Srbiji više od milijardu i po eura iz EU fondova, BiH ništa?!

BRISEL, 26. septembra (Tanjug) – Srbija može da računa na više od milijardu i po evra iz pristupnih fondova Evropske unije u sledećih šest godina, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

 

“Imamo dobre vesti za zemlje iz regiona proširenja”, rekao je novinarima portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano, predstavljajući planove EU za pomoć zemljama kandidatima do 2020. godine iz takozvani IPA-2 fondova.

 

Prema danas objavljenoj listi, Srbija će u ovom roku dobiti 1,508 milijardi evra, višestruko više nego bilo koja zemlja u regionu.

 

Stano je objasnio da je novina u programu IPA-2 to što se sredstva dodeljuju po uprošćenoj proceduri, što omogućava kandidatima elestičniji pristup određivanju prioriteta za njihovo trošenje.

 

“Sredstva su namenjena za strukturne reforme i unapređenje regionalne saradnje”, rekao je Stano.

 

Prema planu, najviše novca će dobiti Turska, koja može da računa na gotovo 4,5 milijarde evra, a slede Srbija sa 1,508, Albanija, Makedonija i Kosovo sa po oko 650 miliona, dok je Crnoj Gori namenjeno 250 miliona evra.

 

Stano je rekao da Island i Bosna i Hercegovina nisu uključeni u ovaj program jer je Island povukao kandidaturu za članstvo u EU, dok u BiH na državnom nivou nije uspostavljen koordinacioni mehanizam za rapolaganje sredstvima.