Po zemlji sam hodio koliko mi je bilo suđeno koraka…

U ŠVEDSKOJ OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI BH PISCA ŠEVKE KADRIĆA (Foto)
 
SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Obitelj bh. pisca i publiciste Ševke Kadrića organizirala je u Švedskoj izložbu njegovih slika i knjiga i na taj način obilježila prvu godišnjice njegove smrti. 

Uz najbliže članove obitelji, njegovi prijatelji i poznanici okupili su se da bi evocirali uspomene na tog čovjeka koji je iznad svega volio domovinu BiH, naglašavao to u svojim djelima, ali koristio i svaku drugu priliku da istakne njenu ljepotu i znamenitosti te vrijednosti naroda koji u njoj žive.

Za života je pisao romane koji su prevođeni na švedski i druge svjetske jezike, a u zbirke pripovijedaka sažimao je priče i sudbine koje su mu pričali bh. prognanici, ali i drugi ljudi. Značajan dio stvaralaštva posvetio je historiji Bosne, bosanskim bogumilima i stećcima (srednjovjekovni nadgrobni spomenici). Isticao je važnost učenja i investiranja u znanje, kao neotuđivog blaga svakog čovjeka te njegovanja moralnih vrijednosti.

Na mjestu gdje je sahranjen, za godišnjicu smrti, postavljen je spomenik u obliku stećka na kojem piše: …Po zemlji sam hodio koliko mi je bilo suđeno koraka, ljubio koliko je bilo poljubaca, sad znam da je moglo i više…Ti, isto čitaš, nemoj i tebi isto da se zdesi!!!!!!….Legoh grk, kad je Bosnom vladala glad za posjedom….

Bosanskohercegovački pisac i publicista Ševko Kadrić preminuo je u oktobru prošle godine u švedskom gradu Helsingborg, gdje je od rata u BiH živio i radio, a sahranjen je na groblju u Vernamu.

Bio je afirmirani publicista, prevodilac, sociolog, slikar i ekolog, a bavio se i izdavaštvom. Djela su mu objavljivana i na švedskom, danskom i engleskom jeziku. Rođen je u Foči, a školovao se na prostoru bivše Jugoslavije (Sarajevu, Zagrebu i Beogradu). Radio je kao profesor u Prvoj sarajevskoj gimnaziji i na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu.

U periodu poslije rata u BiH posebno je bio aktivan na prezentiranju vrijednosti stvaralaštva bh. pisaca u dijaspori, koji djeluju u oko 140 država svijeta.

(Fena)gk/mb