Kupusović: Voda kao resurs u BiH iskorištena manje od jedan posto

Kupusović: Voda kao resurs u BiH iskorištena manje od jedan posto

Foto FENA

SARAJEVO, 26. marta (FENA) – Voda kao resusrs u Bosni i Hercegovini je iskorištena manje od jedan posto, a slična situacija je i u državama okruženja, iako je ona pokretač gotovo svih procesa, upozorio je prof.dr. Tarik Kupusović koji je bio uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Istakao je da razvijene države vodene resurse  koriste više od 50 posto te da takav odnos prema ovom  prirodnom bogatstvu nema alternativu.

Kupusović samatra da voda kao prirodni resurs u BiH nije cijenjenja.

Naveo je podatak “da svake sekunde iz države otiče 1.200 kubika vode  u nepovrat, a da se, s druge strane, stanovnici često susreću sa sušama”.

– Vode imamo sve više kada nam ne treba, to su poplave, a sve manje kada nam treba, to su suše – kazao je Kupusović, te dodao da su krivac tome razne promjene koje uzrokuju  brojni faktori.

Poručio je da se o vodama moraju brinuti svi i da će se tek tada vidjeti njene prave vrijednosti.

Bh. klimatolog Željko Majstorović je naglasio da je neophodno graditi nove akumulacije da bi se voda sačuvala onda kada je ima.

– Voda  se može koristiti u više svrha, ali to će biti onda kada se svi o njoj počnu brinuti – rekao je Majstorović.

Svjetski dan voda obilježen je, kao i svake godine, 22. marta. Prve važne preporuke o problemima u vezi s vodom bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Mar del Plati, Argentina. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, Generalna skupština UN-a rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila je da se 22. mart obilježava kao Svjetski dan voda.

(FENA) D.V.

Agencija Anadolija

Kupusović: Rješenje problema vodosnabdijevanja Sarajeva na kantonalnoj Vladi i VIK-u
– Kupusović, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi ”Voda!”, podsjetio je na odobrena sredstva EBRD-a za obnovu sistema vodosnabdijevanja Sarajeva od 60 miliona maraka koja nisu do kraja realizirana
 

SARAJEVO (AA) – Tarik Kupusović, profesor i direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo, izjavio je kako je kad je riječ o problemima u vodosnabdijevanju glavnog grada Bosne i Hercegovine, kantonalna Vlada ta koja o tome odlučuje, dok je JP Vodovod i kanalizacija odgovorno za vodosnabdijevanje Sarajeva, javlja Anadolu Agency.

Vodosnabdijevanje Sarajeva je, kako je kazao Kupusović,  problem koji će se morati naći u trouglu Vlada Kantona Sarajevo (KS) – uprava Vodovoda i kanalizacije – Evropska banka za obnovu i razvoj  (EBRD).

Kupusović, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi ”Voda!”, podsjetio je na odobrena sredstva EBRD-a za obnovu sistema vodosnabdijevanja Sarajeva od 60 miliona maraka koja nisu do kraja realizirana. 

On je govorio o značaju i upotrebi vode te izjavio kako smo svjedoci već nekoliko godina da su količine vode povezane sa klimatskim promjenama i drugim faktorima. On je tom prilikom podsjetio da je voda prirodni resurs te dio društvenog, ekonomskog i političkog sistema.

”Vode kao prirodni resurs, kao privredni faktor razvoja Bosne i Hercegovine, su apsolutno potcijenjene, odnosno skoro potpuno neiskorištene. Iskorištenost voda u razvijenim zemljama se kreće od 40, 50, 60 posto. U zemljama koje imaju jako mnogo vode 20 posto, a u BiH, Hrvatskoj, pa i Crnoj Gori i Srbiji, ispod jedan posto”, izjavio je Kupusović.

Dodao je kako je riječ o resursu koji postoji, ali koji ukoliko se ne koristi, stalno odlazi, otiče.

 ”Svaki sekund iz BiH 1.200 kubika otekne vode koja ode u Jadransko more ili Dunav, pa u Crno more. Ne može se poreći činjenica da je vode sve manje kada nam treba i da je vode sve više kad nam je viška”, rekao je Kupusović.

 Prema njegovim riječima, voda je svačiji problem i svi treba da brinu o vodama. 

”Voda je svačiji problem, potrebno je da svi brinu o tome i tek ćemo onda imati upravljanje vodama na nivou na kojem očekujemo”, naglasio je Kupusović, koji je podsjetio na riječi američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja ”da onaj ko riješi problem vode zaslužuje dvije Nobelove nagrade, za nauku i za mir”.

 

Krug 99Tarik KupusovićVode
Novinar Aldıjana Hadzıc
Objavljeno Senita Şeherçehayiç