Hadžidedić: U BiH nedostaje elementarna politička svijest

Hadžidedić: U BiH nedostaje elementarna politička svijest

SARAJEVO, 14. januar (FENA) – Bez državotvorne svijesti, bez svijesti o potrebi očuvanja države, bez svijesti o suverenosti države, BiH ne može opstati – smatra prof.dr. Zlatko Hadžidedić.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „BiH u procjepu internacionalnih real politika“, on je danas u Sarajevu izjavio da ono što je problem s Bosnom i Hercegovinom je da u BiH nedostaje jedna elementarna politička svijest.

– Kada kažem politička, mislim na svijest o državi, na svijest o suverenitetu. Imamo jednu politikantsku svijest koja polazi od pretpostavke da je zemlju moguće dijeliti, rasparčavati, pretvarati u privatnu svojinu i pri tom još uvijek izvući neku dobit, ne samo za sebe nego i za oligarhije koje se nalaze oko etnonacionalnih stranaka koje su na vlasti – kazao je Hadžidedić novinarima prije početka sesije.

Međutim, istaknuo je da se radi „o jednoj ozbiljnoj iluziji koja, na žalost, ima tragične posljedice za stanovništvo BiH, ne samo da ga je imala u ratu, ima i danas“.

Po njegovim riječima, danas se ponovno priča o tome da predstoje sukobi u BiH, da je neminovan rat, rastu tenzije.

– Više puta sam govorio da je rat, kao takav, nemoguć zbog toga što zemlje na Balkanu jednostavno ne posjeduju resurse da započnu rat. Međutim, velike sile imaju svoje interese i one nastoje proizvesti atmosferu straha, atmosferu rata, koja bi onda pogodovala da se ponovno započnu neka nova prekrajanja putem nekih novih mirovnih konferencija ili pseudokonferencija – naveo je Hadžidedić.

On ističe da bez državotvorne svijesti, bez svijesti o potrebi očuvanja države, bez svijesti o suverenosti države, BiH ne može opstati. Prije svega, tvrdio on, BiH je zasnovana na principu koji se ne uklapa u postojeći svjetski poredak.

– Suverene nacionalne države čine postojeći svjetski poredak, a BiH je u startu odlučila da se ne definira kao nacionalna država, kao država recimo svih Bosanaca, nego je odlučila da prihvati model koji je preuzet iz ZAVNOBIH-a, pa da ga onda još i teritorijalizira, da rasparča vlastitu teritoriju, da dodijeli etnonacionalnim strankama vlastite posjede itd. Na kraju, da se i ono malo suvereniteta koji joj je dodijeljen međunarodnim priznanjem 1992., da i to malo suvereniteta preda u ruke međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika – kazao je Hadžidedić.

Dodao je da bez svijesti o suverenitetu i bez svijesti o potrebi da se BiH rekonstituira kao nacionalna država svih građana, odnosno svih Bosanaca koji u njoj žive, „teško da se može opstanak BiH dugoročno garantirati“.

– Jer, naprosto postoje vanjskopolitičke silnice koje neprekidno djeluju u pravcu njenog rasturanja, koje imaju neke druge vizije. Ukoliko se svemu tome želimo suprotstaviti mi u BiH, jedini način je da zaista počnemo razmišljati o njoj kao jedinstvenoj državi, kao suverenoj državi i da i mi počnemo razmišljati u terminima real-politike – mišljenja je Hadžidedić.

Jer, navodi on, niko nas neće poštediti, ukoliko mi sami sebe ne odbranimo i ne sačuvamo.

– To smo vidjeli i u ratu 1992.-1995., to možemo vidjeti i sada. Jedini spas za BiH je da razvije državotvornu svijest i da jednostavno odgoji jednu novu elitu koja će o njoj razmišljati kao državi koja je suverena i koja ima sva prava kao i ostale države, a koja nije nikakva anomalija u odnosu na postojeći svjetski poredak. Tek tada se možemo uklopiti u postojeći svjetski poredak. Niko nas drugačije neće ni primiti ukoliko se nismo sposobni kvalificirati da budemo članovi tog poretka – zaključio je Hadžidedić.

