BANJA LUKA FORMIRA JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMJENE!?! (Treba li i drugdje za sve vanredne situacije?)

29.10.2014. (11:27)

BANJA LUKA, 29. oktobra (FENA) – Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama, donio je odluku o formiranju jedinica i timova civilne zaštite Grada Banja Luka.Predstavnici Odsjeka za civilnu zaštitu Gradske uprave Banja Luka danas su počeli obilazak mjesnih zajednica radi uvođenja u evidenciju i saopštavanja rasporeda pripadnika jedinice civilne zaštite opšte namjene.

Planirano je da ovaj posao bude završen do 4. novembra, a nakon završetka popune ovih jedinica bit će provedena obuka pripadnika ovih sastava.

Zavisno od veličine mjesne zajednice i stepena ugroženosti na osnovu procjene ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće, jedinice civilne zaštite opšte namjene u svim mjesnim zajednicama imat će odjeljenje od 12 pripadnika, odnosno jedan ili dva voda od po 24 pripadnika.

Pripradnici ovih jedinica su muškarci od 18 do 55 godina starosti, te žene od 18 do 50 godina.

Formiranjem ovih jedinica, Grad Banja Luka smatra da će imati odgovarajući broj pripadnika civilne zaštite opšte namjene koji se mogu mobilisati i angažovati za izvršenje osnovnih zadataka zaštite i spasavanja.

Obaveza pripadnika jedinica civilne zaštite definisana je Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i bit će angažovani ukoliko se za to ukaže potreba u slučaju proglašenja vanredne situacije, prvenstveno na teritoriji mjesne zajednice u kojoj žive, a po potrebi i na području drugih mjesnih zajednica.

(Fena) hd