PODRŽAĆEMO REZULUCIJU VIJEĆA EVROPE DA SE KONAČNO ETNIČKO PREDSTAVLJANJE ZAMIJENI GRAĐANSKIM

Agencija Anadolija
Suad Arnautović na Krugu 99: Presudu Ustavnog suda o Mostaru mora provesti PS BiH
– On je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 podsjetio da su presudom iz 2011. godine suspendovane su odredbe koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, a usljed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja, nakon čega lokalni izboru u Mostaru nisu održani 2012. godine

SARAJEVO (AA) – Presuda Ustavnog suda BiH 2011. godina kojom su suspendovane uredbe Statuta Grada Mostara mora se implementirati kako bi se u tom gradu proveo izborni proces koji bi formirao i novo Gradsko vijeće, poručio je danas Suad Arnautović, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo i član Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

On je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 podsjetio da su presudom iz 2011. godine suspendovane odredbe koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, a usljed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja, nakon čega lokalni izboru u Mostaru nisu održani 2012. godine.

Pomenutu presudu u vezi Mostara, kako je rekao Arnautović, mora implementirati Parlamentarna skupština BiH kao najviše zakonodavno tijelo.

“Vladajuće elite na lokalnom nivou grada Mostara koje kao intenzivno dogovaraju neko rješenje, treba reći, nisu odgovorne za provedbu presude Ustavnog suda BiH, to je nadležnost i odgovornost Parlamentarne skupštine BiH. Ona mora provesti presudu suda kroz donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH odnosno kroz definisanje novih odredbi umjesto onih koje je sud ukinuo. Vještom zamjenom teza vladajuće elite na državnom nivou, prije svega Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ, su ovo pitanje tobože prepustile odborima svojih stranaka na lokalnom nivou u Mostaru, citiram: ‘Kako god se oni dogovore’. Problem definisan pogrešno, u javnosti je predstavljeno kako je riječ o teritorijalnoj reogranizaciji Mostara, stvaranje više općina, to nije problem presude. Presuda ne govori o tome već o jednakosti biračkog prava u tom gradu”, rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječima neophodno je omogućavanje izbornog procesa u Mostaru kako bi se formiralo novo Gradsko vijeće koje treba usvojiti i novi Statut Grada Mostara.

Lokalni izbori u BiH bit će održani 2. oktobra s tim što su iz CIK-a najavili kako će sredinom maja ove godine biti donesena odluka o njihovom raspisivanju. Do tada je krajnji rok do kojeg u Parlamentarnoj skupštini BiH trebaju, odnosno mogu biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će biti moguće primijeniti na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine.

Arnautović tvrdi da se taj rok bliži te da javnost mora izvršiti pritisak u tom smislu kako bi se provele Izmjene i dopune Izbornog zakona Bih.

“To je lukavstvo političkog uma koje ustvari želi da stvar dovede do apsurda, da onda kaže: nemamo vremena. Mi smo u izbornoj godini, u izbornom zakonu izborna godina je ona u kojoj se održava neki nivo izbora. Drugi termin je izborni period, on teče od dana kad se proglase izbori, to će nas dočekati u maju, a izbori lokalni su prve nedjelje oktobra. Ja nisam u situaciji reći koji je to krajnji datum, ali bi bilo logično da su sve izmjene izvršene u neizbornoj godini. Nikad nije kasno, mislim da bi bio do početka maja optimalan rok da se izvrše izmjene u izbornom zakonu BiH. Mislim da građansko društvo trebaju izvršiti pritisak na međunarodnu javnost i zajednicu u BiH, nedopustivo je da ponovo imamo odgođene izbore u Mostaru zbog uskostranačkih interesa dvije vladajuće strukture”, rekao je Arnautović.

Govoreći o temi “Izbori: etničko predstavljanje zamijeniti građanskim”, profesorica sa Univerziteta u Sarajevu Lada Sadiković rekla je da je neophodno riješiti pitanje da li građani ili narodi temelj države.

“Zamjena etničkog predstavljanja građanskim nam je uvjet koji nam je nametnut od strane Vijeća Evrope, nametnut nam je mišljenjem Venecijanske komisije koja je konstatovala da etničko predstavljanje ometa širu pripadnost građanstva državi, naciji. U tom smislu imamo kombinaciju etničkih i teritorijalnih diskriminacija koje jako otežavaju funkcionisanje države”, poručila je Sadiković.

