Dizdarević: Antifašizam je u temelju države BiH

Dizdarević: Antifašizam je u temelju države BiH

Foto: Krug 99

SARAJEVO, 8. maja (FENA) – Antifašizam je u temelju države Bosne i Hercegovine, a ekstremni nacionalizmi i klerikalizmi razarajući su po bosanskohercegovačko društvo i državu – kazao je kolumnist i publicista Zija Dizdarević koji je bio uvodničar sesije Kruga 99 o temi „Nacifašističke ideologije urušavaju temelje državnosti BiH“, upriličenoj povodom Dana pobjede nad fašizmom.

– Sutra je 9. maj, Dan pobjede na fašizmom i Dan Evrope. Da li smo mi u BiH za slavlje tim povodom? Od Evrope smo podaleko, mada nikad nismo bili bliži. A kad je riječ o pobjedi nad fašizmom, nismo baš za slavlje. Ne samo na ovom prostoru već i mnogo šire nacifašizam se opet pojavljuje u poznatim i novim verzijama – izjavio je Dizdarević prije početka sesije.

Po njegovim riječima, u našem susjedstvu, „opet je na dnevnom redu raspirivanje nacifašisoidnih ideja praćeno mržnjom prema antifašizmu i demokratskom građanskom društvu“.

– Nikad ne treba zaboraviti da je konstantan cilj velikosrpskog i velehrvatskog nacionalizma Bosna i Hercegovina – istaknuo je Dizdarević.

On tvrdi da Dejtonska „nazovi demokratija i krimogene etnoelite pogoduju nacifašističkim idejama“.

– Vladavina nacionalnih stranaka stvorila je pogodno okruženje za rehabilitaciju domaćih derivata nacizma i fašizma, uključivši i militantni radikalizam koji djeluje pozivajući se na islam. Priznanje zaslužuje vodstvo Islamske zajednice u BiH koje se aktivno distancira od te  politike – kazao je Dizdarević.

Dodao je da je „Srpska pravoslavna crkva potpuno uz velikosrpsku politiku“.

– Katolička crkva u Hrvatskoj je sasma uz desničarenje HDZ-a. To slijedi i dio svećenika u zapadnoj Hercegovini. Srećom, unutar Katoličke crkve u BiH snažna je podrška bh. državi i normalizaciji bh. društva i među franjevcima i u vrhu Nadbiskupije vrhbosanske – naveo je Dizdarević.

Govoreći o tome zašto nemamo odlučan odgovor na nacifašisoidne ideje i prijetnje danas, odgovorio je da je to zato što ne postoji djelotvorna bosanskohercegovačka politika od 1990-te do danas.

– Antifašizam je u temelju države BiH, a ekstremni nacionalizmi i klerikalizmi razarajući su po bosanskohercegovačko društvo i državu. Sviđalo se to kome ili ne, savremena bosanskohercegovačka država, ustanovljena je kao jedna od ravnopravnih jugoslovenskih republika unutar antifašističke narodnooslobodilačke borbe u kojoj su učestvovali pripadnici svih naroda i drugih etničkih grupacija u BiH – istaknuo je Dizdarević.

Potcrtao je da slogan ZAVNOBiH-a da „BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska i muslimanska i svih njenih građana“ ima itekakvu težinu i danas.

– Samo ubrzano priključenje evroatlantskim integracijama daje nadu za stabilizaciju bh. države i društva i amortizovanje nacifašisoidnih ideja. Moramo vjerovati da će demokratija u članicama EU i NATO-a nadvladati pristune nacionalizme, ksenofobiju i nacifašisoidne ideje. Uostalom, pobjeda nad fašizmom, odnosno antifašizam je i u temelju EU – zaključio je Dizdarević, napomenuvši da je sve što je rekao samo njegov stav.

(FENA) B.D.

