Pedi Ešdaun: BiH prijeti novi rat! Ivancov: BiH ne treba tutora!

 

Pedi Ešdaun govorio u Domu lordova:

Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego prije četiri godine. Ona se nije pomjerila ni milimetra naprijed, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju, upozorio je sinoć u Domu lordova Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

On je prvi govorio u raspravi u ovom domu britanskog parlamenta.

Nema rezultata

Upozorio je da ni nastojanja bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Vilijema Hejga (William Hague) da se stvari pokrenu nabolje u BiH nisu dala rezultata.

Napredak BiH nije napravljen, istakao je Ešdaun, usprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svijetu upravo u BiH, da se godišnje stotine miliona eura zapadnog novca potroši u BiH, da u našoj državi postoji i vojna misija EU.

Okrivio je za neuspjeh u BiH i briselsku birokratiju, ali i glavne gradove nekih evropskih država koje se ne žele angažirati odlučnije u BiH.

– Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Ketrin Ešton (Catherine Ashton) vodila je službu za vanjske poslove EU i u BiH i nismo vidjeli niti jedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik – upozorio je Ešdaun.

On je upozorio da su i izbori od 12. oktobra opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti.

Ešdaun je zamjerio Ešton što je prihvatila nagovor svojih savjetnika i otišla nanoge Dodiku, kao da je on šef države.

– Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva bh. entiteta. Tim gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopće nije zainteresirana za državu BiH – naveo je on.

Ešdaun je upozorio da bi nastojanje da se rastoči država, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata.

– A mi stojimo i nijemo promatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podjela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje – upozorio je Ešdaun.

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

Rusija i IS

– Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nijemo promatramo – navodi Ešdaun.

On je istakao da se Bošnjaci teško mogu radikalizirati, da se Ferhadijom lijepe djevojke i dalje šeću u kratkim suknjicama, a da u bošnjačkim selima neometeno i tradicionalno peku šljivovicu.

– Bošnjake nije lako radikalizirati. Ali već imamo značajan broj ljudi, ne samo iz BiH, već i Sandžaka, Crne Gore, Albanije, koji se bore u redovima Islamske države (IS). Oni su tamo jer su izgubili nadu da će se stvoriti država koja će funkcionirati. Znam da će mi neki reći da smo podržali dalji ostanak u BiH trupa EUFOR-a.

To je dobar potez. Ali EUFOR je tamo posljednje sredstvo protiv raspada BiH i erupcije nevolja. On nije instrument kojim će se BiH pokrenuti naprijed. Isto tako znam da se radi naš i njemački plan koji će omogućiti neki ekonomski i socijalni napredak. Ali, time se problem ne rješava. Nemoguće je napraviti jaku ekonomiju bez funkcionalne države.

Opasna vremena

Ako mi ne riješimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mjera kojima ćemo BiH pokrenuti naprijed, BiH će ostati gdje je sada.

Nalazimo se u odista opasnim vremenima. Odista opasnim! Ne vjerujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost – istakao je Ešdaun.

Upozorio je da je najveća opasnost po BiH u ovom momentu njeno dalje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju. A Evropa i Zapad ne rade ništa da to zaustave.

– Žao mi je što moram govoriti ovako oštro i otvoreno. Ali, ja sam uplašen i deprimiran onim što vidim da se dešava u BiH. I ogorčen sam na javnu diplomatiju koja nas je dovela dovdje – zaključio je Ešdaun.

On je na kraju pozvao Veliku Britaniju da se više i snažnije angažira u BiH.

Bošnjaci se danas osjećaju ostavljenim kao što su bili 1992.

Raspoloženje u BiH danas je u skladu s lokalnom “da komšiji crkne krava”. Ne možete naći bolji i jasniji primjer našeg neuspjeha, naše nesposobnosti u javnoj diplomatiji i nemogućnosti ili nehtijenja da izgradimo temelje moderne države koja će biti u stanju da se priključi EU, kao u BiH – kritizirao je Ešdaun EU i zapadnu politiku.

Istakao je i da se nasuprot secesionizmu RS razvija i jača duboko nezadovoljstvo i razočaranost najstarije i najbrojnije muslimanske zajednice u Evropi – Bošnjaka.

