Kulenović: Krug 99 ostvario plan, nezadovoljstvo je zbog političkog stanja

DRUŠTVO

Kulenović: Krug 99 ostvario plan, nezadovoljstvo je zbog političkog stanja u BiH

Foto Fena

SARAJEVO, 17. marta (FENA) – Redovna godišnja Skupština „Kruga 99“ održana je danas u Sarajevu.

Na sjednici je razmatran  izvještaju o radu i djelovanju u protekloj godini te pravci djelovanja u narednoj godini.

– ‘Krug 99’ je objektivno gledajući, tokom čitave godine nastojao da bude u skladu sa svojim osnovnim opredjeljenjima, te da se uvijek angažira aktuelnim pitanjima za koje u tom trenutku smatramo da zanimaju građane – kazao je predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ Adil Kulenović.

U protekloj godini su na redovnim sesijama obradili više od 35 tema.

– Zadovoljni smo formalnim ostvarivanjem naših ciljeva, ali naše nezadovoljstvo najprije proizilazi iz političkog stanja u BiH – rekao je Kulenović.

Pored usvajanja uobičajenih materijala za održavanje godišnje Skupštine vezano za zakonsku obavezu, Kulenović ističe, da su razmatrali i  ukupnu ulogu, vjerujući da njihova ulaganja nisu u onoj mjeri efektna u kojoj bi članovi Asocijacije željeli.

Istakao je da su ostvarili plan, ali ne i ciljeve koje bi bilo ‘normalno’ usvojiti i političkoj, naučnoj, društvenoj i medijskoj javnosti.

(FENA) B.D.

Agencija Anadolija
Danas godišnja Skupština “Kruga 99”: Usvajanje niza dokumenata i razgovor o planovima za ovu godinu
“Krug 99” ove godine namjerava održati međunarodnu konferenciju i nizom dokumenata obratiti se javnosti
 

SARAJEVO (AA) – Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” Adil Kulenović danas je u Sarajevu podsjetio je kako će u toku dana biti održana godišnja Skupština “Kruga 99” na kojoj će biti usvojeni određeni dokumenti, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom 2018. održan je niz sesija, tema s uvodničarima iz BiH i regije, manifestacije i međunarodni naučni skupovi.

Kulenović je rekao kako je “Krug 99” tokom čitave godine nastojao da bude u skladu sa svojim osnovnim opredjeljenjima, da se angažira na onim pitanjima koja u tom trenutku članovi smatraju da zanimaju ne samo intelektualnu i političku javnost, nego i sve građane.

Dodao je kako će se danas najverovatnije osvrnuti i na ostvarivanje ukupne uloge “Kruga 99”, polazeći od toga da njihova nastojanja nisu do kraja efektna u mjeri u kojoj bi to željeli.

”Razlozi za to su, prije svega, u nevrednovanju svega onoga što predstavlja danas pokušaj intelektualnog angažmana u kontekstu svih ovih partikularizama gdje se nijedna stranka do kraja ne izjašnjava o stvarnoj ideologiju koju slijedi, nego se uglavnom sve svodi na puki međustranački obračun na ono što jesu međustranačke razmirice i pokušaji da se ostvari dio vlasti bez obzira na ideološke ili pak strateško političke zamisli“, rekao je Kulenović.

Dodao je kako je “Krug 99” zadovoljan formalnim ostvarivanjem ciljeva.

”Naše nezadovoljstvo polazi prije svega iz nezadovoljstva političkim stanjem u BiH, sa svim ovim čemu BiH objektivno teži, odnosno šta joj stoji na evroatlanskom putu”, rekao je Kulenović.

 Poručio je kako će “Krug 99” ove godine održati jednu veću međunarodnu konferenciju, na kojoj će učestvovati intelektualci iz regije. 

Najavio je i niz memoranduma kojim se namjeravaju obratiti javnosti, bilo da je riječ o stanju i odnosima prema Republici Srbiji, ali i ukupnom stanju o odnosima u BiH.

”Ostvarili smo plan, nismo ostvarili ciljeve, one ciljeve koje bi bilo normalno da se ostvaruju u političkoj, društvenoj, znanstvenoj, medijskoj i svakoj drugoj javnosti. Nastojat ćemo da to ove godine bude još snažnije, nego što je bilo prethodne”, rekao je Kulenović.