Weber: Stranputica zapadnog pregovaranja u BiH je ogledalo trenutačne krize liberalne demokratije na zapadu

Ned, 14.03.2021. 12:09 

Weber o stanju u BiH kao ogledalu krize zapadne liberalne demokratije

Tekst: Aida Kovač, Foto Fena

SARAJEVO, 14. marta (FENA) – Politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, Berlin, Bodo Weber bio je uvodničar današnje online sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” na kojoj je razgovorano o temi “Stanje u BiH kao ogledalo krize zapadne liberalne demokratije (O izbornim, ustavnim i drugim reformama)”.

Weber je podsjetio da je prošle sedmice zajedno s kolegom iz Vijeća za politiku demokratizacije u jednom članku za Briselski EU Observer upozoravao evropske prijestolnice o potencijalno opasnom putu započetnih pregovora u BiH između najveće hrvatske i bošnjačke stranke, HDZ BiH i SDA, a pod vodstvom lokalnih predstavnika EU i SAD-a o, kako kaže, takozvanoj reformi Izbornog zakona BiH.

– Mi smo tu upozoravali da, po našem uvidu i analizi, pregovarački proces kako je bio uspostavljen do prošle sedmice ima opasne karakteristike da ide u pogrešnom pravcu, dalje učvršćivanje nefunkcionalnosti države BiH i daljnjih, rekao bih, ‘mekanih etno podjela BiH’ – naveo je Weber.

Dodao je da razloga za zabrinutost ima više. Jedan je taj što ti pregovori “očigledno počivaju na jednom već po sebi vrlo zabrinjavajućem sporazumu pod patronatom EU i SAD-a, koji se desio prošle godine”.

Na drugoj strani, kazao je on, zabrinutost jeste što se ti pregovori dešavaju u određenom kontekstu nepostojanja jasne strateške politike EU i Zapada u cjelini prema BiH.

– Ako nema sveobuhvatnog procesa ustavnih reformi i razgovora, pregovora o ustavnom poretku BiH, vjerujem da takav način pregovaranja iza zatvorenih vrata će neminovno morati voditi do onoga što smo vidjeli u Mostaru, to jest, neke vrste “prljavih dealova” koji služe najviše pregovaračima, a najmanje principima i ciljevima kojima zvanično trebaju da služe – smatra Weber.

KRUG 99 SESIJA BODO WEBER

Weber: Stranputica zapadnog pregovaranja u BiH je ogledalo trenutačne krize liberalne demokratije na zapadu

– O temi sesija Kruga 99 ”Stanje u BiH kao ogledalo krize zapadne liberalne demokratije”, odnosno o izbornim, ustavnim i drugim reformama, govorio je Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina

SARAJEVO (AA) – U stranputicama zapadnog pregovaranja u Bosni i Hercegovini i široj regiji, ogleda se trenutačna kriza liberalne demokratije na zapadu, rečeno je uoči redovne sesije Kruga 99 organizirane u nedjelju u online formatu, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi ”Stanje u BiH kao ogledalo krize zapadne liberalne demokratije”, odnosno o izbornim, ustavnim i drugim reformama, govorio je Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

Uvodničar je zajedno sa kolegama iz Vijeća za politiku demokratizacije (DPC) prošle sedmice u jednom članku za briselski “EU Observer“ upozoravao evropske prijestolnice o potencijalno opasnom putu započetih pregovora u BiH između najveće hrvatske i bošnjačke stranake HDZ-a BiH i SDA, a pod vodstvom lokalnih predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o reformi izbornog zakona BiH.

Zabrinutost je, navodi Weber, da pregovori, ako budu ”uspješni“, idu ka daljem utvrđivanju nefunkcionalnosti države BiH te etničkim podjelama.

Smatra kako povod za to na jednoj strani daje takozvani mostarski prljavi deal, koji čini početnu tačku sadašnjih pregovora, te na drugoj strani trenutačno stanje politike EU-a i SAD-a prema BiH.

Navodi kako pregovori po svom zatvorenom, netransparentnom karakteru te po odsustvu definisanih principa pregovora, prije svega liberalnih demokratskih principa i vrijednosti, podsjećaju na opasnu prošlu epizodu u pregovorima Kosova i Srbije o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu, pregovaranje o opasnoj ideji razmjene teritorija, pregovori u kojima su se predstavnici zapada de facto stavljali u službu domaćih političkih lidera.

Smatra i da se u stranputicama zapadnog pregovaranja u BiH te široj regiji, ogleda trenutačna kriza liberalne demokratije na zapadu.

Weber je na konferenciji za medije, kazao kako vjeruje da je povod za poziv bio i članak koji je zajedno s Tobyjem Vogelom objavio prošle sedmice, a upozorili su na pregovarački proces HDZ-a i SDA o reformi izbrnog zakona pod patronatom domaćih lokalnih predstavnika EU-a i SAD-a.

”Mi smo tu upozoravali da u našem uvidu i našoj analizi i procjeni, pregovarački proces kako je uspostavljen do prošle sedmice imao je opasne karakteristike da ide u pogrešnom pravcu i daljem učvršćivanje nefunkcionalnosti države BiH i daljnje, ja bih rekao, mekane podjele BiH”, rekao je Weber.

Dodao je kako prema njihovom mišljenju, razlog za  zabrinutost ima više, a jedan je što je ti pregovori očigledno počivaju na jednom već po sebi vrlo zabrinjavajućem sporazumu pod patronatom EU.

Na drugoj strani, navodi Weber, je to što se ti pregovori odražavaju u određenom dugoročnom kontekstu u kojem ne postoje jasne strateške politike EU i zapada u cjelini prema BiH.

”Ta dinamika se zadnjih četiri-pet godina dramatično dinamizirala u negativnom smislu, paralelno s otvorenom krizom liberalne demokratije na obje strane Atlantika, i krize koju produbljava takozvana kriza liberalnog svjetskog poretka“, istakao je Weber.

Weber je upozorio na netransparentno vođenje pregovora.

”Mada se ne zna tačno o čemu se pregovoralo, kuda idu pregovori, šta su principi, osnovne ideje i signali poslani od strane takozvanih medijatora u pregovorima, EU-a i SAD-a, sam taj okvir tih pregovora sluti na to da se ovdje ne radi o dijelu jednog šireg sveobuhvatnog strateškog nacrtanog pristupa zapada nekim reformskim procesima, nego se radi više o principu, pristupu koji smo već vidjeli na jednom drugom dijelu Zapadnog Balkana, zadnje tri-četiri godine. To jest pregovore o takozvanom konačnom sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije, u kojima smo vidjeli jednu opasnu epizodu koja, čini se da je iza nas, poslije četiri godine žestoke borbe to jest epizoda opasnog koncepta razmjene teritorije i to na osnovu jednog pristupa zvaničnika EU-a, prvo, a onda i SAD-a, u kojem oni idu pristupom svaki dogovor je dobar dogovor, koji manje-više ide u pravcu udovoljavanja i stavljanja na stranu zapadnih predstavnika, domaćih etnopolitičkih lidera”, kazao je Weber.

Smatra kako cjelokupni okvir i pristup, na što su upozoravali prošle sedmice, generalno i po svom okviru i logici skloni su opasnoj vrsti pregovaranja s političkim liderima iza zatvorenih vrata, a ne vidi se da služe političkim principima i vrijednostima liberalne demokratije, na čemu počiva EU, već se čak može reći da su suprotni Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu za status kandidata BiH za EU integracije.