– Oni se osjećaju ostavljenim od nas, kao što su bili ostavljeni 1992. – poručio je Ešdaun.

Dvije decenije Dejtona

Ešdaun je upozorio da je naredne godine dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Šta ćemo sebi i drugima moći reći naredne godine? BiH je u gorem stanju nego li je bila prije 10 godina i taj se trend opasno nastavlja, a mi ne radimo ništa – istakao je Ešdaun.

 

Objavljeno: 22. 10. 2014 – Dnevni avaz
Autor: S. NUMANOVIĆ

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/141948/bih-prijeti-novi-rat#sthash.0Kh46UeU.dpuf

 

Vidi i:

http://www.source.ba/clanak/7997132213348/vijesti/%E2%80%9EPromjena%20granica%20dr%C5%BEava%20ne%20mo%C5%BEe%20bez%20sukoba,%20krvi%20i%20rata%E2%80%9C/?ref=tiker

24.10.2014. (09:14)
ASHDOWN: POLITIKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE JE PROPALA!
 
SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown ponovo je raspalio debatu u bosanskohercegovačkim, balkanskim, ali i evropskim i zapadnim krugovima. Njegov istup u Domu lordova u utorak, 21. oktobra, kasno navečer, bio je, kako sam kaže u intervjuu za „Dnevni avaz”, „konačni poziv na buđenje”.

– Čekao sam najprije rezultate izbora u BiH. Vidim da se nije mnogo promijenilo. I dalje imamo iste ratne face koje i danas vladaju situacijom. U postkonfliktnim zemljama ne možete graditi održivi mir dok političkom scenom vladaju oni koji su vodili rat. Međutim, pojavile su se naznake da postoji potencijal za promjene. Vidimo druge osobe u Predsjedništvu BiH, moć Milorada Dodika opala je vrlo ozbiljno i ako bh. političari iskoriste prednosti malih promjena koje su donijeli izbori te naprave velike promjene, to će biti veoma dobro – kaže Ashdown.

Naglašava da pritom ne zagovara neku koaliciju.

– Ne! Nikad nisam, pa neću ni sada. I nemojte očekivati i tražiti od mene da stvaram vlade i kažem vam ko bi bio dobar, a ko ne u vlasti. To je vaša stvar. Međunarodna zajednica spava već sedam godina kada je BiH u pitanju. Želim ih sada probuditi. Politika povlačenja utjecaja i političke volje koja je donesena u Briselu 2007. godine za mene je već tada bila pogrešna odluka. Sada se, nažalost, pokazalo da je u pitanju katastrofalna odluka. Svjedočimo da se BiH kreće ne prema jedinstvu, već raspadu, ne prema funkcionalnoj, već propaloj državi i međunarodna zajednica do sada je morala shvatiti da je njena politika u vašoj zemlji propala – rekao je Ashdown.

Naglašava da niko ne zagovara centralizaciju BiH, njenu unitarizaciju, brisanje entiteta…

– Ne! Entiteti trebaju postojati i postojat će. Ali, BiH mora biti funkcionalna država. To je u interesu svih koji u njoj žive. Dosadašnji trend je da se jačaju entiteti. Počelo je u RS, a sada sve snažnije to vidimo i u Federaciji. To je vrlo pogrešno i opasno. I međunarodna zajednica mora shvatiti da je u njenom najboljem interesu da BiH bude funkcionalna država. Ovakva kakva jeste, BiH u sebi nosi vrlo opasan potencijal unutrašnje destabilizacije, ali i destabilizacije cijelog regiona. A to ne možemo sebi priuštiti – naveo je.

Upitan koliko su jake ove naznake, mogućnosti promjena, ocijenio je da etnički monoliti nisu toliko jaki kao nekada.

– Postoji potencijal za promjene, ali i za održanje statusa koji sam već opisao – da tonete u močvari stagnacije – poručio je.

Zagovara da se oni koji ne žele evropsku budućnost BiH suoče s kaznama.

– Zapad ne treba uopće komunicirati s takvim likovima. Samo, nemojte me pitati na koga mislim, ti su se sami već očitovali i svako ih zna ne samo u BiH! – naglasio je Ashdown.

Tokom govora u Domu lordova žestoko je kritizirao EU i, posebno, Catherine Ashrton.

