Dunović: Političke blokade su dostigle vrhunac pričom o izbornom zakonu

Ned, 04.02.2018. 12:30 

Dunović: Političke blokade su dostigle vrhunac pričom o izbornom zakonu

SARAJEVO, 4. februara (FENA) – Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je danas u Sarajevu da su političke blokade u BiH prisutne godinama, a u posljednjih pola godine su dostigle vrhunac pričom o izbornom zakonu.

Dunović je, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi “Političke blokade i građanska odgovornost”, rekao da je svjestan da ta priča ide u dva smjera – nacionalna homogenizacija u izbornom procesu i drugi koji teče paralelno a to je “ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodile određene procese”.

– Ratni ciljevi su na sceni i podjela BiH po etničkom principu je evidentna i procesi u pregovorima o izbornom zakonu jasno nas vode u tom smjeru – istakao je Dunović.

Dodao je da predstavnici nacionalnih stranaka trenutno samo ne mogu da se dogovore oko modela i time u predizbornoj kampanji prave homogenizaciju po nacionalnom principu.

Dunović je naveo da se u takvoj situaciji nameće pitanje da li je građanska odgovornost uopšte moguća u društvu u kojem se kreira nesigurnost, ekonomska nestabilnost, apatija i potpuni gubitak nade.

Potcrtao je da je posljednja instanca odbrane BiH svaki pojedinačni građanin koji i na izborima mora odlučiti kakvu BiH želi.

 

Dunović: Većina političara nema dodira s realnošću u BiH

– Kada se družite s braćom po novčaniku, sve vam je divno i krasno, a ono šta se dešava građanima u BiH to njih ne dotiče jer oni ne znaju da se takve stvari dešavaju, a ne znaju zato što ne žele da komuniciraju s ljudima i da čuju glas građana, kazao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

SARAJEVO (AA) – Većina političara u Bosni i Hercegovini nema dodira s realnošću jer se ne druži s građanima u nepovoljnom položaju, poručio je danas u Sarajevu Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tu prvenstveno mislim na ekonomski položaj, na nezaposlene ljude, na demobilisane borce koji nemaju nikakva prava, mislim na djecu s poteškoćama u razvoju, na djecu koja ne mogu da se liječe. Većina političara nema dodira s realnošću u BiH jer sa takvim ljudima ne komuniciraju. Potpuno su se odrodili od naroda. Kada se družite s braćom po novčaniku, sve vam je divno i krasno, a ono šta se dešava građanima u BiH to njih ne dotiče jer oni ne znaju da se takve stvari dešavaju, a ne znaju zato što ne žele da komuniciraju s ljudima i da čuju glas građana”, kazao je Dunović.

On je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Političke blokade i građanska odgovornost” kazao da su političke blokade na političkoj sceni u BiH prisutne godinama, a da je posljednjih pola godine došlo do jednog vrhunca.

“Političke blokade se ogledaju u različitim procesima koje vode političke elite u posljednje vrijeme, a vrhunac svega je priča oko Izbornog zakona. Svjesni smo da priča oko Izbornog zakona ide možda u dva smjera. Jedan smjer je pravljenje jedne nacionalne homogenizacije u predizbornom procesu, a drugi smjer koji ide paralelno s ovom homogenizacijom je ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodili određene procese”, izjavio je Dunović.

Kazao je da su “ratni ciljevi” prisutni na političkoj sceni BiH, a evidentna je i podjela BiH po etničkom principu.

“Procesi koji se vode u pregovorima oko Izbornog zakona jasno nas vode u tom smjeru. Političke elite, odnosno predstavnici nacionalnih stranaka, trenutno samo ne mogu da se dogovore koji je to model. U tom procesu nedogovaranja prave paralelni smjer koji im odgovara, a to je predizborna kampanja gdje prave homogenizaciju ljudi po nacionalnom principu, a taj nacionalni princip dodatno jačaju na bazi straha, jer strah je jedino ono što takve političke elite mogu još da ponude građanima BiH”, rekao je Dunović.

Potpredsjednik FBiH smatra da je građanska odgovornost neodvojiva od političkih blokada i da je u demokratskima društvima posljednja instanca odbrane svake države.

“Građanska odgovornost je nešto što nam svima treba i u procesu izbora u demokratskim društvima ne postoji etnicitet, ne postoji teritorijalna podijeljenost, tu smo svi građani. Koliko god se nacionalne stranke trudile da pokažu da je građanski koncept BiH nešto što je neodrživo, s čim se ne slažem, kod procesa izbora su građani ti koji prave izbor. Postavlja se pitanje da li je građanska odgovornost uopšte moguća u društvu u kome se kreira nesigurnost, ekonomska nestabilnost, apatija i potpuni gubitak nade? Građani zbog svih tih problema i blokada s kojima se suočavaju nisu u mogućnosti više da trezveno razmišljaju”, smatra Dunović. 

 

Milan Dunović

Novinar Alma Çekovic

Objavljeno Bakir Tiro