Ostojić: Odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama u Hagu

Ostojić: Odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama u Hagu

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) – Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić danas je na sesiji Kruga 99 o temi “Šta remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?” kazao da odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu te da ove dvije države trebaju rješavati probleme kao susjedi.

Komentirajući izricanje dvije posljednje presude optuženima za ratne zločine u BiH, Ratku Mladiću 22. novembra i čelnicima tzv. Herceg-Bosne 29. novembra, Ostojić je naglasio da nije moguće biti djelomično legalista te da se odluka suda mora poštovati.

Smatra da situacija nije jednostavna te da se u takvim slučajevima pokaže ‘pravo lice politike’.

– Završavanje tih priča bi itekako doprinijelo miru, a svi sa nestrpljenjem čekaju šta će se desiti kako bi nakon toga kreirali određeni stav – istakao je.

Govoreći o izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine, ‘kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatske i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države’, Ostojić je kazao da kako to nikada ne bi izgovorio.

– To nije doprinos građenju dobrosusjedskih odnosa. To je loša i neodgovorna poruka  – poručio je.  

Također je istakao da nije dovoljno samo na papiru deklarativno preuzimati obaveze i poticati eurointegracije BiH, već da treba raditi konkretno te izbjegavati neodgovorne izjave političara obje  države.

– Dolazim iz zemlje koja je susjed i uvijek polazim od činjenice da moja kuća vrijedi onoliko koliko je susjed dobar. Jako je važno kako živite sa svojim susjedima – naglasio je.

Naglasio je da ratne traume opterećuju situaciju, ali da smatra da je vrlo bitno razgovarati te da politika mora biti jako pažljiva.

(FENA) E.F.

Ranko Ostojić: Odnosi Hrvatske i BiH ne mogu ovisiti samo o haškim presudama
– Ostojić je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Šta remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?”, poručio da se za dobrosusjedske odnose ne treba zalagati samo deklarativno, već raditi konkretno izbjegavanjem neodgovornih političkih izjava
 

SARAJEVO (AA) – Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne mogu ovisiti samo o tome kakve će biti haške presude, to trebamo riješiti kao dobri susjedi, izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, javlja Anadolu Agency (AA). 

Kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Šta remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?”, Ostojić je poručio da se za dobrosusjedske odnose ne treba zalagati samo deklarativno, već raditi na njima konkretno, izbjegavanjem neodgovornih političkih izjava.

“Uvijek polazim od jednostavne stvari da moja kuća vrijedi onoliko koliko je susjed dobar. Prema tome, kada kažete ‘prijatelji’, onda to treba biti stvarno. Svako od nas je zainteresiran, ne da mu vrijedi kuća, niti je bitno koliko je ona velika ili sagrađena, ali je s druge strane itekako važno kako živite sa svojim susjedima. Stoga nije dovoljno na papiru, deklarativno preuzimati obaveze, poticati ulazak BiH u evropske integracije i pomoći na tom putu, već to treba raditi konkretno. Kada kažem ‘konkretno’, onda treba izbjeći neodgovorne izjave”, kazao je Ostojić.

Istakao je da i ratne traume jednako opterećuju situaciju, dok će predstojeće presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću 22. novembra i šestorici bivših visokih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne 29. novembra, dovesti do novog usijanja.

“Mislim da je važno razgovarati, da ukoliko želite da gradite odnose sa državom koju treba poštovati, onda politika mora biti itekako pažljiva, pogotovo što ima ozbiljne obaveze vezano ne samo Dejtonski sporazum, ne samo za Ustav Republike Hrvatske, koji kaže i obavezu zaštite Hrvata u BiH. Ali ako gradimo evropske vrijednosti, ako gradimo ono što Evropa jeste, onda to znači, prije svega, raditi na dobrobit i jedne i druge države”, rekao je Ostojić. 

Istakao je da se odluka Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu koji je, podsjetio je Ostojić, dio pravosudnog sistema država regiona, mora poštovati kao što se poštuju odluke suda u BiH i Hrvatskoj. 

“Tvrdim da bi zatvaranje tih priča itekako doprinijelo. Toliko je godina prošlo od rata, a došli smo u situaciju da svi s nestrpljenjem čekamo šta će se dogoditi, a onda se nakon toka kreira određeni stav. Zatvaranje tih situacija i čekanje da nam neko drugi sa strane to riješi, neće riješiti pravi problem. Moj odgovor je da naši odnosi ne mogu ovisiti samo o tome kakve će biti haške presude. Trebamo to riješiti kao dobri susjedi. Nisu se ni trebale neke stvari dogoditi, ali kad su se već dogodile onda iza toga treba napraviti sve da se to ne ponovi”, poručio je Ostojić. 

Prema njegovom mišljenju, prijateljski i iskren odnos između BiH i Hrvatske mogu donijeti dobra rješenja i put kojim zemlje mogu ići dalje.

Ranko Ostojić
Novinar Alma Çekovic
Objavljeno Senita Şeherçehayiç