– Ashton mi je vrlo draga prijateljica. Ona je uradila briljantan posao u Iranu i na mnogim drugim mjestima u svijetu. Ali, u BiH je njen učinak loš! I ako ne bude promjene evropske politike, neće biti dobro. Evropska unija u BiH ima više utjecaja i instrumenata nego bilo gdje u svijetu. Samo mora pokazati političku volju da radi na funkcionalnoj državi. I za vrijeme svog mandata u BiH koristio sam frazu – ako niste spremni ubiti zmaja, nećete spasiti zatočenu mladu. Ne trudite se da zmaja udobrovoljite, da ga hranite, da bi bio miran… nećete uspjeti. Nemate izbora, morate ubiti zmaja kako biste oslobodili mladu. A mlada je ovdje – funkcionalna država BiH – kaže Ashdown.

Komentirajući konstataciju da dok spavaju u evropskim prijestonicama, drugi su vrlo aktivni, ocijenio je da se  Rusija se ne poigrava Evropom samo na Balkanu.

– Putin igra šah. I RS je samo jedan od njegovih pijuna. Pogledajte uvjete pod kojima je ponudio zajam Republici Srpskoj. To je šuplja ponuda koja sve više košta. Rusija koristi svaku priliku da pažnju odvuče s onoga što radi u Ukrajini ili nastoji provesti u svakoj drugoj demokratskoj državi nastaloj raspadom SSSR-a. A Rusija i ne razmišlja ozbiljno o RS. Taj kredit koji su ponudili Dodiku samo je još jedan od pokazatelja – zaključio je Ashdown u intervjuu za “Dnevni avaz”.

(Fena) ff

24.10.2014. (08:52)
 
 
SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Novi ruski ambasador u BiH Petr Ivancov ima gotovo 40 godina iskustva u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije. Bio je u Kostariki, razumije španski, radio je u ruskoj ambasadi u Australiji, šest godina bio je na čelu političkog odjela ambasade svoje zemlje u Londonu, vodio je mirovne procese na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza.

Ono ono što će ovdašnjoj javnosti biti naročito zanimljivo jeste da je novi ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petr Ivancov šest godina proveo na Kosovu, baveći se, kako kaže, završetkom kosovske krize. No, “do završetka nije došlo, ali je misija bila završena” pa se vratio u Moskvu i zadnjih pet godina bavio se pitanjima bivše Jugoslavije, uključujući, naravno, Bosnu i Hercegovinu.

U našu zemlju dolazio je na sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i – što nije nimalo nevažno – raduje se boravku u BiH.

U intervjuu za današnje “Oslobođenje” kaže da za Rusiju Balkan ima važnu historijsku, kulturnu i religijsku vezu. Balkan zauzima bitno mjesto u ruskoj politici. Rusija je uvijek bila na Balkanu i učestvovala u različitim procesima.

– Bivša Jugoslavija, a danas nezavisne države nastale od nje naši su važni trgovinski partneri. Ne moram vam pričati šta je Balkan za Evropu. To je važna i prometna i infrastrukturna transverzala. Da, vidim ovdje pune ruke posla – kazao je Ivancov.

Po njegovim riječima, Balkan je uvijek bio teritorij sa puno interesa: zadnjih nekoliko stotina godina tu su bile turska, austrijska imperija, talijanska, njemačka… Naravno, Balkan ima puno religija i nacija, ljudi uvijek uzimaju od stranaca pomalo, a ja sam siguran da je puno ostalo i od Rusije.

– Zbog svega toga, Balkan je malo kompliciran, više konfliktan, ali sa druge strane, ovo su zemlje budućnosti. Kad to kažem, mislim naravno na Evropu – smatra Ivancov.

Naglašava da nije isrtina da Srbija mora da se odluči između Rusije i Evrope, a na pitanje u vezi sa sankcijama protiv Rusije koje bi bile tražene od BiH iako nije članica EU, rekao je da i on smatram da BiH nije dužna da uvede sankcije prema Rusiji.