Samo članstvo u EU-u može spasiti BiH od nacifašističkih ideja

Bosna i Hercegovina još uvijek nije oslobođena nacifašističkih ideja, a ostaje nada kako se one u bh. društvu mogu promijeniti…

 …priključivanjem zemlje porodici zemalja Evropske unije, izjavio je kolumnist i publicista Zija Dizdarević.

Velikosrpske i velikohrvatske još postoje

Podsjećajući kako se u ponedjeljak, 9. maja, obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dizdarević je na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, govoreći o nacifašističkim idejama, istakao kako one urušavaju temelje državnosti BiH.

Podsjetivši kako “velikosrpske i velikohrvatske” ideje još uvijek postoje u zemljama okruženja, Dizdarević je rekao kako je njihov cilj – BiH.

“Da li smo za slavlje mi u BiH, povodom 9. maja? Od Evropske unije smo još podaleko, ali u isto vrijeme i nikad bliže. Da li smo za slavlje pobjede nad fašizmom? Ne baš. U Hrvatskoj je izborna kampanja i pobjeda HDZ-a dovela do desničarenja endehazijskog sentimenta i ustašoidnih poruka. Kampanja u Srbiji pred izbore bila je u znaku oslobađajuće provostepene haške presude četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju s velikosrpskim iživljavanjima. Dakle, u našem susjedstvu je opet na dnevnom redu raspirivanje nacifašističkih ideja praćeno mržnjom prema antifašistima i demokratskom građanskom društvu. Konstantan cilj velikosprpskog i velikohrvatskog nacionalnizma je BiH”, naglasio je Dizdarević.

On je rekao kako “uz sve pomenuto”, BiH slovi za sredinu u kojoj i odakle prijeti ekstremizam “sakriven iza islama” što je, po njemu, direktni rezultat vladavine nacionalnih stranaka.

On je posebno pohvalio Islamsku zajednicu u BiH koja se distancirala od “terorističke politike”.

“Poruke radikalnih vehabija, selefija, alkaidovata, isisovaca i svih takozvanih džihadista nisu ništa drugačije od onih koje i danas djeluju na liniji nacizma i fašizma. Vladavina nacionalnih stranaka stvorila je pogodno okruženje za rehabilitaciju domaćih derivata nacizma i fašizma, uključujući i militantni radikalizam koji djeluje pozivajući se na islam. Priznanje zaslužuje vođstvo Islamske zajednice u BiH koje se aktivno distancira od te terorističke politike. Srpska pravoslavna crkva u potpunosti je uz velikosrpsku politiku, Katolička crkva u Hrvatskoj je uz desničarenje HDZ-a. Srećom, unutar Katoličke crkve u BiH je snažna podrška bh. državi i normalizaciji bh. društva i među franjevcima i u vrhu Nadbiskupije vrhbosanske”, istakao je Dizdarević.

Demokratija da nadvlada nacionalizam

Činjenica da je rukovodstvo Republike Srpske složno da je 9. januar datum rođenja te tvorevine, a ne dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, poručuje da su takve strukture za “zločinačku miloševićevsko-karadžiđevsku Republiku Sprsku, a ne za mirovnu dejtonsku RS”, smatra Dizdarević.

Njegov zaključak je da u BiH ne postoji odlučan odgovor na nacifašističke ideje i prijetnje jer ne postoji djelotvorna bh. politika od 1990-tih do danas.

“Antifašizam je u temelju države BiH jer je savremena bh. država kao jedna od ravnopravnih jugoslovenskih republika uspostavljena u okviru antifašističke narodnooslobodilačke borbe. Slogan ZAVNOBiH-a: BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i sprska i hrvatska i muslimanska i svih građana koji u njoj žive”, ima itekakvu težinu i danas. Dakle, samo ubrzano priključenje euroatlantskim integracijama daje nadu za stabilizaciju i razvoj bh. države. Moramo vjerovati da će demokratija u članicama EU i NATO-a nadvladati nacionalizam, ksenofobiju i nacifašističke ideje”, zaključio je Dizdarević.