Serwer: Ustav preusmjeriti sa zaštite grupnih na zaštitu individulanih prava

Ned, 23.05.2021. 14:40 

SARAJEVO, 23. maja (FENA) – Profesor Daniel Serwer sa John Hopkins University iz Washingtona je, govoreći kao uvodničar na sesiji „Kruga 99“ o temi „Je li vrijeme za postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu?“, kazao da su u Dejtonu tri konstitutivna naroda uspjeli da postignu mir i složili se da će živjeti u jednoj suverenoj državi, na osnovu podjele vlasti, gdje je predviđeno da ni jedan narod ne može preuzeti vlast i samostalno odlučivati bez jednakog učešća i podrške ostalih konstitutuvnih naroda.      

Dodao je da nije nikakvo čudo što su etnonacionalistički lideri u to vrijeme prihvatili ono što su im ponudili Amerikanci u Dejtonu, „jer im je to omogućavalo da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period“.

– Nije ni čudo što Dodik i Čović rade na tome, na osnaživanju vlasti etnonacionalista i njihovom ostanku na vlasti. Tako da, kad govorimo o postdejtonskoj BiH i onima koji imaju određene nade u tom pravcu, htio bih da vas upozorim da trebate paziti šta je ono što želite – naveo je on.  

Serwer smatra da je ustavna reforma dobar put da se u BiH radi na uspostavljanju liberalne demokratske države.

Naveo je da je danas, 25 godina kasnije, pitanje „da li nam je u BiH potrebna ova disfunkcionalna vladajuća struktura da bi se zaštitila grupna prava Hrvata, Srba i Bošnjaka, odnosno da li je potrebno razmontirati ovu disfunkcionalnu strukturu u korist zaštite individualnih prava“.

– Ja bih rekao da jeste, jer ta grupna prava koja su zaštićena Dejtonskim mirovnim sporazumom, danas prijete funkcionalnosti države i njenom integritetu. Tako da smatram i po mom mišljenju, potrebno je fokusirati se na prijenos ovlasti sa entitata i kantona na Sarajevo, za neke stvari i neka pitanja, a na općine za druga pitanja – mišljenja je Serwer.

Po njegovim riječima, državna vlada u Sarajevu bi trebala imati i odgovornost i ovlasti da vodi pregovore vezano za preuzimanje Acquis communautaire Evropske unije i da uspostavlja pravila u tom smislu, a općine bi trebale pružati usluge građanima i imati na raspolaganju potrebna budžetska sredstva za to.   

Preduslov za ovakvu refromu je, smatra Serwer, „da se Ustav preusmjeri sa zaštite grupnih prava na zaštitu individulanih prava, odnosno prava pojedinaca“.

– Međutim, nije važno šta ja mislim kao Amerikanac. U BiH 25 godina poslije rata vi ste ti koji trebate da odlučite o tome. Dakle, izbor je vaš, a ne moj – poručio je Serwer.

Znam, naveo je on, „da su građani sada već umorni od etničke države u BiH i da žele tražiti nešto bolje, građansku državu“.

– Ali samo vi, isključivo vi ste oni koji možete to i ostvariti – zaključio je Serwer uvodno izlaganje na sesiji „Kruga 99“, koja je održana u online formatu.

Agencija Anadolija

Daniel Serwer: Možete u BiH voditi etničke borbe još 25 godina, izbor je vaš

– Daniel Serwer je kazao da vjeruje da je ustavna reforma bolji put da se u BiH radi na uspostavljaju liberalno-demokratske države

SARAJEVO (AA) – Dejtonski mirovni sporazum je omogućio etnonacionalističkim liderima u Bosni i Hercegovini da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period, poručeno je danas na redovnoj sesiji Kruga 99, održanoj u online formatu na temu “Je li vrijeme za postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu?”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar današnje sesije je bio profesor Daniel Serwer s Univerziteta “Johns Hopkins” iz Washingtona.

“U Dejtonu su tri konstitutivna naroda uspjeli da postignu mir i složili da se da žive u jednoj suverenoj državi na osnovu podjele vlasti gdje je predviđeno da nijedan narod ne može preuzeti vlast i samostalno odlučivati bez podrške ostalih konstitutivnih naroda”, kazao je Serwer na početku obraćanja.

Napomenuo je da je to ipak omogućilo etnonacionalističkim liderima da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period.

“Tako da nije nikakvo čudo što su etnonacionalistički lideri tada prihvatili ono što su im ponudili Amerikanci u Dejtonu, jer im je to omogućavalo da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period. I nije čudo što Milorad Dodik i Dragan Čović rade na osnaživanju vlasti etnonacionalista i njihovom ostanku na vlasti. Tako da kada govorimo o postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i o onima koji imaju određene nade u tom pravcu, htio bih da vas upozorim da trebate da pazite šta je ono što želite”, rekao je Serwer te dodao:

“Kao što danas vidimo, ovi različiti non paperi koji su se pojavili govore o tome šta zapravo hoće Dodik i Čović, kako bi Izetbegović tu imao određene primjedbe. Što se tiče situacije, ona bi se mogla jednako pogoršati, ali i poboljšati. Zato izborna reforma predstavlja opasnu zamku koja nosi mnoge nezgodne tehničke pojedinosti”, istakao je ovaj stručnjak.

Poručio je kako on vjeruje da je ustavna reforma bolji put da se u BiH radi na uspostavljaju liberalno-demokratske države.

“Tako da danas nakon 25 godina, pitanje je da li je u BiH potrebna ova disfunkcionalna vladajuća struktura da bi se zaštitila grupna prava Hrvata, Srba i Bošnjaka, odnosno da li je potrebno razmontirati ovu disfunkcionalnu strukturu u korist zaštite individualnih prava. Rekao bih da jeste jer ta grupna prava koja su zaštićena Dejtonskim mirovnim sporazumom danas prijete funkcionalnosti države i njenom integritetu. Tako da je potrebno fokusirati se na prijenos ovlasti sa entiteta i kantona na Sarajevo za neka pitanja, a na općine za druga pitanja”, kazao je Serwer te dodao:

“Državna vlada u Sarajevu bi trebala imati odgovornost i ovlasti da vodi pregovore vezano za preuzimanje acquis communautaire Evropske unije, a općine u BiH bi trebale pružati usluge građanima i imati na raspolaganju potrebna budžetska sredstva za to”, smatra Serwer.

Naglašava da je vrlo važno da se Ustav fokusira na zaštitu individualnih prava građana.

“Preduslov za ovakvu reformu je da se Ustav preusmjeri sa zaštite grupnih prava na zaštitu individualnih prava, odnosno prava pojedinaca. Međutim, nije važno šta ja mislim kao Amerikanac. Moram reći da u svakodnevnom životu mnogo češće imam interakciju sa svojom općinom nego sa saveznom vladom. Ali u BiH, 25 godina poslije rata, vi ste ti koji trebate da odlučite o tome”, kazao je ovaj američki profesor.

Na kraju je poručio da je ipak ključno šta građani u BiH žele i traže kako bi živjeli u stabilnoj i naprednoj zemlji.

“Izbor je vaš. Možete da izaberete da vodite etničke borbe političkim sredstvima i narednih 25 godina, to je sistem nazvan konsocijalizam, koji je svakako disfunkcionalan. Ipak, u tom smislu niste sami, i Irak, Libanon i Izrael se suočavaju sa sličnim izborom – da li da nastave imati etnički zasnovanu vlasti i upravu ili da se više preusmjere i počnu uzimati u obzir kompetencije”, rekao je Serwer, napominjući da je važno da građani to žele i traže kako bi se okončao monopol etnonacionalističke vlasti.