Podžić: BiH je na posljednjoj stepenici za članstvo u NATO

Ned, 20.06.2021. 11:02 

Podžić: BiH je na posljednjoj stepenici za članstvo u NATO

SARAJEVO, 20. juna (FENA) – Bosna i Hercegovina je u Akcionom planu za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) što je posljednja stepenica za punopravno članstvo, ali taj proces, posebno u posljednje tri godine, izuzetno se politizira.

Kazao je danas ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić govoreći kao uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “NATO i sigurnost BiH”.

Ocijenio je da bi u BiH trebalo više vremena posvetiti širenju razumijevanja i stvarnih činjenica o NATO-u te ohrabriti argumentirane istupe akademske i naučne zajednice kao i mlade za donošenje odluka koje su tiču njihove budućnosti.

Apelirao je da se više govori koji su tu benefiti i šta je dobro što donosi članstvo u NATO savezu, a ne da se stalno insistira na prepucavanjima budući da je NATO najozbiljnija multinacionalna organizacija.

– BiH je u MAP-u. Oko toga imamo strašne polemike i tri godine vodimo nepotrebne rasprave, kome to nije jasno neka intervenira kod NATO-a da to promijeni. MAP je posljednji program koji NATO ima u genezi pred punopravno članstvo – podvukao je Podžić.

Pojasnio je da je MAP plan u koji stupa država i sama oblikuje koje će zadatke, reforme i procese uraditi u tom planu. Međutim, BiH je izgubila cijelu 2019. godinu u raspravama kako će se zvati ANP (Godišnji nacionalni plan) nakon čega je donesena odluka da će BiH taj program zvati Program reformi.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kaže Podžić, insistirali su tada da BiH mora nastaviti integracije u NATO te da se nađe kompromisno rješenje i donese Program reformi koji je na kraju i upućen u Brisel.

U tom dokumentu precizirano je šta ko treba uraditi u periodu od godinu dana. Početkom godine u Brisel je poslan izvještaji planiranih mjera iz programa, a početkom jula očekuje se poziv Podžiću i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković kako bi im bila prezentirana ocjena tog izvještaja.

– Najvažnije od svega je da NATO put nije zaustavljen i mi smo na zadnjoj stepenici pred prijem u punopravno članstvo. Za sve naše aktivnosti na ovom planu imamo relevantne odluke političkih organa BiH. Koliko dugo ćemo biti u MAP-u i kad će saveznici reći da smo ispunili uvjete i pozvati nas da podnesemo zahtjev za članstvo zavisi od nas – dodao je Podžić.

Podsjeća da će za to biti potrebna odluka koja se može donijeti u Predsjedništvu jer je ta institucija odgovorna za sigurnosnu politiku, također Predsjedništvo može donijeti odluku i tražiti potvrdu Parlamentarne skupštine BiH, a može se i zahtijevati referendum o tom pitanju, ali on se provodi na cijeloj teritoriji BiH.

Ministar odbrane kaže da je pred BiH još mnogo posla, ali podvlači da resor odbrane radi dosta dobro jer postoje ljudi koji razumiju proces i ulažu napore, no problem predstavlja i činjenica da BiH još uvijek nema usvojen ovogodišnji budžet i ispunjavanje obaveza dolazi pod znak pitanja.

Podžić kaže i da je neophodno raditi na modernizaciji i drugim stvarima, ali on očekuje još opstrukcija jer će trebati donijeti mnogo odluka iako saveznici prepoznaju bh. probleme. No on je izrazio nadu će BiH postati članica, ali od nje same zavisi koliko dugo će taj proces trajati.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović napomenuo je danas da je pitanje članstva u NATO-u važna tema za sigurnost i prosperitet države, naglašavajući da povjerenje u NATO nije bezrazložno i ono seže iz dana kada su “razaranje i smrt bila svakodnevnica u BiH”.

SIFET PODŽIĆ KRUG 99 NATO

Agencija Anadolija:

Ministar odbrane Podžić: BiH će sigurno postati punopravna članica NATO-a

– Uoči redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održane u nedjelju, o temi “NATO i sigurnost BiH“, govorio je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine

SARAJEVO (AA) – Saveznici prepoznaju naše probleme, puno pomažu, Bosna i Hercegovina će sigurno postati punopravna članica NATO saveza, od nas zavisi koliko dugo će to trajati, poručeno je na press konferenciji uoči redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održane u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi “NATO i sigurnost BiH“, govorio je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Na samom početku izlaganja Podžić je istakao kako je ovo veoma ozbiljno i važno pitanje za BiH koje je u posljednjih godinu, pa i dvije, prešlo više u politikanstvo. Podžić apeluje da se u BiH počne širiti razumijevanje o stvarnim činjenicama o NATO-u.

