Na područje bh. entiteta RS prije nekoliko dana je stiglo više od 140 ruskih specijalaca koji svoj boravak nisu prijavili, niti je tačno poznat razlog njihovog dolaska.Federalna televizija navodi da im je ova informacija potvrđena iz više izvora.Specijalci su smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio njih smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama.Prema informacijama FTV-a, Rusi su stigli 28. septembra preko graničnog prijelaza Rača, a MUP RS-a im je sugerirao da se ne prijavljuju Službi za strance BiH. U međuvremenu je Ured za strance uspio legitmirati ove ruske državljane, navodi FTV.

 

U Ambasadi Rusije u Sarajevu nisu željeli komentirati ovu informaciju.

2.10.2014. (13:42)

MUPRS: U RS NISU STIGLI RUSKI “SPECIJALCI” VEĆ “UMJETNICI”
BANJA LUKA, 2. oktobra (FENA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) demantirao je danas “neistine” koje su, kako je saopćeno, objavili pojedini mediji iz Federacije BiH, a odnose se na navodni boravak “148 ruskih specijalaca i obavještajaca na teritoriji Republike Srpske“.

Iz entitetske policije je navedeno da je „MUPRS obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određeni broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske s Ruskom Federacijom“.Za sve dodatne informacije iz MUPRS-a upućuju na organizatore ove kulturne manifestacije, a navode „da im je MUPRS sugerisao da se ne prijavljuju Službi za poslove sa strancima BiH“, smatraju zlonamjernim i nekorektnim.Također, pozivaju medije da ubuduće prvo zvanično provjere takve informacije prije nego što ih objave, a ne da šire neistine i uznemiruju javnost.Pojedini mediji u RS-u i  u FBiH objavili su da je „na područje RS-a prije nekoliko dana stiglo više od 140 ruskih specijalaca koji svoj boravak nisu prijavili, niti je tačno poznat razlog njihovog dolaska.- Specijalci su smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio njih smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama – stoji, između ostalog, u tim informacijama.(Fena) gk/ jc
2.10.2014. (15:44)

GRANIČNA POLICIJA BIH: RUSI KOJI SU UŠLI U BIH IMALI SVE POTREBNE UVJETE
MOSTAR, 2. listopada (FENA) – Reagirajući na novinske napise o navodnom ulasku ruskih specijalaca na područje BiH, Granična policija BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako su ruski državljani koji su u proteklom razdoblju ušli u BiH ispunjavali sve potrebne uvjete te nisu imali vojna obilježja ili uniforme.

“U razdoblju od 25. rujna do 2. listopada 2014. godine na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača evidentiran je ulaz 144 državljanina Ruske Federacije i to: 25. rujna 2014. godine (11 osoba), 26. rujna 2014. (36 osoba), 27. rujna 2014. (24 osobe), 28. rujna 2014. (24 osobe) 29. rujna 2014. (5 osoba), 30. rujna 2014. (40 osoba) i 1. listopada 2014. (4 osobe).Sve evidentirane osobe ispunjavala su uvjete potrebne za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, nisu nosile uniforme niti vojna obilježja, i među njima je bilo i žena i muškaraca različite dobne skupine”, navodi se u priopćenju.(Fena) iš
 Nikolaj Đakonov, donski Kozak, izjavio je danas u Banjoj Luci da u Republici Srpskoj sa još 30 prijatelja boravi povodom manifestacije “Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata” koje počinje u nedjelju. On je rekao na novinarsko pitanje da li mu je poznato da je njihova posjeta danas izazvala veliko medijsko interesovanje zbog pojedinih medijskih navoda koji ih poistovjećuju sa ruskim specijalcima, on se nasmijao i rekao da ima prija medijska pažnja, da nisu specijalci, ne osjećaju nikakvu napetost i da je njihova posjeta kulturnog karaktera. – Sve što znam i mogu reći je da smo ovdje zbog predstojeće manifestacije, promovisanja srpsko- ruskog prijateljstva i da naglasimo značaj Kozaka u ratu. Naša osnovna poruka, kao i svih ovdje, jeste da naglasimo koje je rat zlo i koliko je važno da se nikada i nigdje ne ponovi- naglasio je Đakonov. Kozaci su danas posjetili hram Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, a Đakonov je rekao da se njihovim dolaskom tradicionalna veza srpsko-ruskog prijateljstva njeguje i da im je u okviru ove kulturno-umjetničke manifestacije želja podsjetiti na značaj koji su kozaci ostvarili u Prvom svjetskom ratu. Ispred hrama Hrista Spasitelja u banjoj Luci brojne medijske ekipe dočekale su kozake, a ekipa “avaza pratila ih je od hotela Sanu laktašima do Banje Luke. Granična policija BiH potvrdila je danas da je u proteklih sedam dana u BiH ušlo 144 ruska državljana, ali da oni nisu imali vojna obilježja. Kako je saopštila ova institucija u periodu od 25. septembra do 2. oktobra na graničnom prelazu Rača evidentiran je ulazak 144 ruska državljana. “Sva evidentirana lica ispunjavala su uslove potrebne za ulazak u BiH, nisu nosila uniforme i vojna obilježja, i među njima je bilo i žena i muškaraca različite starosne grupe”, precizirali su iz Granične policije BiH.  Podsjetimo,  televizija Federacije BiH objavila je da je u RS stiglo više od 140 ruskih specijalaca koji svoj boravak nisu prijavili, niti je tačno poznat razlog njihovog dolaska. – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/138640/ruski-kozaci-nismo-specijalci#sthash.jPL7ZHDA.dpuf

