Krug 99: Ustav BiH će se morati mijenjati ukoliko zemlja želi punopravno članstvo u EU

Krug 99 – Što prije shvatimo da su nam reforme neophodne, bit će nam svima bolje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) – Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Muhamed Mujakić i Lada Sadiković uvodna izlaganja na redovnoj sesiji ove nedjelje posvetili su temi “Upitan je rezultat reformi u BiH bez ustavnih promjena”.

Tako je pravni stručnjak Muhamed Mujakić mišljenja da su reforme u BiH neizbježne i nužne te da će se, prije ili kasnije, njen ustavni, ekonomski i politički sistem morati prilagođavati evropskim integracijama.

– Međutim, naše političke elite se sporo dogovaraju oko nekih krucijalnih pitanja od koristi za građane. Zato je važna i daljnja uloga međunarodne zajednice u BiH, dok god BiH ne postane i punopravna članica EU – kazao je Mujakić novinarima prije redovne sesije “Kruga 99”.

Istaknuo je da sve ustavne promjene treba da budu radi građana, te da zapravo i Ustav, kao najviši pravni akt u jednoj demokratskoj državi, jeste tu kao instrument u rukama građana.

– Činjenica jeste da je problematična pravna priroda Ankesa 4 kao dijela Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH, a i evidentno je da će se Ustav BiH iz 1995. godine (prilagođavanjem BiH Evropskoj uniji) morati postepeno, ali sigurno mijenjati. Što bude prije, u interesu je građana BiH, što bude kasnije i sporije to su veće negativne konzekvence za svakog bh. građanina. Što prije shvatimo da su nam reforme neophodne i da moramo ići u tom smjeru, bit će nam svima bolje – naglasio je.

Mujakić vjeruje da će 2017. biti godina pomaka, kaže da kao društvo i pojedinci treba da budemo optimisti, ali i preporuča da akademska zajednica i građani općenito daju svoj glas o tome da “nam reforme zaista trebaju”.

Profesorica Lada Sadiković podsjetila je da BiH ima mnogo pitanja koja mora riješiti (jezik, izvršavanje presuda, Javni RTV servis, popis….), pitanja za koje građani traže da budu riješeni.

– Posljednji komunike Vijeća za implementaciju mira u BiH naglasio je da institucija visokog predstavnika zadržava sve instrumente na snazi. Ostaje onako kako je to propisano Dejtonskim sporazumom sve dok visoki predstavnik ne podnese izvještaj Vijeću sigurnosti da je BiH u stanju ispunjavati samostalno svoje obaveze – mišljenja je.

Ističe da to dovoljno govori da međunarodna zajednica zadržava sve instrumente u BiH, ali je Općim okvirnim sporazumom jasno definirano da djeluju onda kad smatraju da je to potrebno.

(FENA) M.L.

Krug 99: Ustav BiH će se morati mijenjati ukoliko zemlja želi punopravno članstvo u EU
– Govoreći na temu “Upitan je rezultat reformi u BiH bez ustavnih promjena”, pravnik i ekonomista Muhamed Mujakić istakao je da su “reforme u BiH nužne i neizbježne, u svakom segmentu politike, društva i ekonomije”

SARAJEVO (AA) – Ustav Bosne i Hercegovine morat će se mijenjati ukoliko zemlja želi postati punopravna članica Evropske unije, poručeno je danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na temu “Upitan je rezultat reformi u BiH bez ustavnih promjena”, pravnik i ekonomista Muhamed Mujakić istakao je da su “reforme u BiH nužne i neizbježne, u svakom segmentu politike, društva i ekonomije”.

“Reforme u BiH su neizbježne, nužne. Prije ili kasnije, evropskim integracijama i činjenicom da je BiH ozbiljno na putu ka EU, mi ćemo se morati prilagođavati. Međutim, naše političke elite se jako sporo dogovaraju oko nekih krucijalnih pitanja u korist građana i zato je važna i daljnja uloga međunarodne zajednice u BiH dok god BiH ne postane punopravna članica EU”, rekao je Mujakić.

Podsjetio je kako sve ustavne promjene moraju ići u korist građana jer upravo ustav predstavlja instrument koji je granat benefita građanima.

“Činjenica jeste da je problematična pravna priroda općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH i evidentno je da će se Ustav BiH iz 1995. godine prilagođavanjem BiH EU morati postepeno, ali sigurno mijenjati. To što bude prije, to je veća korist i ide u interesu građanima BiH. Što prije shvatimo da su nam reforme neophodne i da moramo ići u tom smjeru, bit će nam svima bolje”, istakao je Mujakić.

Da je BiH načinila značajne korake u smislu reformskih promjena na putu prema EU smatra i Lada Sadiković, profesorica na Fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Ona je podsjetila kako se najnovijim sastancima u Bruxellesu izmijenili prioriteti u smislu ekonomskih uslova koje BiH mora ispuniti, ali da je ostalo ispunjenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Mi smo u međuvremenu dobili i treću presudu Evropskog suda za ljudska prava (slučaj Pilav) što je direktno uvjet EU za pristupanje jer je to pravni kriterij jedne zemlje. Bez obzira jesmo li ispunili ekonomske kriterije i pokazali napredak u reformama, presude će se morati ispuniti. Pitanje presude Pilav nije samo pitanje doktora Pilava već svih građana. Tako da, na taj način svi bi dobili mogućnost da odlučuju svi građani o svim pitanjima”, naglasila je Sadiković.

Krug 99reforme
Muhabir Amina Zorniç