Sesija ‘Kruga 99’ – Akteri za ustavne promjene u BiH domaći donosioci odluka

Ned, 14.02.2021. 12:11 

Sesija ‘Kruga 99’ – Akteri za ustavne promjene u BiH domaći donosioci odluka

SARAJEVO, 14. februara (FENA) – Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović danas je tokom sesije o temi „Inicijative i ideje za ustavne promjene“, kazao da „Krug 99“ stoji na pozicijama da do promjena Ustava BiH, u momentu kada do njih bude moguće da dođe, može doći samo u onoj mjeri i ukoliko budu u potpunosti zadovoljeni ciljevi slobode svakog građanina, svakog državljanina BiH, bez obzira na njegova sva identiteska pitanja, bila ona etnička, religijska, obrazovna…

  • Naš cilj danas nije da utvrđujemo definitivne stavove, nego da sagledamo koje su sve inicijative i ideje za moguće ustavne promjene, kako bi se u skladu s tim mogli tokom ove godine vratiti toj temi u smislu konkretnih naših stavova i mišljenja, pa i rješenja za eventualne ustavne promjene – naveo je Kulenović.    

Jedan od uvodničara Muhamed Mujakić sa Pravnog instituta u BiH je podsjetio na trenutno stanje, napomenuvši da BiH ima važeći Ustav BiH koji je Aneks 4 i dio je Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Po njegovim riječima, akteri za inicijative ustavnih promjena u BiH i za konkretno izmjene i dopune će biti svakako domaći donosioci odluka.

Ali, napominje Mujakić, pošto ne postoji konsenzus u vezi s tim, neophodno je da se uključe i međunarodni akteri, prije svega Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.   

  • Što se tiče same vizije kako da se ide ka ustavnim rješenjima, imamo veoma suprotstavljena stanovišta političkih, ali i nacionalnih elita u BiH – kazao je Mujakić.

Podsjetio je da je postojalo više inicijativa i ideja za promjene Ustava BiH, kao što su „aprilski paket“, butmirski razgovori, prudski dogovori itd.

Mujakić je mišljenja da je vrijeme da se ponovo političke elite, prije svega domaće političke elite, počnu dogovarati, pregovarati, uz međunarodnu pomoć “da te elite nađu najbolja rješenja za sve i građane i narode u BiH, a kako bi postali dio Evropske unije”.

Jedan od uvodničara bio je i prof.dr. Aleksandar Knežević koji je kazao da „ono što je ultimativno za donošenje novog Ustava je da mora biti najmanje jedan nivo vlasti manje i da mora postojati državna vlada sa punim kompetencijama“.

Po njegovim riječima, svaki ustav koji se ne bi na tome zasnivao, ne bi bio dovoljan.

On smatra da donošenje novog Ustava podrazumijeva poznavanje dejtonskog Ustava, pretpostavlja vladavinu znanja, vladavinu prava i kulturu demokratije.

Također je mišljenja da političke stranke treba više pažnje da obrate na socijalnu, a manje na etničku podjelu građana.

  • Što se tiče međunarodne zajednice, mi moramo napraviti front, koaliciju organizacija, ljudi uključujući i političare koji žele drugačiji novi Ustav. Samo će nam u tom slučaju pomoći međunarodna zajednica – kazao je  Knežević.   

Uvodničar Husnija Sejdinović iz Udruženja građana „Za tebe BiH“ je napomenuo da je po pitanju Ustava BiH i njegovih promjena, „Krug 99“ u nekoliko navrata „dodirivao tu temu“, te da će se današnjom sesijom, izgleda, ući u fazu gdje će biti više konkretnog rada na ustavnim promjenama.

  • Mi se za ovu sesiju iz Udruženja „Za tebe BiH“ pridružujemo konkretnim projektom za rad na novom Ustavu, ne samo za priču, nego za rad na novom Ustavu. Taj projekat kreće u fazu i naučnog dijaloga – naveo je on.

Agencija Anadolija:

Krug 99: Postojeći ustavni aranžman u BiH predstavlja vid nedovršene države

  • Ovosedmična tema bile su “Inicijative i ideje za ustavne promjene”

SARAJEVO (AA) – Akteri incijative ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini će svakako biti domaći donosioci odluka, ali pošto ne postoji konsenzus u vezi s tim, onda je neophodno da se uključe i međunarodni akteri, prije svega Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU), poručeno je danas na redovnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovosedmična tema bile su “Inicijative i ideje za ustavne promjene”, a uvodničari su bili Muhamed Mujakić s Pravnog instituta u BiH, Husnija Sejdinović iz Udruženja građana “Za tebe BiH” i prof. dr. Aleksandar Knežević. 

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, kazao je da u ovom trenutku imamo izražene, kada je riječ o unutrašnjim političkim snagama, naznake i da treba doći do ustavnih promjena, ali i realne procjene političkog stanja u kojem se uvijek iznova očekuju blokade bilo kakvih promjena.

Krug 99 je stava da do promjena Ustava može doći samo u onoj mjeri ukoliko budu u potpunosti zadovoljeni ciljevi slobode svakog građanina, svakog pripadnika bh. nacije.

“Mislimo da treba graditi državu BiH kao zajednicu slobodnih građana, a to znači kao suverenu naciju, uvažavajući sve ono što jesu naše kulturološke i sve druge pretpostavke”, rekao je Kulenović.

Muhamed Mujakić s Pravnog instituta u BiH kazao je da je cilj današnje sesije da daju perspektivu i retrospektivu svih inicijativa i ideja koje su do sada bile aktivne, a kada su u pitanju ustavne promjene. 

“BiH trenutno ima važeći Ustav koji je dio općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i kao takav egzistira od 1995. godine. Ovih 25 godina, bilo je dosta adekvatne primjene tog Ustava. BiH je izuzetno složena država. Mi smo za ovih 25 godina iskusili nešto što se u teoriji ustavnog prava zove revizionizam, dakle, revizija postojećeg Ustava”, pojasnio je Mujakić. 

Smatra da je i ustavotvorac predvidio mogućnost donošenja izmjena i dopuna Ustava. 

Mujakić je rekao akteri za incijative ustavnih promjena u BiH će svakako biti domaći donosioci odluka. 

“Ali pošto ne postoji konsenzus u vezi s tim, onda je neophodno da se uključe i međunarodni akteri, prije svega SAD, ali i EU. Postojeći ustavni aranžman u BiH predstavlja jedan vid nedovršene države”, kazao je Mujakić.

Husnija Sejdinović iz Udruženja građana “Za tebe BiH” konstatovao je da je današnja sesija Kruga 99 izuzetno značajna.

O značaju ustavnih promjena govorio je i prof. dr. Aleksandar Knežević koji je kazao da “mi dovoljno ne poznajemo čak ni Dejtonski ustav”. 

“Ima mišljenja, a među njima i moje, da nije uvijek dobro preveden, a i ono što je prevedeno ne koristi se kako treba. Ono što je ultimativno za donošenje novog ustava je da mora biti najmanje jedan nivo vlasti manje i da mora postojati državna vlada s punim kompetencijama”, pojasnio je Knežević.​​​​​​​

Inicijative i ideje za ustavne promjene