PALESTINSKI AMBASADOR U BIH NAMOORA: SPREMNI SMO PRUŽITI RUKU POMIRENJA

26.4.2015. (13:50)

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) – Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora izjavio je danas da je palestinska strana, i pored svega što se dešavalo i što se trenutno dešava, spremna pružiti ruku pomirenja izraelskoj strani i angažirati se na sklapanju sporazuma koji bi doveo do trajnog mira i stabilnosti u regionu Bliskog istoka.

Istaknuo je, međutim, “da i pored otvorene ruke i ulaganja napora za trajno rješenje, palestinske vlasti ne nalaze partnera s druge strane, što, trenutno, blokira i onemogućava dijalog na tom planu”, potcrtavajući da je ta ruka i dalje otvorena i da čeka na sagovornike s druge strane.

Pozvao je, stoga, sve relevantne međunarodne faktore i organizacije da se uključe u iznalaženje rješenja koje će biti u duhu poštivanja prava palestinskog naroda na vlastitu državu, uživanje temeljnih ljudskih prava i dostojanstven život.

Amabasador Namoora je, gostujući na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99,  detaljno elaborirao genezu “palestinskog pitanja” od 20-tih godina prošloga stoljeća do najnovijih poteza izraelske vlade s Benjaminom Netanyahuom na čelu.

Ocijenio je da aktuelni trendovi, nažalost, ne idu u prilog stabilizaciji stanja, te “da izraelska okupacija ne prestaje, nego da se i dalje nastavlja žestok pritisak i nasilje nad palestinskim narodom, naseljavanjem na štetu palestinske države, a što se odvija u kontinuitetu i pred očima cijelog svijeta”.

– Njihovi temeljni ciljevi nisu se promijenili, jer njihove desničarske partije i dalje nastoje da pogoršavaju odnose – kazao je Namoora, govoreći o temi “Palestinsko pitanje i razlozi neuspjeha pregovora u mirovnom procesu”.

Takvo stanje se, kako je naveo, nastavlja uz pomoć velikih sila koje, nažalost, i dalje podržavaju takav režim i takvu vladu.

– Mi ne želimo ništa više od onoga što je definirano ranije od 1969. godine. Mi samo tražimo da se ispune ti uvjeti i da naša prijestolnica bude Jerusalem, kao što je to nekad bilo – kazao je Namoora, navodeći da je Država Palestina intenzivirala napore na postizanju mirovnog sporazuma i normaliziranja ukupnih prilika.

U tom kontekstu, podsjetio je na pokušaje iznalaženja odgovarajućeg rješenja i pregovore od Madrida do Osla, te upozorio da se oko sedam miliona Palestinaca nalazi u izgnanstvu, a da je “na sceni” pokušaj zamjene teza, tako što se pripadnici palestinskog naroda koji se bore za vlastiti opstanak nazivaju “teroristima”.

Palestinski ambasador je, istovremeno, konstatirao da nesporazumi s kojima se suoačava palestinski narod nemaju vjerski karakter, da je to narod koji poštuje sve druge narode, svjetonazore i vjerske tradicije, te da je Palestina “kolijevka različitih religija”.

Namoora se osvrnuo i na odnose Dražave Palestine i Bosne i Hercegovine, izražavajući spremnost da doprinese njihovom daljnjem svestranom razvitku, te čestitajući u povodu jačanja evropskog puta BiH, a što se manifestira putem aktivacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

U izjavi datoj uoči održavanja sesije, predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović uputio je riječi podrške palestinskom narodu na putu ostvarenja njegovih legitimnih interesa.

Istovremeno, upozorio je kako se i BiH suočava sa svojevrsnom “palestinizacijom”, reagirajući na najnovije najave o “prekrajajnju” Bosne i Hercegovine, te strategiju i politike podređene tom cilju.

Kako je najavljeno, naredna sesija Kruga 99 bit će održana 10. maja, a tema će biti posvećena Danu pobjede nad fašizmom i antifašističkoj tradiciji i praksi.

(Fena) ef