Posjeta pape Franje Sarajevu označila je obnovu nade u zajednički život

BIH, RELIGIJA

“KRUG 99”: PAPA FRANJO SMATRA DA JE MIR OSNOVA SVAKOG NAPRETKA!

20.12.2015. Piše: J.K. 16

“Današnja sesija predstavlja dvije težnje, jednu “Kruga 99″ za proučavanjem naučavanja pape Franje prilikom posjete Sarajevu 6. juna, a jednu apostolskog nuncija da širi to naučavanje”, poručio je apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

On je to rekao novinarima uoči današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” o temi “Mir i napredak u naučavanju pape Franje u Sarajevu, 6. juna 2015”, u kojoj je učestvovao kao uvodničar.

“Sveti otac došao je u Sarajevo kao “hodočasnik mira”, s ciljem da pruži svoj doprinos učvršćivanju mira u BiH”, kazao je Pecuto.

Objasnio je, međutim, kako Papa kao vjerski “lider” ne daje tehničke upute za rješavanje određenih pitanja, već “u svojoj ulozi pastira smješta mir kao temelj svakog napretka”.

Pecuto: Građani trebaju biti “djelatnici”, a ne samo “teoretici” mira

“Odatle obaveza svakog građanina BiH da bude “djelatnik”, a ne samo “teoretik” mira”, poručio je nuncij.

Osim toga, dodao je, “papa Franjo je kao instrumente napretka označio ljudske vrijednosti koje treba živjeti – “dijalog kao bogatstvo vjerske, etničke i kulturne raznolikosti, zacjeljivanje teških rana iz prošlosti i pogled u budućnost”.

Kao sredstvo napretka Papa je označio i političku aktivnost koju on shvata kao “služenje zajednici”, podsjetio je nuncij Pecuto.

Novinarima se obratio i predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović, rekavši kako Papina posjeta Sarajevu predstavlja “obnovu nade u zajednički život”, te stoga zaslužuje posebnu analizu.

BHRT

 

BOSNA I HERCEGOVINA Ned, 20.12.2015. 14:08 

Pezzuto: Ljudske vrijednosti i politička aktivnost za Papu Franju su sredstva napretka u BiH

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) –  Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH je na nedjeljnoj sesiji Kruga 99 o temi ”Mir i napredak u naučavanju pape Franje u Sarajevu, 6. lipnja 2015.” izrazio nastojanje za širenjem naučavanja Pape kao doprinosa izgradnji zajedničkog dobra.

Kao hodočasnik mira Sveti Otac je tokom posjete BiH, naglašava, dao doprinos procesu učvršćivanja mira u BiH, a kao vjerski poglavar nije davao tehničke upute za rješenje aktuelnih pitanja i društvenih tema u državi.

– Upravo on, u svojoj ulozi Pastira, smješta mir kao temelj svakog napretka. Odatle zauzetost svakog građanina BiH da bude konkretan „djelatnik mira” a ne samo „teoretik” mira – smatra nadbiskup Pezzuto.

Po njegovim riječima, ljudske vrijednosti i političku aktivnost naznačio je Papa kao sredstva napretka zemlje.

– Dijalog među bogatstvima vjerske, etničke i kulturne različitosti, zacjeljivanje teških rana iz prošlosti i pogled pun nade prema budućnosti su ljudske vrijednosti koje se trebaju živjeti u BiH – istakao je nadbiskup Pezzuto.

Kaže da drugo sredstvo napretka – političku aktivnost Papa s pravom shvaća kao „služenje zajednici”, u pogledu promicanja temeljnih ljudskih prava, među kojima s pravom ističe slobodu vjeroispovijesti.

Tokom današnje sesije apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto naglasio je kako je uvidio težnju članova asocijacije za poznavanjem i produbljivanjem naučavanja Pape Franje o „miru i napretku” u izgovorenim govorima u Sarajevu, za vrijeme Apostolskog pohoda 6. lipnja.

PEZZUTO ”KRUG 99”

(FENA) B.D.

KRUG 99 O POSJETI PAPE FRANJE SARAJEVU: DAO DOPRINOS PROCESU UČVRŠĆIVANJA MIRA U BIH

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 uz prisustvo nadbiskupa apostolskog nuncija Luigia Pezzuta govoreno je o posjeti vrhovnog katoličkog poglavara pape Franje Sarajevu.

Papa Franjo pohodio je Sarajevo prije sedam mjeseci, 6. juna ove godine gdje je na centralnoj misi i u susretima sa bh. zvaničnicima poslao poruke mira i podrške kao čelnik Rimokatoličke crkve.

Sveti Otac je u Bosni i Hercegovini, kako je istakao Pezzuto, došao kao “hodočasnik mira” kako bi dao svoj doprinos procesu učvršćivanja mira u zemlji.

“Glede napretka, papa kao vjerski lider ne daje tehničke upute za rješenja određenih pitanja i raznih društvenih tema koje su danas na tapetu u bosanskohercegovačkoj regiji. U svojoj ulozi Pastira on smješta mir kao temelj svakog napretka”, istakao je Pezzuto.

Prema njegovim riječima, papa je naznačio ljudske vriednosti koje se trebaju živjeti u svojstvu instrumenata napretka, a sve u cilju bogate vjerske, etničke i kulturne raznolikosti.

(Anadolu Agency)