Sa sesije “Kruga 99” u Sarajevu poručeno: Bh. diplomatija je neefikasna i potrebna joj je reforma

Subašić: Imamo ogromne prostore za daleko efektnije diplomatsko djelovanje

Foto Fena

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) – Ambasador Sabit Subašić, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Diplomacija i stabilnost BiH“, kazao je da ne postoji etnička diplomatija, ne postoji etničko-politički projekat u diplomatiji.

– Diplomatija je u principu državna od svog postojanja. Posebno moderna diplomatija se oslanja na državu. Nikakvi pojedinačni etnički politički projekti ne dolaze u obzir u diplomatiji. Sve što se radi u tom pogledu u svim državama je, u svim modernim državama koje imaju diplomatiju je antiustavno i antidržavno – izjavio je ambasador Subašić novinarima prije početka sesije.

Dodao je kako misli da Predsjedništvo u novom sazivu ima ozbiljan zadatak da se pozabavi pitanjem bh. diplomatije.

– Smatram da smo, između ostalog, jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama u Evropi. Zbog čega tvrdim da smo među najskupljim, zbog toga što smo totalno ili gotovo totalno neefikasni, nemamo rezultat – smatra ambasador Subašić.

Kaže da smo, po njegovoj procjeni, veoma skupa diplomatija te misli da Predsjedništvo u novom sazivu mora hitno poduzeti mjere da se situacija sanira i reformira, uz pomoć međunarodne zajednice, prvenstveno uz pomoć „naših evropskih prijatelja koji nam žele pomoći u tom pogledu“.

Ambasador Subašić navodi da moderna diplomatija nije samo klasična diplomatija, nije samo Ministarstvo vanjskih poslova. Postoje i drugi subjekti koji na različite načine učestvuju u međunarodnim poslovima.

– Suština je u tome, po mom mišljenju, da Predsjedništvo mora daleko više u narednom periodu ostvarivati svoju ustavnu funkciju, a to znači kontrolirati vanjskopolitičke aktivnosti koje u mnogim slučajevima nisu iz sfere te formalne diplomatije, vanjskih poslova – kazao je ambasador Subašić.

Naglasio je i pitanje imidža države, navodeći da je diplomatija suštinski u vezi promocije imidža države. On smatra da smo i „zbog slabosti koje su očigledne u našoj diplomatiji, suočeni sa problemom imidža“.

– Ne možemo u Evropu, u EU sa lošim imidžom. Predsjedništvo, po mom mišljenju, mora hitno poduzimati energične mjere, konkretne, precizne projekte realizirati kako bi se imidž BiH na međunarodnoj sceni što prije popravio – kazao je ambasador Subašić.

Po njegovim riječima, imamo dobrih diplomata u svijetu koji rade pojedinačno i rade vrlo efektivno, ali „generalno je situaciju u bh. diplomatiji poražavajuća“.         

On smatra da je u mnogim segmentima iz tih razloga imidž BiH urušen.

– Imamo određene efekte, ali obzirom na kapacitet BiH, mi imamo ogromne prostore za daleko efektnije diplomatsko djelovanje. Živimo u prelijepoj zemlji, imamo izvanredne uslove da budemo daleko više prisutni na međunarodnoj sceni – zaključio je ambasador Subašić.  

(FENA) B.D.

Agencija Anadolija:
Sa sesije “Kruga 99” u Sarajevu poručeno: Bh. diplomatija je neefikasna i potrebna joj je reforma
– Smatram da smo između ostalog jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama. Zbog čega tvrdim da smo najskuplji, zbog toga što smo gotovo totalno neefikasni, rekao je ambasador Sabit Subašić, u svom obraćanju na sesiji “Kruga 99”
 

SARAJEVO (AA) – U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva danas je održana redovna sesija na temu “Diplomatija i stabilnost BiH“ na kojoj je uvodniča bio iskusni bh. ambasador Sabit Subašić. On je istakao da je u ovom trenutku diplomatija BiH jedna od najskupljih u Evropi, zbog njene neefikasnosti. Zato, Subašić smatra, da je bh. diplomatiji neophodna reforma, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne postoji etnička diplomatija, ne postoji etničko-politički projekat u diplomatiji, diplomatija je u principu državna. Od svog postojanja, posebno moderna diplomatija, se oslanja na državu. Nikakvi pojedinačni etnički, politički projekti ne dolaze u obzir u diplomatiji. Sve što se radi u tom pogledu u svim državama, koje imaju diplomatiju, je antiustavno i antidržavno“, naglasio je Subašić.

Dodao je da smatra da Predsjedništvo BiH u novom sazivu ima ozbiljan zadatak da se pozabavi pitanjem bh. diplomatije.

“Smatram da smo, između ostalog, jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama. Zbog čega tvrdim da smo najskuplji, zbog toga što smo gotovo totalno neefikasni, nemamo rezultat. Diplomatija je zanat i često imam opipljiv rezultat, ako ga nemate onda ste skupi. Mi smo, po mojoj procjeni veoma skupa diplomatija i mislim da Predsjedništvo u novom sazivu hitno mora poduzeti mjere da se situacija sanira i reformira, uz pomoć međunarodne zajednice, prije svega uz pomoć naših evropskih prijatelja“, istakao je Subašić.

Kaže da klasična diplomatija nije samo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nego da postoje i drugi subjekti koji na različite načine učestvuju u međunarodnim poslovima.

“Suština je u tome da Predsjedništvo mora daleko više ostvarivati svoju Ustavnu funkciju, a to znači kontrolirati te vanjskopolitičke aktivnosti, koje u mnogim slučajevima nisu iz sfere te formalne diplomatije vanjskih poslova. To je ogroman prostor i imamo puno volonterizma oko toga“, kazao je Subašić.

Dodao je da “treće pitanje koje želim da naglasim je imidž države”.

“Diplomatija je suštinski u vezi promocije imidža države. Moram da kažem da smo zbog slabosti, koje su očigledne u našoj diplomatiji, suočeni sa problemom imidža. Ne možemo u Evropsku uniju sa lošim imidžom. Predsjedništvo mora hitno poduzimati energične mjere, konkretne, precizne, realizirati projekte kako bi se imidž BiH na međunarodnoj sceni što prije popravio“, kazao je Subašić.

Prema njegovom mišljenju BiH ima dobrih diplomata po svijetu, koji pojedinačno rade veoma efektivno, ali da je generalno situacija u bh. diplomatiji poražavajuća.

Subašić je tokom diplomatske karijere, između ostalog, bio ambasador BiH u Indiji, radio je kao ministar savjetnik i otpravnik poslova u ambasadi u Ankari, kao ministar savjetnik u ambasadi u Australiji, te kao savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

 

 https://tv1.ba/vijesti/dnevnik-u-19-16-9-2018/