NOVE PROVOKACIJE Dodik: BiH kao konfederacija ili unija, ili razlaz

Aktuelni i budući predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se njegova stranka SNSD i dalje zalagati za jačanje tog entiteta i njegovo postavljanje na konfederalnoj osnovi ili kao unije tri države u okviru BiH, prenosi Tanjug.

– Ako to nije moguće, onda BiH treba razdijeliti, rekao je Dodik gostujući na RTS-u.

Dodik, koji je na oktobarskim izborima osvojio novi mandat na poziciji predsjednika Republike Srpske, kaže da se njegova stranka zalaže da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet i da oni to mogu dostići samo uz pomoć Srpske.

– U opticaju su tri koncepcije za BiH – jedna koju zagovaraju Bošnjaci i to je centralizacija države. Druga je da se BiH federalno konfederalizuje, a mi u SNSD-u mislimo da smo daleko otišli od klasične federacije i da možemo da damo pristanak na konfederaciju ili uniju tri zemlje, precizirao je Dodik.

Ako Bošnjaci ne budu spremni da uvaže da su Hrvati narod i da imaju pravo na treći entitet, jedino ispravno je nešto što niko neće moći da zaustavi – disolucija (raspad) BiH, naveo je on i podsjetio da su “Hrvati svoj dio teritorije već nazvali Herceg Bosna”.

Na konstataciju da se Hrvatska nedovoljno bori za status svog naroda u BiH, Dodik kaže da se situacija značajno promijenila od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

– Hrvati su gubili u BiH zato što je državna politika Hrvatske morala da bude popustljiva jer je bila na evropskom putu. Sada je to drugačije i jasno se vide stavovi aktuelne političke strukture koja kaže da Hrvati u BiH moraju biti zaštićeni, kazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao na veoma jak uticaj Turske u BiH, čija uloga je “navijački nastrojena prema muslimanima”.

– Na svim skupovima na kojima sam učestvovao, Turska je uvijek do tančina bila na strani Bošnjaka i žestoko branila njihove interese. Oni će to raditi i dalje, rekao je Dodik.

Upitan kako će sarađivati s Mladenom Ivanićem koji je kao predstavnik opozicionog Saveza za promjene izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da međusobno povjerenje ne postoji, ali da će sarađivati onoliko koliko bude potrebno i u interesu Srpske.

– To nije nebitno mjesto. Ima veoma važnu ulogu u sistem odbrane s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant oružanih snaga. A imajući u vidu razvoj militantnog islama i 350 mudžahedina iz BiH koji ratuju na strani muslimanske države…, rekao je Dodik.Autor: (N. K.) – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/144369/nove-provokacije-dodik-bih-kao-konfederacija-ili-unija-ili-razlaz#sthash.o3P4yhDe.dpuf