Nikakav referendum u RS-u ne može ugroziti evropski pa ni NATO put Bosne i Hercegovine

POLITIKA

Salkić: Nikakav referendum u RS-u ne može ugroziti evropski pa ni NATO put Bosne i Hercegovine

Foto Fena

SARAJEVO, 31. januara (FENA) – Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić smatra da taj entitet od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, u različitim intervalima i intenzitetom, čini sve da oslabi Bosnu i Hercegovinu, s ciljem postizanja samostalnosti.

On je, govoreći kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi “Entitet protiv Države”, kazao da se to dešava od potpisivanja Dejtona, a da unazad pet i više godina poprima ozbiljne vidove “javne manifestacije kroz javno proklamovane stavove prvih ljudi tog entiteta koji javno zagovaraju nestanak i podjelu države, ostamostaljenje i referendume”.

– Uporedo s tim vlasti u RS-u čine sve kako bi otežale uslove za život Bošnjaka i Hrvata na prostoru tog entiteta provodeći različite oblike diskriminacije, segregacije, pa i bezbjedonosne represije – naveo je Salkić.

S tim u vezi podsjetio je da se unazad nekoliko godina “zabranjuje” izučavanje nastave na bosanskom jeziku.

– Osim toga Bošnjaci i Hrvati u RS-u gotovo da ne mogu dobiti posao u javnim ustanovama, na svim nivoima. Takvo ponašanje vlasti prenosi se i na privatni sektor gdje se Bošnjacima i Hrvatima gotovo svakodnevno zatvaraju vrata – istakao je Salkić.

Pozvao je vlasti iz RS-a da “energiju ulažu u integracije i jačanje demokratskih kapaciteta”.

Komentirajući najave referenduma u RS-u kazao je da je ta ideja prisutna godinama, ali da “nikakav referendum ne može ugroziti evropski pa ni NATO put Bosne i Hercegovine”.

– Oni mogu usporiti, ali mi idemo putem koji je definisan i vjerujem da ćemo stići tamo gdje su namjere svih građana ove zemlje – zaključio je Salkić.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Marinko Pejić je kazao da je mnogo onih koji rade na destabilizaciji i zalažu se za razne referendume.

– Ako jedan referendum prođe iza toga će biti još puno referenduma. Oni na taj način odvraćaju pozornost s nagomilanih problema u našoj državi. Narod jedva živi, a oni se bave takvim stvarima – naglasio je.

Dodao je da su referendumi “direktno upereni protiv temelja bosanskohercegovačke države”.

Predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR) Miladin Vidaković je istakao da BiH ne može biti značajnije destabilizirana pokušajima unutrašnjih sila ni vanjskih faktora.

– Bilo je i većih iskušenja za BiH pa je ona izdržala – zaključio je Vidaković.

Pozvao je i druge nevladine organizacije da rade na očuvanju zajedništva i Bosne i Hercegovine.

(FENA) J.�.

Anadolija

Ramiz Salkić: Vlasti RS-a u tom bh. enetitetu čine sve da otežaju život svima onima koji nisu Srbi
– To rade provodeći različite oblike diskriminacije, segregacije pa i bezbjedonosne represije. Ovo potkrepljujem time da se zadnjih nekoliko godina zabranjuje nastava na bosanskom jeziku, Bošnjaci i Hrvati gotovo da ne mogu dobiti zaposlenje u javnim ustanovama RS-a, ne mogu biti zaposleni u Vladi RS-a i drugim institucijama, rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS

SARAJEVO (AA) – Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, u različitim intervalima i intenzitetima, bh. entitet Republika Srpska čini što je moguće više da oslabi državu i da u tom procesu postigne samostalnost, izjavio je danas potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o temi “Entitet protiv države” na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Salkić je rekao da su na bh. političkoj sceni od 2010. na snazi javno proklamovani stavovi čelnika RS-a o zagovaranju podjele i nestanka države.

Uporedo s takvom retorikom, kako tvrdi Salkić, vlasti u RS-u čine sve kako bi otežali ionako teške uslove za život Bošnjacima i Hrvatima nastanjenim u tom entitetu.

“To rade provodeći različite oblike diskriminacije, segregacije pa i bezbjedonosne represije. Ovo potkrepljujem time da se zadnjih nekoliko godina zabranjuje nastava na bosanskom jeziku, Bošnjaci i Hrvati gotovo da ne mogu dobiti zaposlenje u javnim ustanovama RS-a, ne mogu biti zaposleni u Vladi RS-a i drugim institucijama”, rekao je Salkić, dodajući da se svakodnevno pretresaju objekti Bošnjaka povratnika u Republici Srpskoj.

Navedeni elementi, kako kaže, ukazuju na “istrajavanje vlasti RS-a da onemoguće život svima onima koji nisu Srbi koristeći čak i medije koji redovno izvještavaju tako da su Bošnjaci opasnost po Srbe i po entitet.”

“Koristim priliku da pozovem vlasti da s tom politikom prestanu, da energiju koju ulažu na podjelu ove zemlje počnu ulagati na integraciji i jačanju ove zemlje, jer je ovo zemlja svih naroda, ovo je zajednička naša domovina i mi imamo obavezu da je zajedno gradimo”, poručio je potpredsjednik RS-a.

Kada je riječ o najavljenom referendumu u RS-u, Salkić ističe kako javnost o tome sluša godinama i vjerovatno je da će se to nastaviti dok je na vlasti aktuelna politička garnitura.

“Nikakav referendum ne može ugroziti evropski i NATO put BiH. Oni mogu usporiti ali mi idemo putem koji je definisan i vjerujem da ćemo stići tamo, u Evropsku uniju”, istakao je Salkić.

Novinar Amina Zorniç