IPAK:

FOTOGRAFIJA GOVORI SAMA ZA SEBE O ČEMU JE RIJEČ! (ovaj priloženi snimak iz Banja Luke gdje se mogu identificirati i lokalne osobe i njihova zanimanja.)

Kozaci napustili BiH nakon ‘kulturne posjete’: Jedino što je jasno je to da ne znaju plesati (VIDEO)
17. oktobar 2014. u 00:00
343
1
POVEZANO

Kozaci u rusko-srpskom maršu ljubavi

Prva grupa od više od 120 ruskih Kozaka napustila je Bosnu i Hercegovinu nakon misteriozne petnaestodnevne posjete službeno namijenjene kulturnoj manifestaciji, ali koja je izazvala izvještaje o namjeri potpore separatizmu Srba u stilu “kriminalnih specijalnih sila”, piše britanski Guardian.

Podsjetimo se: “MUP RS-a je obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnomumjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizira Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Republike Srpske s Ruskom Federacijom”, svojevremeno je saopćio je iz MUP-a bh. entiteta Republika Srpska.

No, mediji su dolazak Kozaka opisali kao dolazak “specijalnih sila” i otkrile da je vođa grupe, Nikolai Djakonov, vodio naoružanu jedinicu koja je u proljeće ove godine učestvovala u napadu i pripajanju Krima.

Ruski državljani u BiH: Kozaci učestvovali u ratnim sukobima u Ukrajini

Uprkos zbrci jedna stvar je potpuno jasna: Kozaci ne znaju plesati.

Oko 30 posjetilaca je učestvovalo ispred centralnog trga u Banjoj Luci 5. oktobra u onom što je nazvano “rusko-srpski marš ljubavi”, kao i plesu, nedjelju dana kasnije, u svrhu obilježavanja kraja onog što je predstavljalo sedmicu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Marš ljubavi u Banjoj Luci, koji je brže-bolje uređen bez ikakve prethodne najave, vjerovatno je imalo za cilj da dokaže benigne namjere Kozaka. Ako je tako, Kozaci nisu učinili puno kako bi dokazali tvrdnje srpske vlasti “da su kulturna družina”. U starinskim satenskim tunikama, sa ispucalim kozačkim kapama, kozaci su jedino pokazali da teško da su ikad prije plesali.

“Bili su jako zgodni u tim kostimima, ali nisu znali plesati”; rekla je Nataša, dama koja je u Banoj Luci posmatrala skup. Drugi neimpresionirani gledalac je izjavio:” Izgledalo je kao komedija u kojoj su se heroji preobukli i pretvarali da su nešto što nisu”.

Ako Djakonovi Kozaci nisu preletjeli oko 2.500 kilometara iz Rusije da pokažu plesna umijeća, onda stvarna svrha njihovog dolaska ostaje nepoznanica. Takođe, nije jasno šta je tokom boravka radilo preostalih 100 Kozaka. Ministarstvo prosvjete i kulture RS izjavilo je da su pojedini članovi grupe posjetili pravoslavne crkve i manastire, ali ne i koliko njih je išlo u obilazak.

“Ne postoji prava informacija šta su radili”, rekla je Sanja Skuletić-Malagić, glasnogovornica odjeljenja za odnose sa strancima u Ministarstvu sigurnosti. “Obzirom na izvještaje o njihovom učešću u događajima u Ukrajini, pratili smo njihove aktivnosti, kao i zbog toga što nisu kulturna skupina. No, nisu uradili ništa ilegalno, a Djakonov nije na našoj crnoj listi”:

Skuletić-Malagić je rekla da je 50 od ukupno 127 Kozaka napustilo zemlju u utorak, preko Beograda za Rusiju. Ostali su trebali napustiti BiH u srijedu ili četvrtak.

U Banjoj Luci mnogi veterani političke scene vjeruju da je dolazak Rusa bio povezan sa izborima u nedjelju.

“Kozaci su možda bili tu da Dodoku osiguraju mišiće u slučaju spornih izbora”, rekao je jedan politički analitičar, koji je zamolio da ostane anoniman. Dodik, koji se zavjetovao da će bosanske Srbe voditi u nezavisnost, prije glasanja u nedjelju je upozorio da neki “strani obavještajci” žele da izazovu nerede u Republici Srpskoj.

Analitičar je dodao:”Alternativno, oni su tu bili samo radi showa, kaosimbol Dodikove bliske veze sa Putinom, da bi pokazali kako je on njihov veliki prijatelj”.

Radiosarajevo.ba