Obama, zaustavi Putinovu lutku na koncu i spriječi novi rat na Balkanu

Foreign Policy: Obama, zaustavi Putinovu lutku na koncu i spriječi novi rat na Balkanu

Utjecajni američki magazin Foreign policy u svom posljednjem broju raspisao se o trenutačnom stanju u Bosni i Hercegovini, a povod je Dodikov referendum kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine

 Za autora Jamesa Lyona nema dileme, referendum u Republici Srpskoj zapravo je referendum o samostalnosti tog entiteta. Uostalom, sam Milorad Dodik je i najavio da će se narod i po tom pitanju službeno očitovati 2018. godine.

Jedina osoba sa zakonskim ovlastima koja može zaustaviti referendum je visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, ali ni on još uvijek ne zna što napraviti. Drugim riječima, Bruxelles i Washington još nisu smislili odgovor koji će uvjeriti Dodika da otkaže referendum, kao da se potajice nadaju da će Beograd zaustaviti cijeli ovaj ‘cirkus’. Ali, navodi FP, i to je pucanj u prazno, jer Aleksandar Vučić otvoreno simpatizira Dodika nadajući se da će, nakon gubitka Kosova, dobiti Republiku Srpsku…

FP Dodika opisuje kao nacionalista koji je od trenutka kada je brigu o BiH preuzeo primarno Bruxelles (od 2006. godine) cijelu svoju karijeru podredio potkapanju Federacije BiH, sprečavanju bilo kakvog napretka, blokiranju reformi, ali i jačanju ustavnih prava Republike Srpske. U svojoj velikoj borbi podržava ga čovjek kojeg se Zapad i Washington najviše boje – Vladimir Putin. Najbolji dokaz je veleposlanik Rusije u Sarajevu, Pjotr Ivancov, koji je otvoreno izrazio simpatije prema ideji Milorada Dodika. Uostalom, zar Rusija nije uložila veto na UN-ovu rezoluciju koja je masakr u Srebrenici proglasila genocidom, pita se autor FP-a.

Podržavajući Dodika, Putin je dobio mogućnost da izazove probleme Zapadu bez imalo ulaganja i s vrlo malo diplomatske energije. A to je već viđen scenarij, piše FP.

– Dogodilo se to u Abhaziji u Gruziji, dogodilo se u Pridnjestrovlju u Moldaviji i, evo na kraju, na Krimu u Ukrajini – piše magazin.

Putin je misli usmjerio prema RS-u nakon što je shvatio da Crna Gora sigurno ulazi u NATO. Želi povući crtu i ne dopustiti da mu pobjegne još jedan ‘saveznik’. Međutim, Putinov utjecaj i mogući referendum mogao bi biti okidač novih sukoba u regiji i konačnom kraju Daytonskog sporazuma, piše FP.

Magazin piše da u cijeloj priči Zapad ima još jednu jaku kartu za odigrati – upravo Daytonski sporazum. Ukoliko Dodik nastavi s referendumom, to bi bilo strogo kršenje tog ugovora koji je okončao rat i u tom slučaju legitimnost Republike Srpske pala bi u vodu. U tom slučaju njegova zemlja bi bila, navodi FP, puka genocidna tvorevina.

– Upozorenja nisu dovoljna. Zapad mora pronaći način kako zaustaviti Putinovu lutku na koncu koja će destabilizirati cijeli Balkan i stvoriti temelje za novi konflikt u budućnosti. S obzirom da se EU trenutačno bavi važnijim stvarima, samo snažan američki angažman može spriječiti budući slom u BiH i spriječiti da Putin uzme ponuđeno – piše Foreign policy uz zaključak:

– Zapad mora pronaći novi način kako utjecati na Bosnu. To zahtijeva veliku energiju i predanost, ali nije nemoguće. SAD kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma moraju imenovati posebnog izaslanika za regiju koji bi okupio zapadne saveznike i zaustavio Dodikove planove. Također, Zapad treba prijetiti financijskim, administrativnim i kaznenim sankcijama protiv svih bosanskih političara koji krše Daytonski sporazum. Treće, možda i najvažnije, posebni izaslanik mora još jednom prijeći preko cijelog Daytonskog sporazuma i prepraviti sve njegove nedostatke kojih ima podosta.

 

(Vijesti.ba / Jutarnji)

REGIJA

Dodik: Lyon uvijek bio tendenciozno antisrpski nastrojen

BEOGRAD, 28. listopada (FENA) – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritizirao Jamesa Layona, bivšeg člana Međunarodne krizne skupine i nekadašnjeg službenika u Uredu predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun iznio u autorskom tekstu za list “Foreign Policy”.

Lyon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u RS-u zakazan za 15. studenoga, u BiH i Srbiji “ponovno izbiti rat s teškim posljedicama”, prenosi Tanjug.

Dodik je za beogradske medije, reagirajući na Lyonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne skupine uvijek tendenciozno radio protiv srpskog interesa.

“Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao financijski, pa se opet uvalio u Ured visokog predstavnika i piše izvještaje SB-u, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen”, kazao je Dodik.

Lyon je za američki magazin napisao da referendum u RS-u 15. studenoga mnogi vide kao slabo prikriven referendum o neovisnosti i da “poslije 20 godina mira, RS prijeti da uništi sporazum koji je Bosnu održao zajedno”, a što “Zapad mora zaustaviti”.

“Referenduma neće biti 15. studenoga, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahtjeva: rehabilitirati ulogu Amerike, rehabilitirati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitirati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Dejtona do njegove potpune promjene. Žao mi je, neće biti. Ne ​​slažem se!”, istaknuo je predsjednik RS-a.

U izjavio za beogradski “Blic” Dodik je Lyona nazvao “psom rata”, koji je pokušao da se obogati u poslijeratnom društvu i u tome nije uspio.

“To je licemjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Ureda visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava da sakrije, obračunavajući se s idejom o referendumu i to militantnim sredstvima”, dodao je Dodik.

(FENA) C.K.