USTAVNOPRAVNA KOMISIJA PSBiH NIJE PODRŽALA PRIJEDLOG REZOLUCIJE O SUTORINI

27.4.2015. (13:02)

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) – Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala Prijedlog rezolucije o Sutorini koju je u parlamentrnu proceduru uputio poslanik Denis Bećirović (SDPBiH).

Tokom rasprave o Izvještaj o održanoj posebnoj sjednici Komisije o pitanju statusa Sutorine, član Ustavnopravne komisije Damir Arnaut (SBBBiH) je kazao da ovo pitanje već duže od šest mjeseci okupira javnost BiH, ali da je najproblematičnije to “što je stvorilo određene probleme po interese BiH“. 

– Mi nemamo ambasadora u Podgorici, Crna Gora nema ambasadora u Sarajevu – kazao je Arnaut. 

Po njegovim riječima, ono što je posebno zabrinjavajuće je „što je ovo bila prilika da BiH konačno dobije jednu verifikovanu, ratifikovanu granicu sa susjednom državom“. 

– Mislim da je nepotrebno izgubljeno jako puno vremena i da je jako puno nepotrebnih problema stvoreno – kazao je Arnaut, dodajući kako se predložena rezolucija mogla odbaciti na prvoj sjednici na kojoj je bila ponuđena. 

On je predložio zaključak kojim bi se tražilo od Predsjedništva BiH da u najkraćem roku okonča proceduru vezanu za ugovor o granici s Crnom Gorom, međutim njegov prijedlog nije podržan. 

Član Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović (SDA) je tokom rasprave kazao da sada imaju rezoluciju na dnevnom redu i o njoj treba da se Predstavnički dom izjasni za dva dana. 

– Mislim da bi Komisija danas trebala da kaže šta misli o tome, a kada ugovor o državnoj granici dođe u parlament onda ćemo i o ugovoru o državnoj granici da govorimo – kazao je Džaferović. 

Naveo je kako misli da je dobro da je Parlament BiH obavio široku javnu raspravu o ovoj temi. 

– Od početka sam tvrdio da se bh. javnosti ovaj problem i ovo pitanje mora osvjetliti iz svih mogućih uglova, ne smije ostati ništa nejasno kada je ovo pitanje po srijedi. Jedino je tada moguće donijeti odluku – kazao je Džaferović. 

Dodao je da je nakon široke javne i stručne rasprave o ovoj temi, njegov zaključak da su historijski razlozi, kada je Sutorina u pitanju, na strani BiH, ali da pravni razlozi nisu na strani BiH, kao ni izvjesnost eventualnog budućeg spora. 

– Zbog toga neću podržati rezoluciju koju je kolega Bećirović unio u parlament. Ugovor o državnoj granici, kada dođe, on će biti posebna tačka – kazao je Džaferović. 

Član Komisije Momčilo Novaković (NDP) je tokom diskusije također kazao da bi Komisija morala zauzeti neki stav o predloženoj rezoluciji. 

– Podržavam izvještaj, ali isto tako podržavam, u suštini, i rezoluciju. Nisu me dovoljno ubijedili da je ovo gotova stvar i da BiH nema šansi u nekoj međunarodnoj arbitraži da dođe u posjed svoje teritorije – kazao je Novaković. 

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) smatra da je nepotrebno izgubljeno nekoliko mjeseci u raspravi u kojoj misli da je „nanešena šteta i Parlamentarnoj skupštini BiH“. 

– Raspravljali smo o teritoriji tuđe zemlje. Konačan rezultat ovoga nam je takav kakav jeste, dakle da niti BiH ima amabasadora sada u Podgorici, niti Crna Gora u Sarajevu – kazao je Prodanović. 

Po njegovim riječima, nemamo nikakvu mogućnost u bilo kakvoj međunarodnoj arbitraži, jer „u vrijeme priznavanja BiH Sutorina niti je bila u bilo kojem obliku teritorija bivše Socijalističke Repulike BiH“. 

Dodao je da je on protiv rezolucije o Sutorini. 

Poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović (SDPBiH) je predložio rezoluciju o Sutorini kojim se, između ostalog, predlaže da Predstavnički dom PSBiH ocijeni „neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH trajno ostati u sastavu Crne Gore“. 

(Fena) mb