Bassuener: Međunarodna zajednica ima alate da provede demokratske procese u BiH

Ned, 28.03.2021. 11:26 

Agencija FENA

Tekst: Alma Zukanović, FotoFena

SARAJEVO, 28. marta (FENA) – Suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina Kurt Bassuener smatra da se međunarodna zajednica oslanja na liberalnu demokratiju te da ima sve alate da demokratske procese provede i u Bosni i Hercegovini.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 govoreći o temi “Može li i treba li BiH biti građanska? (Uloga internacionalne zajednice u potkrepljivanju oligarhije)”.

Bassuener tvrdi da je međunarodna zajednica mnogo širok pojam, ali da su neliberalne snage u BiH danas mnogo jače nego što je to bio slučaj prije 20 godina.

– Uprkos snazi, mislim da je međunarodna zajednica potpala pod politike koje su taktičke i tranzicijske i koje ne doprinose zadanoj svrsi. Primjer za to je Izborni zakon BiH i određene promjene u Ustavu koje zagovaraju predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik – ocijenio je.

On smatra da je najveća ambicija zapadnih sila da BiH ne bude više problem i da se ne spominje kao problem u Evropskoj uniji.

Bassuener se osvrnuo i na nedavno odbranjenu doktorsku disertaciju o temi “Mirovni karteli – internacionalno posredovanje u podjeli moći i vječna oligarhija u BiH i Sjevernoj Makedoniji“.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra da ta tema predstavlja kontinuitet djelovanja Kruga 99 kada je riječ o građanskom uređenju BiH.

Istakao je da su njihovi ključni motivi da BiH konačno izađe iz statusa quo i nefunkcionalnosti.

– Taj put je jasan, uspostavljanje liberalne demokratije na isti način kao u svim demokratskim zemljama, a to znači izgradnja državnog uređenja koje će počivati na interesima građana u ukupnom političkom sistemu – zaključio je Kulenović.  

KRUG 99 KURT BASSUENER

Agencija Anadolija

Kurt Bassuener: Međunarodna zajednica ima pogrešan pristup u BiH

– Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, bio je gost sesije ANI “Krug 99”

SARAJEVO (AA) – U posljednjih 25 godina, međunarodna zajednica ima potpuno pogrešan pristup u Bosni i Hercegovini, rekao je Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, javlja Anadolu Agency (AA).

Bassuener, kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Može li i treba li BiH biti građanska?” (Uloga internacionalne zajednice u potkrepljivanju oligarhije), osvrnuo se i na svoju nedavno odbranjenu doktorsku disertaciju pod nazivom “Mirovni karteli: Internacionalno posredovanje u podjeli moći i vječna oligarhija u BiH i Sjevernoj Makedoniji”. 

“Osvrnut ću se i na ulogu internacionalne zajednice u jačanju te oligarhije. Paradoks je da se i internacionalna zajednica oslanja na liberalnu demokratiju Zapada. Sa strateškom politikom oni bi imali sve alate da uvedu tu demokratiju i ovdje”, kazao je Bassuener.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je mnogo širi pojam, međutim, “neliberalne snage u BiH danas su puno jače nego što je to bio slučaj prije 20 godina”. 

“Uprkos toj snazi, mislim da je međunarodna zajednica potpala pod politike ovdje, koje su taktičke i tranzicijske i koje ne doprinose svrsi koja je zadana ovdje. Primjer za to je izborni zakon i određene promjene u Ustavu koje zagovaraju, pod utjecajem Dragana Čovića i Milorada Dodika, i Evropska unija, OSCE i Sjedinjene Američke Države. I pored službene verzije, sve se svodi na ovo. Pored sudske presude, Dragan Čović pokušava da osigura da može biti izabran za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH”, pojasnio je Bassuener.

Smatra da se “ta snaga koristi za njihove vlastite interese”. 

“Nažalost, ovdje je zastupljena tzv. politika pacifikacije, dakle, najveća ambicija Zapada je da BiH ne bude više problem, da se više ne spominje kao problem u njihovim glavnim gradovima u EU. Jedan neslužbeni dokument kojeg je inicirala Hrvatska, a kojeg su sponzorirale Bugarska, Grčka, Mađarska i Slovenija, ustvari predstavlja primjer kako ovo sve funkcioniše”, rekao je Bassuener.

Podsjetio je da se kroz čitav dokument najčešće spominje riječ stabilnost. 

“Ali, ustvari, do suštine, do glavnog zahtjeva dolazimo na drugoj stranici gdje se spominju izmjene Izbornog zakona i to u kontekstu građanskih i ljudskih prava, da svako ima pravo na izbor svog konstitutivnog predstavnika”, istakao je Bassuener.

Dotakao se i migracija, navodeći da BiH neće moći funkcionisati dok ne uvede migracijske politike.

“Hoću da objasnim kako mirovni karteli, kako ih ja nazivam, ovdje funkcionišu. Dakle, lokalna politika pokriva, ne samo politiku već i biznis, organizovani kriminal, medije, intelektualnu zajednicu i oni koriste iste poluge prema svojim građanima i prema međunarodnoj zajednici, a to su poluge straha i pokroviteljstva. U posljednjih 25 godina, međunarodna zajednica ima potpuno pogrešan pristup u BiH”, izjavio je Bassuener.

Nažalost, poručio je, trenutna politička realnost u BiH je ta da međunarodna zajednica je zajedno sa političkim rukovodstvom iz svojih praktičnih ili nekih drugih razloga, a protiv građana BiH. 

“Dodatno vas vrijeđaju s tim što kažu da je to ustvari dobro za vas”, dodao je Bassuener.