(FENA) M.B.

Hadžidedić na Krugu 99: Jedini spas za BiH je državotvorna svijest
– Sarajevski profesor smatra da je BiH zasnovana na principu koji se ne uklapa u postojeći svjetski poredak

SARAJEVO (AA) – Jedini spas za Bosnu i Hercegovinu je da razvije državotvornu svijest i odgovoji novu elitu koja će o njoj razmišljati kao o jedinstvenoj, suverenoj državi, izjavio je danas u Sarajevu stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić, javlja Anadolu Agency (AA).

Hadžidedić je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijecije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Bosna i Hercegovina u procjepu internacionalnih real politika”, istakao da u Bosni i Hercegovoni nedostaje elementarna politička svijest – svijest o državi, suverenitetu.

“Mi imamo politakantsku svijest koja polazi od pretpostavke da je zemlju moguće dijeliti, rasparčavati, pretvarati u privatnu svojinu i tako dalje i pritom još uvijek izvući neku dobit, ne samo za sebe nego i za oligarhije koje se nalaze oko etnonacionalnih stranaka koje su na vlasti”, kazao je Hedžidedić.

Prema njegovom mišljenju, radi se o ozbiljnoj iluziji koja ima “tragične posljedice za stanovništvo BiH”.

“Danas se ponovo priča o tome da predstoje sukobi u BiH, da je neminovan rat, da rastu tenzije… Više sam puta govorio da je rat kao takav nemoguć zbog toga što zemlje na Balkanu jednostavno ne posjeduju resurse da započnu rat. Međutim, velike sile imaju svoje interese i nastoje proizvesti atmosferu straha i rata koja bi pogodovala da se ponovno započnu neka nova prekrajanja, putem nekih novih mirovnih konferencija ili pseudokonferencija kakve se spremaju”, rekao je Hadžidedić.

Sarajevski profesor smatra da je BiH zasnovana na principu koji se ne uklapa u postojeći svjetski poredak.

“Suverene nacionalne države čine postojeći svjetski poredak, a BiH je u startu odlučila da se ne definira kao nacionalna država, kao država, recimo svih Bosanaca. Odlučila je da prihvati model koji je preuzet iz ZAVNOBIH-a, pa da ga onda još i teritorijalizira, da rasparča vlastitu teritoriju i dodijeli etnonacionalnim strankama vlastite posjede”, smatra stručnjak za međunarodne odnose.

Prema njegovim riječima, bez državotvorne svijesti, bez svijesti o potrebi očuvanja države, bez svijesti o suverenosti države, BiH ne može opstati.

“Bez svijesti o suverenitetu i bez svijesti o potrebi da se BiH rekonstituira kao nacionalna država svih građana, odnosno svih Bosanaca koji u njoj žive, teško da se može opstanak BiH može dugoročno garantirati, jer naprosto postoje vanjskopolitičke silnice koje neprekidno djeluju u pravcu njenog rasturanja koje imaju neke druge vizije. Imaju viziju Velike Hrvatske, Velike Srbije, Velike Albanije… kao konačnog rješenja. Imaju i viziju nekakve male islamske države na tlu BiH koja bi trebala služiti destabilizaciji ostatka Evrope. Postoje i takve sile u svijetu”, istakao je Hadžidedić.

Smatra da bi građani BiH, ukoliko se žele svemu tome suprotstaviti, trebali početi razmišljati o BiH kao jedinstvenoj, suverenoj državi.

“Moramo razmišljati u terminima real politike, jer niko nas neće poštediti ukoliko mi sami sebe ne odbranimo i ne sačuvamo. To smo vidjeli i u ratu 1992. – 1995. To možemo vidjeti i sada. Jedini spas za BiH jeste da razvije državotvornu svijest i da jednostavno odgovoji novu elitu koja će o njoj razmišljati kao o državi koja je suverena i koja ima sva prava kao i ostale države, a koja nije nikakva anomalija u odnosu na postojeći svjetski poredak. Tek tada se možemo uklopiti u postojeći svjestski poredak”, poručio je Hadžidedić.

Zlatko Hadžidedić
Novinar Alma Çekovic
Objavljeno Adis Karaca