Posljedice aparthejda u BiH……..

Istraživanje – Čija je domovina Bosna i Hercegovina?

BANJA LUKA, 29.oktobra (FENA) – Agencija „Prime communications“ iz Banje Luke je tokom maja ove godine sprovela istraživanje stavova građana o tome da li, i u kojoj mjeri, Bosnu i Hercegovinu percipiraju kao svoju domovinu.

U istraživanju su učestvovali građani stariji od 18 godina, a ukupno je, tehnikom usmenog intervjua, ispitano 1.250 ispitanika.

Više od polovine ispitanika se u potpunosti složilo s tvrdnjom „BiH je moja domovina“, njih 56,5 posto, a uglavnom se slaže njih 18,7 posto, što ukupno čini 75,2 posto ispitanika koji se potpuno ili uglavnom slažu s konstatacijom da je Bosna i Hercegovina njihova domovina.

S tvrdnjom “BiH je moja domovina?” u potpunosti slaže 89,3 posto Bošnjaka, 28,7 posto Hrvata i 13,3 posto Srba, dok se s ovom tvrdnjom uglavnom slaže 49,7 posto Hrvata, 26,4 posto Srba i 5,5 posto Bošnjaka.

Kada je riječ o stavovima unutar svakog konstitutivnog naroda, istraživanje je pokazalo da je najveći procenat onih koji se uopšte ne slažu s tvrdnjom “BiH je moja domovina” kod pripadnika srpskog naroda – 33,9 posto, dok se njih 22,5 posto uglavnom ne slaže sa navedenom tvrdnjom.