– Možda bi ona mogla nešto napraviti za svoju korist, naprimjer, da povećavamo našu trgovinsku razmjenu. Vi imate odličnu poljoprivredu. Ali, dopustite mi da kažem nešto o onoj mogućnosti izbora: vidite, dugo godina sam se bavio državama bivše Jugoslavije i uzmite samo primjer Slovenije, koja je prva postala članica EU od država bivše Jugoslavije i prva ušla u NATO. Mi imamo dobre odnose, dobru trgovinsku razmjenu, nešto slično kao sa Srbijom. Razvijamo i sportske i kulturne veze. Još je jedna činjenica važna za saradnju sa svim državama bivše Jugoslavije: to je zajednička borba protiv fašizma – kazao je ruski ambasador.

Smatra da bi suradnja Bosne i Hercegovine sa Rusijom mogla biti bolja.

– Mogla bi biti bolja. Siguran sam, kad ste razgovarali sa mojim prethodnikom, da ste spominjali brojke naše robne razmjene: ona se približavala na oko pola milijarde eura. U BiH uspješno posluju naše tvrtke, poput Gasproma, otvorena je Sberbanka, ali ima još puno mogućnosti, koje dosad, nažalost, nisu bile iskorištene – naveo je Ivancov.

Kaže da je to i do jednih i do drugih.

– Nažalost Vi često pišete o Južnom toku: radi se o milijardi dolara investicija, veliki su porezni prihodi državi, a povećava se mogućnost zapošljavanja. I jako je važno reći da se ne radi samo u Republici Srpskoj. Za nas bi bilo dobro da glavne linije idu i u Republiku Srpsku i u Federaciju. Osim toga, mi smo prošle godine bili dogovorili direktnu avionsku liniju Sarajevo – Moskva, ali nažalost nije bilo snijega. Radi se o zimskoj turističkoj sezoni. Naše turističke firme odabrale su početak sezone alpskog skijanja za početak letova za Sarajevo, želeći da naši turisti imaju stajalište, ali i da razgledaju Sarajevo, Mostar, Andrićgrad, Višegrad… – rekao je on.

Što se tiče Južnog toka, najavljuje da će se više razgovarati u Sarajevu.

– Kad sam uručio akreditive, pričao sam sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem i on je rekao da podržava ideju gradnje Južnog toka, uz uvjet da se ispoštuju pravila i principi evropskog energetskog saveza, što naravno nije važno samo za BiH nego za sve države preko čijih teritorija treba da prođe Južni tok – kazao je Ivancov.

Komentirajući nedavno održane opće izbore rekao je da su bili dosta dobro organizirani, uz neke manje probleme.

– Bili su i posmatrači iz Rusije na izborima, moji saradnici iz Ambasade su takode bili u misiji OSCE-a kao posmatrači na biračkim mjestima. Bilo je prekršaja, ali siguran sam da prekršaji nisu bili s namjerom da se kradu glasovi, problem je neznanje, možda neka želja da naprave nešto bolje. Izlaznost je dobra, tako je širom Evrope. Pretpostavljam da i rezultat izbora odgovara željama naroda – naveo je.

Upitan za komentar pada popularnosti Milorada Dodika, rekao je da je stranka koja je u vlasti već osam godina, “morala nešto pasti.

– Znamo i primjer stranaka koje za samo četiri godine totalno izgube – dodao je.

Upitan da li time govori o SDP-u, rekao je da je “sve to normalno, demokratski i sve je to volja naroda”.

– Gospodin Dodik je popularan u RS-u, a bez obzira na rezultate, izbori su volja naroda – zaključio je.

Njegova poruka domaćim političarima je da niko BiH ne treba učiti kako da formira vlast. Uostalom, nije tajna da je “stav moje zemlje da Ured visokog predstavnika mora biti zatvoren”.

Siguran je da već postoje uvjeti za zatvaranje OHR-a.

– Država je priznata u cijelom svijetu, bila je nestalni član Vijeća sigurnosti UN-a i ne treba da ima tutore – rekao je Ivancov.

Ne vidi da je Bosna i Hercegovina u raspadu i siguran je da ne treba neka međunarodna intervencija da pomaže u formiranju nove vlade.

– Rokovi kada će vlasti biti formirani zavise od sposobnosti da se predstavnici tri političke stranke dogovore između sebe – kazao je ruski ambasador Ivancov za današnje “Oslobođenje”.

(Fena) ff