U politici „đavo leži u detaljima“

SAOPŠTENJE KRUGA 99

povodom skandala sa odgovorima na Upitnik Evroske komisije

Da u politici „đavo leži u detaljima“ zorno je iz propratnih natuknica koje su slijedile poslije glamuroznih izjava da su usaglašeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije, a da su za neke odgovore dostavljeni „prilozi različitih institucija na koje nije bilo moguće dati jedan odgovor“. I doista, činjenica da će pored legalnog popisa stanovništva pod međunarodnom kontrolom i standardima EUROSTATA, biti dostavljeni i oni separatni Statističkog zavoda RS, čime će nezakonite radnje Republičkog zavoda za statistiku RS postat legalne. To je postupak sa nesagledivim posljedicama.

Ako je riječ o trulom kompromisu pred izbore vladajućih elita kako bi se stvorio dojam o sporom ali nezaustavljivom putu u EU integracije, brzo će biti razotkriven ukoliko EU i njene institucije ostanu dosljedne opetovanim izjavama, uvjetima čak, da BiH mora govoriti jednim glasom. Praktično, ne bi se trebali prihvati takvi krnji odgovori na Upitnik i Upitnik vratiti ih na početno stanje.

Ukoliko je međutim istinita tvrdnja Željke Cvijanović „da nema problema…jer ima povratnu informaciju iz EU“, onda to predstavlja ili nedosljednost i nemuštost Evropske komisije, ili pak skrivenu namjeru realpolitike evropskih institucija ka daljem urušavanju Bosne i Hercegovine. Jer, prihvatanje takvog kompromisa ide samo u prilog agresivnih i  radikalnih zahtjeva i politici „mic po mic“,  separatizmu RS-a, koje su ovoj zemlji donosile samo razarajuće konflikte i narodne žrtve.