Krug 99 – Za bolju budućnost BiH dati centralnu ulogu pojedincu

Ned, 05.07.2020. 11:29 

Tekst: Senka Trgovčević, Ilustracija

SARAJEVO, 5. jula (FENA) – U sadašnjem bh. društvu neće doći do promjene ukoliko se ne da  centralna uloge pojedincu, a što bi  omogućilo  otklon od šablona u kojem smo zaglavljeni.  Jedino pojedinac ima pravo da okreće novi list i da oprosti ako želi – rekao je psiholog Bojan Šošić, govoreći kao uvodničar na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”  o  temi “BiH 25 godina nakon genocida”. 

Po riječima profesora Gorana Šimića Srebrenica pokazuje da je Bosna i Hercegovina još uvijek  zemlja koja veliča ratne zločince, a ponižava njihove žrtve te kaže da revidiranje događaja iz rata utiče  na našu sadašnjost.

– Situacija je da je zemlja podijeljena, a oni koji upravljaju tim procesima to dodatno produbljuju ili  smišljaju nove podjele. Trebamo lidere koji će brinuti o dobrobiti zemlje i njenim građanima. Također, trebaju nam lideri koji će omogućiti ljudima u BiH da prožive vrijedan  život. To za sada nije moguće – kazao je  Šimić.

Dodao je da odgovornost za bolju budućnost u BiH leži i na samim građanima, koji se, moraju suočiti s prošlošću.

Na sesiji je profesor Senadin Lavić poručio da treba nastaviti iskorak da se vrati život u kontekstu Srebrenice, „onaj život kojeg su pokušali izbrisati da ga tamo nema“.KRUG 99SREBRENICASREBRENICA(FENA) D.V.