Referendum: Bez obzira na stranačku pripadnost, formiraju masovan BH patriotski front

Brexit vote out

Izetbegović: Zakazani referendum probni balon za otcjepljenje RS

Foto Fena/Emir Burlović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je uime stranačkog Kolegija međunarodne faktore, Ured visokog predstavnika u BiH i Vijeće za implementaciju mira, da reagiraju povodom referenduma najavljenog u Republici Srpskoj (RS) za 25. septembar i zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Odluku Narodne skupštine RS o zakazivanju referenduma 25. septembra, Kolegij SDA je ocijenio kao dosadašnje najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.

– Ovo je prvi antidejtonski referendum: predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će „prije ili kasnije“ biti organiziran referendum o „samoopredjeljenju RS“. Na posljednjem Kongresu SNSD usvojena je Deklaracija pod nazivom „Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost“, u kojoj se poziva Skupština RS-a da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS.

Referendum zakazan za 25. septembar je probni balon za referendum o otcjepljenju RS-a od BiH. Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina  je početak rušenja mira u BiH, to se planira učiniti 25. septembra ove godine.

Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, to se planira učiniti 2018. godine – rekao je Izetbegović prenoseći na pres-konferenciji zaključke s današnje sjednice Kolegija SDA.

Zaključeno je da političke snage u RS-u predvođene Miloradom Dodikom, “rušeći vladavinu zakona, rušeći Ustav i državne institucije ove zemlje, rušeći Dejtonski mirovni sporazum, vode u bezakonje, haos i nesigurnost; oni to već godinama vrše veoma agresivno i aktivno vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira”.

– Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije – naveo je također Izetbegović uime Kolegija SDA.

Kolegij poziva snage zakona da se odmah energično suprotstave snagama bezakonja.

– U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može doći ni do kakvog razlaza. Srebrenica, Tomašica, Keraterm, Manjača, sva mjesta patnje nevinih ljudi, kao niti jedan pedalj BiH, nikada neće biti izdvojen iz teritorije BiH. Sile separatizma koje vode u konflikte s nesagledivim posljedicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah – rekao je također predsjednik SDA.

Kolegij te stranke je današnjim zaključcima pozvao Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći potrebne privremene mjere i poništi odluku Narodne skupštine RS “koja je protivustavna i u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH”.

– Također, podsjećamo Ustavni sud da je prošao zakonski rok od šest mjeseci u kom je Skupština RS-a trebala usvojiti izmjene Zakona o praznicima; umjesto toga, niz službenih osoba u institucijama ovog entiteta se upustio u aktivnosti sprečavanja i onemogućavanja izvršenja presude, što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH te očekujemo da Ustavni sud BiH obavijesti Tužilaštvo BiH da poduzme zakonom predviđene mjere – rekao je predsjednik SDA.   

Upozorio je Tužilaštvo BiH da su dužnosnici u Narodnoj skupštini RS te u nizu drugih institucija tog entiteta poduzeli aktivnosti koje imaju obilježje krivičnog djela opisanog u članu 239. Krivičnog zakona BiH – “odbijali su, sprečavali i na druge načine onemogućavali izvršenje izvršne odluke Ustavnog suda BiH”.

Kolegij SDA je upozorio članove Centralne izborne komisije i općinskih izbornih komisija da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima RS-a u svhu organizovanja neustavnog referenduma također predstavljalo krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH.

Kolegij te stranke pozvao je poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS-a da bez obzira na stranačku pripadnost, formiraju masovan patriotski front koji će “zaustaviti avanturističko, protivustavno i protivzakonito ponašanje dijela vlasti u RS-u i stabilizirati prilike u BiH”.

(FENA) J.�.

 

Berton: Pratimo situaciju u vezi s referendumom, držimo sve opcije otvorenim

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) – Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Brus Berton (Bruce Berton) izjavio je u intervjuu za ‘Dnevni Avaz’ da OHR pažljivo prati razvoj situacije u vezi s pokrenutom procedurom referenduma o danu RS i “drži sve opcije otvorenim u smislu mandata OHR-a”.

Berton smatra da, tražiti od građana RS da se izjasne o pitanju koje je Ustavni sud BiH već riješio, predstavlja osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Razumijem da ljudi općenito mnogo drže do pitanja koja se tiču praznika i simbola, i mi ne bismo imali ništa protiv službenog dana RS koji bi bio u skladu s Ustavom BiH. No, za nas ovo nije toliko pitanje praznika koliko pitanje vladavine prava i poštivanja ustavnog poretka ove zemlje – potcrtao je Berton.

Poručuje da se pravosnažna odluka Ustavnog suda BiH ne može jednostavno poništiti, a organi vlasti imaju obavezu da provedu odluku Suda. Stoga je pozvao organe RS da poštuju osnovne postulate Mirovnog sporazuma, i to ne samo kada to njima odgovara, i da potraže rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom. 

Komentirajući reakciju bošnjačkih političara u vezi sa Srebrenicom i o tome da ne žele biti dio entiteta koji ruši BiH, ovaj američki diplomata ocjenjuje da “nije korisno odgovarati na jedan referendum drugim referendumom, ma koliko neko bio frustriran trenutnom situacijom”.

Također, podsjeća da je PIC još 2007. godine dao svoj stav o ovom pitanju, da neće prihvatiti nikakve promjene niti pozive na promjene do kojih bi se došlo kršenjem važećih ustavnih odredbi i zakona.

-Poruka svima je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH nisu švedski sto s kojeg se mogu izabrati oni elementi koji se nekome sviđaju, a ignorirati oni koji se ne uklapaju u trenutnu političku agendu. Pozivam sve strane da poštuju ustavni poredak BiH i da rade zajedno u interesu svih građana – naglasio je Berton.

(FENA) L.A.