Ovo što danas imamo rezultat je neprovođenja Dejtona

DRUŠTVO

Begić: Ovo što danas imamo rezultat je neprovođenja Dejtona

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić iznio je stav da sve ovo što danas postoji u Bosni i Hercegovini nije rezultat provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovih rješenja koja su implementirana, nego je rezultat “neprovođenja Dejtona”.

Begić, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Urušavanje ustavnog poretka BiH“, podsjetio je da je BiH država koja ima svoj ustav, koji je dio međunarodnog sporazuma.

– Taj Ustav, na žalost, od samog trenutka potpisivanja i stupanja na snagu, nekako se činilo, da nije prihvatljiv niti za jednu stranu. U tom dvadesetogodišnjem prepucavanju naših i političkih i intelektualnih elita čini mi se da smo ispustili da razmotrimo ono šta su njegove dobre strane i propustili smo da potenciramo na onim integrativnim elementima koje on dosita posjeduje – izjavio je Begić novinarima prije početka sesije.

Iznio je mišljenje da BiH „možda i uz poticaj izvana, poticaj međunarodne zajednice, prerano ušla na teren poličke integracije“.

Također je mišljenja da je trebalo još neko vrijeme, kada je riječ o implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i posebno dejtonskog Ustava, ostati na terenu pravne integracije, integracije sistema koji bi nužno doveo do i političke integracije kroz jedinstvo pravnog poretka.

– Situacija koju danas imamo jeste da se dejtonski Ustav, Ustav države BiH svakodnevno krši. Nisu to samo potezi koji su povučeni u posljednjih nekoliko dana i koji su nama privukli pažnju, koji istina jesu najradikalniji, ali moramo biti svjesni da sve strane u ovoj bh. priči permanentno krše ono šta je dejtonski Ustav – smatra Begić.

Pri tome, dodaje on, kao argument za svoju nedjelotvornost, za loša zakonska rješenja, za loše poteze izvršne vlasti, nerijetko krive Dejton.

– Smatram da ovo što se dešavalo posljednjih nekoliko sedmica može biti i pozitivan šok za bh. društvo u cjelini, uključujući i političke elite, uključujući i intelektualne elite, uključujući i građane naše zemlje, da se sa praksom odbacivanja Dejtona prekine i da se pristupi njegovom konsekventnom provođenju. Moj je stav da sve ovo danas što imamo nije rezultat provođenja Dejtona i njegovih rješenja koja su implementirana. Ovo što mi danas imamo rezultat je neprovođenja Dejtona – zaključio je Begić.

Profesor Hazim Bašić je kazao da su sve političke elite u BiH u poslijedejtonskom periodu sistemski naučile građane BiH da se zakoni ne moraju poštovati, da se odluke sudskih instanci, ma kojeg nivoa bile, ne moraju poštovati.

– Stoga danas imamo upravo ovakvu situaciju. Republika Srpska može postojati u ustavnopravnom poretku jedino kakav je danas u BiH. Nepriznavanje i neprihvatanje takvog pravnog konteksta istovremeno podrazumijeva i negiranje pravne mogućnosti egzistencije, odnosno postojanja RS-a – smatra Bašić.

On je kazao da je „Milorad Dodik spreman da žrtvuje i RS, da žrtvuje i mir, a da zauzvrat skrene pažnju sa rastućeg broja krivičnih prijava koje se pojavljuju u tužilaštvima svih nivoa u BiH“.

– S druge strane, potez koji je nelegalan, koji su prije nekoliko dana donijeli Vlada i Skupština RS-a, na izvjestan način se može okarakterizirati i kao puzajuća secesija. Mi ne očekujemo da će visoki predstavnik i ovoga puta djelovati. Međutim, možda nema ni potrebe – naveo je Bašić.

On ističe da BiH posjeduje sve, prije svega institucionalne, a zatim i sve druge kapacitete, da sama izađe iz krize u kojoj se trenutno našla.

– Slažem se da je trenutna kriza najdublja, vjerovatno, u periodu od poslije Dejtona pa do danas. Ali BiH posjeduje sve neophodne institucionalne kapacitete, prije svega institucije suda i tužilaštva i pratećih policijskih agencija na osnovu kojih može da čuva trenutni ustavnopravni poredak u BiH – istaknuo je Bašić.

