Kuća mostarskog kadije-sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana

BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljena knjiga “Kuća mostarskog kadije-sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana”

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) – Knjiga “Kuća mostarskog kadije-sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana“ autora Ferida Buturovića predstavljena je večeras u Sarajevu.

U knjizi je, po riječima autora, prikazan jedan sudar stvarnosti i iluzije što je ujedno njena osnovna ideja.

– Ovo je moje iskustvo i ono što sam ja doživio, a opisani događaji u knjizi su istiniti. Bio sam crveni skojevac i za vrijeme Drugog svjetskog rata došao sam na područje istočne Hercegovine i sudario sam se s jednom partizanskom stvarnošću koja je bila okrutna, koja ni najmanje nije sličila mojim snovima o partizanima – kazao je novinarima Buturović.

Naveo je da je knjiga više od svjedočanstva i da govori o onome što su bili ideali za koje su se borili, te o tome što je lično doživljavao.

Jedan od promotora knjige akademik Mirko Pejanović izjavio je da je Buturović jedan od onih koji su bili uključeni u antifašistički narodnooslobodilački pokret grada Mostara.

– Radi se o knjizi koja na jedan neobičan i autentičan način donosi kazivanje o vremenu antifašističke narodnooslobodilačke borbe, o herojstvu ljudi u toj borbi i o vrijednostima antifašizma – naglasio je Pejanović.

Buturović je u naslovu stavio svoje porijeklo – on potiče iz familije u kojoj je otac bio kadija, a u tu vrijeme kadija je bio u vrhu društvene elite. Ipak, on i njegov brat i svi iz te familije su postali pripadnici narodnooslobodilačkog antifašističkog pokreta i bili su u partizanskim odredima.

Pejanović je naveo da njegovo bilježenje događaja i aktera iz vremena antifašističke borbe ima višestruki značaj i to za istorijska istraživanja, za našu potpuniju spoznaju vrijednosti antifašističkog pokreta, kao i za odgoj budućih generacija.

– Iz cjeline knjige se može izvesti da je antifašizam značio borbu za slobodu, za oslobođenje zemlje, borbu za demokratiju, zajednički život i vrijednosti tolerancije i da je značio borbu za uspostavu i izgradnju države BiH u godinama pobjeda u narodnooslobodilačkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata – dodao je Pejanović.

O knjizi je govorio i akademik Muhamed Filipović, a promociju su organizirali Kantonalni odbor Saveza antifašističkih boraca Kantona Sarajevo i Krug 99.

Ferid Buturović, nosilac Partizanske spomenice 1941 i više ratnih odlikovanja, knjigu je posvetio svojim palim drugovima.

(FENA) L.A.