Tokom današnje sesije Kruga 99 podržana je inicijativa koju je dao nedavno preminuli talijanski pisac i intelektualac Umberto Eco da se bh. književnik i publicista Predrag Matvejeviću kandiduje za Nobelovu nagradu za književnost

“Mislimo da imamo moralnu obavezu da se priključimo ovoj inicijativi Eca i brojnih akademika Italije i Evrope”, rekao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

Agencija Onasa:

“KRUG 99”- A. KULENOVIĆ: PODRŽAĆEMO REZULUCIJU VIJEĆA EVROPE DA SE KONAČNO ETNIČKO PREDSTAVLJANJE ZAMIJENI GRAĐANSKIM

Agencija FENA

SARAJEVO, 6. marta (FENA) – Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Arnautović izjavio je danas da je nedopustivo da ponovo imamo odgođene izbore u Mostaru, “samo iz uskostranačkih interesa dvije vladajuće strukture”.

– Vladajuće elite na lokalnom nivou grada Mostara, koje intenzivno kao dogovaraju nekakvo rješenje, treba kazati javno, nisu odgovorne za provedbu presude Ustavnog suda BiH. To je nadležnost i odgovornost Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog tijela u BiH – kazao je Arnautović, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Izbori: etničko predstavljanje zamijeniti građanskim“.

Po  njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH mora provesti presudu Ustavnog suda kroz donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, odnosno kroz definiranje novih odredbi u Izbornom zakonu umjesto onih koje je Ustavni sud svojom presudom ukinuo.

No, tvrdi on, vještom zamjenom teza, „vladajuće elite na državnom nivou, prije svega vladajuće stranke SDA i HDZ, su ovo pitanje tobože prepustili odborima svojih političkih stranaka na lokalnom nivou u Mostaru ‘kako god se oni dogovore'“.

– Ovdje se radi o pojavi koju mi politolozi označavamo pojmom ‘pogreška treće vrste’. Dakle, metoda se ispravno koristi, metoda pregovaranja, dogovaranja, ali je problem apsolutno pogrešno definiran. Dakle, problem je sad postavljen u javnosti da se radi o teritorijalnoj reorganizaciji Grada Mostara, stvaranjem dvije ili više općina itd. – kazao je  Arnautović novinarima prije početka sesije, dodajući da to nije problem presude.

Ističe da presuda uopće ne govori o teritorijalnoj organizaciji grada Mostara.

– Presuda Ustavnog suda govori o jednakosti biračkog prava u gradu Mostaru i to je ono što se treba promijeniti. Moja je sugestija da se hitno preduzmu dva koraka, a to je omogućavanje konačno izbornog procesa u Mostaru kako bi dobili novo Gradsko vijeće. To Gradsko vijeće treba da učini drugi korak, a to je da usvoji novi Statut Grada Mostara, potpuno novi ili izmjene i dopune postojećeg – sugerira Arnautović.

Dodaje da se „tada može govoriti o eventualnoj teritorijalnoj reorganizaciji grada Mostara, uključujući i u toj lokalnoj samoupravi administrativni nivo ispod nivoa grada“.

– Ali to je drugo pitanje, dakle to je potpuno zamjena teza. Ovdje se mora provesti presuda Ustavnog suda i provesti izbori za grad Mostar, Gradsko vijeće, uključujući i rješenja koja će osigurati rotaciju na mjestu gradonačelnika i svakako uključenost u tim pozicijama dogradonačelnika iz onih naroda koji ne budu na mjestu gradonačelnika – smatra Arnautović.

Podsjećajući na činjenicu da je 2016. izborna godina i da se lokalni izbori održavaju u oktobru, Arnautović je kazao da bi bilo logično da su sve izmjene Izbornog zakona izvršene u neizbornoj godini, „jer ovo nisu izbori samo za jedne, nego izbori za sve učesnike i za birače koji trebaju znati pravila igre u neizbornoj godini“.

– Mislim da bi do dana raspisivanja izbora, a  to je početak maja, bio optimalan rok da se izvrše izmjene u Izbornom zakonu BiH – zaključio je Arnautović.