DOMAZET: BH DRUŠTVO I DRŽAVA SU U ZAMCI NEDOVRŠENIH REFORMI

21.6.2015. (12:17)

SARAJEVO, 21. juna (FENA) – Bosanskohercegovačko društvo i država su u zamci nedovršenih reformi koje su uvjet izlaska iz krize, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ante Domazet govoreći na sesiji Kruga 99 o temi “Izazovi reformske agende”.

– U ekonomiji BiH danas djeluje nedovršena tranzicija i neizgrađen ekonomski sistem u kojem snage tržišta i poduzetništva pokušavaju da pokrenu razvoj, dok su snage organizirane vladine akcije blokirane i nisu prisutne – pojasnio je.

Takva situacija stvara velike socijalne devijacije u društvu te su najveći vidljivi problemi visoka nezaposlenost, neodrživost javnih usluga u oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja i sigurnosti.

– I na samom početku provođenja reformi, vidimo veoma suprotstavljene stavove različitih aktera u društvu, počevši od vlada, poslodavaca, radnika, sindikata, ugroženih socijalnih grupa i penzionera – kaže Domazet.

Dodaje da se tokom proces reformi mora prihvatiti saradnja s međunarodnim institucijama, kao što su EU, jer BiH upravo teži ka njoj.

– Veoma sam deprimiran što vlastitim snagama nikada nismo mogli napraviti jedan program ekonomskih reformi. Međutim i ova Agenda otvara prostor domaćim akterima da je usklade i naprave primjerenom našim lokalnim uslovima – rekao je Domazet.

Dodao je da će građani BiH osjećati i dobre i loše strane provođenja Agende, jer su reforme neizbježne.

– Svaki dan koji gubimo u ovom procesu je nenadoknadiv, a izražen je u izgubljenim radnim mjestima i prilikama da se aktiviraju nova – upozorio je.

Ključna stvar je, navodi Domazet, da političari iznađu način da vode proces reformi u interesu građana i nađu konsenzus i rješenje da se stvori nova energija u bh. društvu.

– Sjetite se februarskih protesta prošle godine. Pritisci će doći i iz narodnog nezadovoljstva i socijalnog bunta i tada ćemo imati teži i nepovoljniji ambijent za reforme – istakao je.

Zbog toga je, zaključio je Domazet, nužan trenutak u BiH da se demokratskim sredstvima u ozračju saradnje svih aktera započne proces teških reformi.

(Fena) bdž