Topić – Sačuvati mir u sebi važan je korak ka očuvanju mira u okruženju i šire

Topić – Sačuvati mir u sebi važan je korak ka očuvanju mira u okruženju i šire

Foto FENA

SARAJEVO, 26. juna (FENA) – Sačuvati mir u sebi važan je korak ka očuvanju mira i stabilnosti u svom okruženju i šire, poručio je profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak” Franjo Topić.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi ”Kako sačuvati mir i stabilnost u BiH?” naglasio da se ljudi moraju brinti samo o onim stvarima za koje su odgovorni.

– Niko ne može odgovoriti na sva moguća pitanja – istakao je Topić.

Također, važnim smatra i optimističan pogled na dešavanja i slanje pozitivnih poruka.

Siguran je da u BiH ima nade i da se situacija popravlja te da nema potrebe za čestim pesimizmom. Kazao je da su brojni bh. gradovi primjer pozitivnog poslovanja i da su stabilniji nego prije agresije.

Predsjednik Asocijacije Adil Kulenović je kazao da je očuvanje mira i stabilnosti bitna priča te da je današnjom sesijom započet niz analiziranja ovakvih i sličnih tema.

Namjera im je ukazati građanima da su i oni odgovorni za stanje u državi, jednako kao i političari.

– U predizborno vrijeme bitno je ukazati na odgovornost građana te im poručiti da njihov glas mora doprinijeti miru i stabilnosti – naglasio je Kulenović.

On je mišljenja da stanovnici BiH moraju gledati u budućnost, a ne u prošlost.

– U mržnji niko nije našao smiraj, neće ni BiH – poručio je Kulenović.

(FENA) M.B.

Agencija Anadolija:
Topić na sesiji “Krug 99”: Važno je poslati pozitivnu poruku iz BiH
– Topić je pred početak redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Kako sačuvati mir i stabilnost u BiH?”, gdje je pozvan kao gost uvodničar rekao da je za pojedinca najvažnije sačuvati mir u sebi i ne pokušavati rješavati sva pitanja

SARAJEVO (AA) – Važno je poslati pozitivnu poruku da i u Bosni i Hercegovini ima pozitivnih primjera, a ne zamarati se oko rješavanja svih pitanja koje pojedinac ne može riješiti, poručio je profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, javlja Anadolu Agency (AA).

Topić je, pred početak redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Kako sačuvati mir i stabilnost u BiH?”, gdje je pozvan kao gost uvodničar rekao da je za pojedinca najvažnije sačuvati mir u sebi i ne pokušavati rješavati sva pitanja.

“Vrlo važno je da u sebi sačuvamo mir, da u sebi budemo zadovoljni. Onaj ko u sebi nije zadovoljan ne može ni druge zadovoljiti. Ne trebamo se baviti svim mogućim pitanjima, trebamo raditi ono što je u našim mogućnostima, da se ne mučimo i razbijamo glavu o rješavanju svih mogućih ključnih pitanja, već da rješavamo ono što je moguće. Poslovica kaže da ‘Put oko svijeta počinje prvim korakom’. Trebamo praviti prve korake i male korake, a ne zamarati se što ne možemo riješiti sva moguća pitanja”, izjavio je Topić.

Istakao je da je vrlo važno poslati pozitivnu poruku iz BiH, gdje se kako je kazao, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji i velikom broju nezaposlenih može živjeti pristojno.

“Često smo opterećeni prevelikim medijskim promocijama, velikim željama i standardima i kad čovjek ne može ostvariti svoje želje postaje nesretan. Bilo bi vrlo važno da budemo malo i umjereniji”, poručio je Topić.

Krug 99
Muhabir Alma Çekovic
Yayınlayan Almir Terzic