio je.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra da je konačna presuda Mladiću izrečena na radost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, ali da je pravda izgubila civilizacijski krešendo te da je  pobijedila realpolitika kojom ni žrtve, ni zločinci nisu zadovoljni.

– Jer, Srebrenica je bila samo posljednja faza nedovršene genocidne namjere koja se ocrtavala od prvih dana rata neselektivnim granatiranjem opsjednutih naseljenih mjesta i gradova, progonom i istrebljenjem civilnog stanovništva, logorima i konstatacijom samog Mladića 1992. godine da će projektovani aspekti zločinačkog plana rata protiv BiH biti upravo genocid – kazao je.

Smatra da pravda nije zadovoljena te da su načela pravičnosti progutale kvantifikacije i procenti ubijenih ljudi, a genocidna namjera relativizirana i ostavljena u naslijeđe i preživjelim žrtvama i zločincima.

Agencija Anadolija:

Krug 99: Suočiti se s toksičnim naslijeđem Mladića u RS-u

– Na sesiji je govorio David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Državno sveučilište Južnog Connecticuta, Upravni odbor Programa za studij o genocidu Univerziteta Yale

SARAJEVO (AA) – Nakon što je Žalbeno vijeće Ratku Mladiću potvrdilo osuđujuću presudu za genocid i druge zločine i izreklo mu kaznu doživotnog zatvora, važno je suočiti se s njegovim toksičnim naslijeđem u Republici Srpskoj, izjavio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida David Pettigrew, javlja Anadolu Agency (AA).​​​​​​​

Prethodno je uvodno obrazloženje dao Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 koji je naveo da je tema današnje sesije “Može li konačna presuda Mladiću utjecati na građansko uređenje BiH?”, te da je pravda izgubila svoj civilizacijski krešendo, a pobijedila je realpolitika kojom ”ni žrtve, ni zločinci nisu zadovoljni”.

Prema njegovim riječima, historijski zaokret kako bi teško breme prošlosti i krvavih zabluda ostalo konačno iza nas moguć je izgradnjom moderne nacije, demokratske građanske i sekularne evropske države.

“Mogu li to učiniti građani BiH sami? Apstraktno govoreći naravno da da. Ali, konkretno historijski govoreći, dok bauk etnonacionalizma i populizma pleše svoj razarajući ples žrtvujući na oltaru vlastitih interesa sudbine miliona i nagovještaje za neki novi krvavi rasplet, naravno da ne. Današnje najprosperitetnije demokratske države i društva nisu u sličnim historijskim okolnostima nacifašizma to mogle učiniti bez internacionalne saradnje i podrške. Nećemo moći ni mi u Bosni i Hercegovini”, rekao je Kulenović.

Kako je dodao, današnjom sesijom pozvano je na internacionalnu saradnju i solidarnost demokratske snage i aktere u svijetu za izlazak iz gvozdenog obruča etnonacionalizma u BiH i regiji, toj najvećoj prijetnji miru i uspješnog razvoja bilo koje zajednice slobodnih građana. Samo tako će biti zaustavljen i neki novi krvavi ples i samo tako će se obnoviti ideali pravde i pravičnosti.

Potom je govorio Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Državno sveučilište Južnog Connecticuta, Upravni odbor Programa za studij o genocidu Univerziteta Yale.

On je naveo da je kaznenim postupkom utvrđeno da je Mladić sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je obuhvaćao generalni plan trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija na koji su bosanski Srbi polagali prava uz dokumentirane ratne zločine, da su Mladićevi ratni zločini osigurali teritorij Republici Srpskoj, što je prepoznato i ozakonjeno Daytonskim sporazumom, priznanje koje je bilo ništa manje nego nagrada za uspješan genocid.