(FENA) E.F.

SARAJEVO – Građani Bosne i Hercegovine u poslijeratnom periodu svjedoče činjenici da u zemlji postoje “nedodirljivi”, odnosno oni za koje ne važe odluke sudova na bilo kojem državnom nivou, poručeno je danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Govoreći o temi “Urušavanje ustavnog porekta BiH” profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić rekao je kako se Ustav BiH, zagarantovan međunarodnim sporazumom kakav je Dejtonski mirovni sporazum, svakodnevno krši.

“Situacija koju danas imamo jeste da se dejtonski ustav, Ustav države BiH, svakodnevno krši. Nisu to samo potezi koji su povučeni posljednjih nekoliko dana, koji su privukli pažnju i jesu najradiklaniji, ali moramo biti svjesni da sve strane u ovoj bh. priči permanentno krše ono što je dejtonski ustav. Pri tome, kao argument za svoju nedjelotvornost za loša zakonska rješenja nerijetko krive Dayton. Stoga je tako mnogo manipulacije, dezinformacija u javnom prostoru”, kazao je Begić.

Podsjećajući na posljednje događaje u BiH, kad je Vlada Republike Srpske donijela zaključke o prekidu saradnje sa SIPA-om, Tužilaštvom BiH i Sudom BiH, Begić je istakao kako takav slučaj može poslužiti i kao “pozitivan šok” za bh. društvo u cjelini.

“Da se sa praksom odbacivanja Daytona prekine i da se pristupi njegovom provođenju, jer ono što danas imamo nije rezultat provođenja Daytona već neprovođenja. Mišljenja sam da je ovakva vrsta retorike, kakvu vidimo, prijeko potrebna strankama koje su vezane za etnicitet, jer je to zapravo jedino što one mogu ponuditi”, kazao je Begić.

Na pitanje novinara da li u svijetu postoji primjer sličnog kršenja ustava neke zemlje, Begić je rekao kako on nije zabilježen u modernom dobu.

“U razvijenom demokratskom svijetu u 21. vijeku, takav primjer ne postoji. U 21. vijeku država ne nastaje i ne nestaje puškom. U 21. vijeku, država može da se uništi uništavanjem njenih institucija i razaranjem njenog ustavno-pravnog poretka”, zaključio je Begić.

Profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Hazim Bašić kazao je kako visoki predstavnik, propisan Dejtonom, ne smatra da je situacija u zemlji “dovoljno opasna” za njegovo konačno djelovanje.

“Sve politčke elite u BiH u poslijedejtonskom periodu su zapravo sistemski naučile građane BiH da se zakoni ne moraju poštovati, da se odluke bilo kojeg suda ne moraju poštovati. Republika Srpska može postojati u ustavno-pravnom poretku jedino kakav je danas u BiH. Milorad Dodik je spreman žrtvovati i RS i mir, a da zauzvrat skrene pažnju sa rastućeg broja krivičnih prijava koje se pojavljuju u tužilaštvima. Potez koji je nelegalan i koji je prije par dana donijela Vlada RS-a na izvjestan način se može okarakterizirati ako ‘puzajuća secesija’. Ne očekujemo da će visoki predstavnik djelovati”, kazao je Bašić.

Trenutna kriza u kojoj se nalazi BiH, tvrdi Bašić, najdublja je u poslijedejtonskom periodu. Kršenje Ustava BiH, kazao je on, u nadležnosti je institucija – suda, tužilaštava i policijskih agencija.

“BiH ima neophodne kapacitete, institucije suda i tužilaštva i prateće policijske agencije na osnovu kojih može čuvati trenutni ustavno-pravni poredak. Visoki predstavnik procijenio je da situacija još uvijek nije opasna. Možemo samo pozvati institucije koje su dejtonske, svaka od njih je nastala Daytonom, zadužene su da intervenišu. Bolje je pitanje da li postoji politička volja, jer smo svjedoci da u BiH postoje nedodirljivi, odnosno oni na koje se odluke sudova ne odnose”, zaključio je Bašić.

Nezavisne.com

(Anadolu Agency)