“Apelujem da, pored prenošenja stavova političkih elita, ohrabrimo i argumentovane istupe akademske naučne zajednice. Mislim da posebno treba ohrabriti mlade, jer se radi o odlukama koje se tiču njihove budućnosti. Volio bih da se o ovome više bavi struka. Apelujem i na medije da više govorimo o tome koji su to benefiti, šta je to dobro što donosi članstvo u NATO savezu”, poručio je Podžić.

Podsjeća da je NATO vrlo ozbiljna, najozbiljnija multinacionalna organizacija, koja je pokazala i trenutno pokazuje da je najodgovornija i najdisciplinovanija, pored mnogih multinacionalnih i drugih organizacija.

Osvrnuo se i na to gdje se BiH trenutno nalazi po pitanju njenih integracija u NATO savezu.

“BiH je u Membership Action Plan – MAP, odnosno u Akcionom planu za članstvo. Oko same ove riječi i rečenice mi imamo strašne polemike i tri godine vodimo rasprave. Akcioni plan za članstvo, kome to nije jasno neka interveniše kod NATO-a da promijeni da se to ne zove tako, ali on se zove Akcioni plan za članstvo i to je posljednji program koji savez ima u svojoj genezi pred punopravno članstvo u NATO savezu”, pojasnio je Podžić.

Kada je riječ o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), Podžić podsjeća na probleme koje je BiH imala 2019. godine i zbog kojih je praktično izgubila tu godinu.

“Kompromisom u Predsjedništvu BiH donesena je odluka da će se za BiH taj program zvati Program reformi”, dodao je Podžić, napominjući da je Program reformi za 2020. godinu poslat u Brisel.

Dodaje kako očekuje da zajedno s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković narednog mjeseca bude pozvan u Brisel, gdje će im biti prezentovan izvještaj.

“Najvažnije od svega je da NATO put BiH, odnosno atlantske integracije, nisu zaustavljene, nisu prekinute i mi smo na zadnjoj stepenici pred prijem u punopravno članstvo u NATO”, rekao je Podžić, te nastavio:

“Vrlo važno je da za sve naše aktivnosti na ovom planu mi imamo relevantne odluke političkih organa države BiH. U Programu reformi koji smo proslijedili u Brisel, na insistiranje člana predsjedništva Željka Komšića i uz podršku Šefika Džaferovića, navedeno je da ‘sve ranije odluke državnih organa BiH, Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vijeća ministara, ostaju na snazi. To je jako bitno.”

Podžić je naglasio kako je definitivno “do nas u BiH koliko ćemo dugo ostati u programu MAP-a“ i kada će saveznici jednog dana reći: “OK, ispunili ste uslove, sada i formalno podnesite oficijelni zahtjev za punopravno članstvo“.

“Tada je neophodna odluka, a ona se može donijeti na razne načine. Može je donijeti Predsjedništvo BiH, pošto je ono odgovorno za sigurnosnu politiku, može je donijeti Predsjedništvo i tražiti da je potvrdi Parlamentarna skupština BiH, a može se desiti, što se u dosta zemalja dešavalo, da se zahtijeva referendum po tom pitanju. S tim da treba naglasiti da se referendum provodi na cjelokupnoj teritoriji BiH”, naglasio je Podžić.

Podsjetio je kako je učešće BiH u vježbi “Odbrana Evrope 21” za BiH veliko priznanje, posebno činjenica da je komandant američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli dva dana proveo u BiH i pratio vježbu na Manjači.

Na samom kraju Podžić navodi kako očekuje nove opstrukcije jer će trebati donijeti još teških odluka.

“Saveznici prepoznaju naše probleme, puno pomažu, ja mislim da ćemo mi aktivnim radom iskoristiti priliku da BiH što prije postane punopravna članica NATO saveza, ona će to sigurno postati, od nas zavisi koliko dugo će to trajati”, zaključio je Podžić.