“Žalbeno vijeće nije uspjelo osuditi Mladića za genocid u drugim općinama, što je bila izdaja žrtava i pravde. No, njegovo toksično naslijeđe ipak traje, ne samo na transparentima, muralima i počasnim i pločama kojima se slavi, već i kroz postojanje same Republike Srpske koja, zasada, nastavlja političkim sredstvima genocidni rat s ciljem postizanja etničke homogenosti i potkopavanja suvereniteta Bosne – stvaranjem krize za krizom”, rekao je Pettigrew.

Profesor je rekao da je izbor Bidenove administracije koji se očekivao u novembru 2020. godine nagovještavao nogu nadu za Bosnu, što je minsitar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov iskoristio za posjet BiH. Njegova posjeta počela je simboličnom uvredom bosanskog suvereniteta, budući da se njegov susret sa Miloradom Dodikom nije dogodio u glavnom gradu Sarajevu, već u Istočnom Sarajevu, a pri tome nije bilo istaknute zastave države BiH. Dolazak Sergeja Lavrova signalizirao je podršku Ruske Federacije destabilizirajućim prijetnjama odcjepljenjem i protivljenju EU i NATO-u.

Milorad Dodik također je simbolički komunicirao dajući ruskom ministru vanjskih poslova Lavrovu 300 godina staru, ukrajinsku pravoslavnu ikonu. Ikona je navodno došla iz Donbasa, kojeg kontroliraju separatisti uz podršku Rusije. No, zabrinjavajuće su političke implikacije koje su proizašle iz darivanja pozlaćene pravoslavne starine, jer je ikona predstavljala ultranacionalističke i destabilizirajuće reference. Za gospodina Dodika kontroverza oko ikone samo potvrđuje “bratske veze između dvije pravoslavne nacije'”, dodao je Pettigrew.

“Poklon gospodina Dodika nedvojbeno je bio izraz zahvalnosti za podršku Ruske Federacije, uključujući podršku u Vijeću sigurnosti UN-a, kada je Rusija uložila veto na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 2015. godine, ali i za podršku Republici Srpskoj u otporu i suprotstavljanju Visokom predstavniku i Ustavnom sudu. Kad je Vijeće za provedbu mira (PIC) osudilo provokacije Republike Srpske, Ruska Federacija bila je suzdržana. Suzdržanost Ruske Federacije podržava prijetnje Republike Srpske miru i stabilnosti Bosne”, naveo je Pettigrew.

On je dodao i da ikona sugerira da za Rusiju, RS-u u praktičnom smislu može biti drugi Donbas.

Profesor je ocijenio da međunarodna zajednica mora slijediti strategiju koja bi istovremeno reagirala prema Banja Luci i Moskvi, djelotvorno zadržavajući toksični i destabilizirajući utjecaj gospodina Dodika u regiji, istovremeno neutralizirajući zloćudni utjecaj Ruske Federacije.

“Visoki predstavnik je imperativ u provođenju nacionalnih zakona protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca kako bi obnovio vladavinu zakona i suprotstavio se govoru mržnje Dodika. Trebalo bi formirati komisiju građana (građansku komisiju) za rješavanje pitanja širenja poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj. SAD i EU trebaju ubrzati ulazak Bosne u EU i članstvo u NATO-u. S obzirom na činjenicu da je Bosna bila žrtva internacionalne agresije iz Hrvatske i Srbije, a posljedično je pretrpjela ratne zločine, uključujući genocid, članstvo u EU i NATO-u trebalo bi promatrati kao stvar restorativne pravde”, izjavio je Pettigrew.

Rekao je i da bi takve inicijative stvorile odgovor na destabilizirajuću prijetnju Republike Srpske i na toksično nasljeđe Ratka Mladića.

“Takve bi inicijative stvorile prostor u kojem bi se mogla dogoditi ustavna reforma kojom bi civilno društvo, temeljeno na građanima s jednakim pravima i dostojanstvom, moglo cvjetati. U ovom trenutku još uvijek čekamo obećanje administracije Josepha Bidena u vezi s tim”, zaključio je Pettigrew.