Kukić: Za islamski radikalizam nisu krivi muslimani nego radikalne grupe

Kukić: Za islamski radikalizam nisu krivi muslimani nego radikalne grupe

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) – Izazovi i prijetnje koje stoje na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini tema je o kojoj treba razgovarati sve češće, smatra sociolog Slavo Kukić.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” kazao da je situacija u državi složena, iako u javnosti političari govore da se situacija stabilizira i ide na bolje.

– Ko pažljivije prati procese u BiH teško će se s tim složiti – istakao je Kukić.

Naveo je da su sve intenzivnija nacionalistička orgijanja po različitim dijelovima BiH.

– To su, naprimjer, zastrašivanja u Srebrenici nakon oslobađajuće presude Šešelju ili fešte po Prijedoru. Ambijent pred presudu Radovanu Karadžiću, ali to su samo posljedice onog što čini politička klasa – rekao je Kukić.

S druge strane, dodao je, prisutan je sve agresivniji islamski radikalizam, za što, kazao je, nisu krivi ni Bošnjaci ni muslimani, nego grupe koje ideologiju s drugih svjetskih meridijana pokušavaju prenijeti u BiH i stvoriti joj plodan ambijent.

– Na sceni imamo sve ono što smo imali krajem osamdesetih godina, plus krađu, kriminal i korupciju uime zaštite nacionalnih interesa – naglasio je Kukić.

Docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević je kazao da na BiH gleda kao na projekt koji je izraz nacionalističkih politika od devedesetih godina.

– Govoriti o sigurnosti u BiH je ustvari govoriti o nesigurnosti – istakao je Kovačević.

Predsjednik ”Kruga 99”Adil Kulenović smatra da su sve vidljivije ideološke pripreme za buduće moguće sukobe.

(FENA) M.B.

Desk