Pezzuto: Pomirenje i oprost za ostvarenje istinskog i trajnog mira

 FENA: Ned, 12.01.2020. 13:11 

Pezzuto: Pomirenje i oprost za ostvarenje istinskog i trajnog mira

SARAJEVO, 12. januara (FENA) – Na redovnoj sesiji Kruga 99 uvodničar teme “Mir kao put nade: dijalog i pomirenje” bio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini. 

Uvodničar je naglasio  da će u temi slijediti poruku pape Franje za 53. svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. januara. 

U prvom dijelu izlaganja Pezzuto je kazao da je temeljeni uzrok svakog rata netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje.  

– Stoga taj uzrok  treba zatrti i eliminirati. Ta logika sama po sebi je negativna i, nažalost, vodi u rat – kazao je Pezzuto.

U drugom dijelu izlaganja Pezzuto je govorio o pozitivnim mjerama koje treba poduzeti kao lijek za postizanje mira. 

– To su dijalog i međusobno slušanje, koji njeguju povjerenje i prepoznavanje drugoga, različitog, brata čije je porijeklo, kao i svakog ljudskog bića, u Bogu. Nakon što se ostvari ozračje bratstva, neće biti teško zauzeti se u strpljivom traženju istine i pravde, koje u vidu postizanja istinskog, konačnog i trajnog mira, mora biti prevladano pomirenjem i oprostom – kazao je Pezzuto.    

Stoga, Pezzuto  vjeruje da će i u Bosni Hercegovini, u kojoj je mirovini proces u toku od kraja rata devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju. 

Agencija Anadolija

Pezzuto: Želimo vjerovati da će i u BiH konstitutivni narodi napredovati na putu pomirenja i opraštanja

– U prvom se navodi temeljni uzrok, a ne neposredni i konkretni, svakog rata: to je netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje. Stoga ga treba zatrti i eliminisati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat, rekao je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO (AA) – Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, poručio je danas u Sarajevu da “žele vjerovati da će i u BiH konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja”, javlja Anadolu Agency (AA).

Pezzuto je govorio prije redovne sesije Kruga 99 o temi “Mir kao put nade: dijalog i pomirenje”. Današnji sastanak, kako je rečeno, ima za temu: “Dijalog i pomirenje kao put mira”. 

“Razvijajući ovu temu, slijedit ćemo poruku pape Franje za 53. Svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. januara. Izlaganje je sastavljeno iz dva dijela. U prvom se navodi temeljni uzrok, a ne neposredni i konkretni, svakog rata: to je netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje. Stoga ga treba zatrti i eliminisati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat”, pojasnio je Pezzuto.

Kako je kazao, u drugom dijelu izlaganja, međutim, govorit će se o pozitivnim mjerama koje treba poduzeti kao lijek za postizanje mira. 

Pezzuto je rekao da su “to dijalog i međusobno slušanje, koji njeguju povjerenje i prepoznavanje drugoga (tj. različitoga) brata, čije je porijeklo – kao i svakog ljudskog bića – od Boga”. 

Nakon što se ostvari ozračje bratstva, neće biti teško zauzeti se u ‘strpljivom traženju istine i pravde’ koje u vidu postizanja istinskog, konačnog i trajnog mira mora biti prevladano pomirenjem i oprostom. Stoga, želimo vjerovati da će i u BiH, u kojoj je mirovni proces u toku od kraja devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju”, poručio je Pezzuto.

Iz Kruga 99 poručili su da u cjelini podržavaju političke, moralne i druge stavove koji su iskazani u papinoj poruci povodom 1. januara.