Predstavljena knjiga ‘Danas, uprkos njima’ autora Grujice Spasovića

Predstavljena knjiga ‘Danas, uprkos njima’ autora Grujice Spasovića

Foto Fena: Almir Razić

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) – Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, danas je predstavljena knjiga „Danas, uprkos njima – prvih hiljadu dana“ autora Grujice Spasovića, istaknutog žurnaliste i bivšeg ambasadora Srbije u BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je kazao da je tema ove knjige jedan časopis, dnevni list „Danas“, koji je počeo izlaziti u Beogradu 1997. godine i prati događaje do oktobra 2000., „dakle do pada Miloševića i njegovog režima“.

– Tako da je ova knjiga, ovo svjedočanstvo o tom listu, o toj novini, u stvari svjedočanstvo o događajima koji su se zbivali od 1997. do 2000. godine, precizno i tačno, s tim što je cijela redakcija, novinari, svi koji su radili, bili su na onoj drugoj strani nasuprot tog totalitarnog Miloševićevog režima – kazao je Komšić.

Istaknuo je da je i za nas u BiH knjiga važna, „jer usput, ne direktno, već indirektno svjedoči o nekim događajima koji su vezani za BiH“.

Ocijenio je da je ovo vrlo interesantna knjiga “vodič kroz događaje, ne samo ono što je bilo u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, nego čak i ono što se zbivalo kod nas”.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i književnik Gradimir Gojer istaknuo je da ova knjiga „donosi povijest demontaže Miloševićevog sustava“.

– Ona je iznimno značajna upravo za cijeli region, pa i za BiH, jer ta demontaža je bila najsnažnija u mediju koji je Grujica Spasović stvorio, a to je list „Danas“. On je bio jedan prostor demokracije u totalitarnom režimu Slobodana Miloševića i zato je ova knjiga, po mom sudu, odličan naputak kuda treba ići Srbija sutra, a kuda, Boga mi, treba ići i cijeli region – kazao je Gojer.

Po njegovim riječima Grujica Spasović je „bio jedan od heroja novinarstva“.

– Uspio je, ne samo da sačuva sebe, nego i da sačuva „Danas“ kao pogled u demokratsku Srbiju i demokratski svijet – zaključio je Gojer.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović je kazao da ova knjiga govori, ne samo o listu „Danas“, nego inače o nezavisnim medijima u tranzicijskim zemljama.  

– On skoro pa nigdje u knjizi nije pomenuo pojam tranzicijskih zemalja, ali jeste po sudbini medija, po nastanku lista „Danas“, po sudbini novinara, po načinu na koji su izvršavali svoju, rekao bih, svetu novinarsku dužnost da objektivno izvještavaju javnost, da nepristrasno govore – kazao je Kulenović.

Autor knjige Grujica Spasović je podsjetio da je nedavno preminuo „jedan od najvećih antiratnih boraca i boraca za pomirenje, za ljudska prava i demokratiju Nebojša Popov“.

– On je čovjek koji se, između ostalog, prije svega borio za kulturu sjećanja. Znači da ne zaboravimo ono što se dogodilo za godinu-dvije, nego da se negdje zabilježi, da ostane budućim generacijama. On je bio jedan od glavnih razloga, on me je pritiskao da pišem o onome šta nam se događalo, a događalo nam se zaista svašta – kazao je Spasović, koji je bio prvi glavni urednik lista „Danas“.

Po njegovim riječima, događale su se stvari koje su nešto novo, ne samo za ovaj region, za Jugoslaviju, nego i šire, za Evropu i cijeli svijet.

– Jer mnogo toga što se nama događalo, događalo se i drugim listovima, ali sve ono što se nama događalo, nije se nikome dogodilo. To je bio jedan od glavnih razloga, kad je naš list proslavljao 15 godina postojanja i zato sam to napisao – naveo je Spasović.

Istaknuo je da je značaj ove knjige u tome „da ne zaboravimo“.

– Bio sam šokiran koliko mi, iako smo susjedi, iako smo donedavno bili u istoj državi, malo znamo jedni o drugima i koliko ljudi pojima nemaju šta se događa s druge strane granice, na par desetina kilometara – kazao je Spasović.

Dodao je da knjiga može da bude zanimljiva, prije svega, za njegove kolege novinare, „da vide šta može sve da im se dogodi i zašto je vrlo važno sprečavati zlo u samom početku, kasnije može da bude zaista vrlo kasno“.   

GRUJICA SPASOVIĆ KNJIGA PROMOCIJA

(FENA) F.F.