Grahovac: Građani država bivše Jugoslavije su svjesni šta je donio rat

Grahovac: Građani država bivše Jugoslavije su svjesni šta je donio rat

Foto FENA

SARAJEVO, 18. juna (FENA) – Snaga građanske osviještenosti uskoro će biti balkanska snaga protiv rata, poručio je general avijacije u penziji, kolumnista nezavisnog dnevnika Vijesti iz Podgorice  i analitičar geopolitičkih procesa Blagoje Grahovac.

On je kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” kazao da je počela izgradnja mira te da su zbog toga nervozni oni koji u ratnim vremenima znaju da profitiraju i da zato izlaze s ratnim porukama.

– Ubjeđujem one koji ‘podgrijavaju’ ratnu retoriku, džaba vam je. Imamo sigurnost ovog puta, građani država bivše Jugoslavije su svjesni šta je donio rat, koliko je razvalio prijateljstvo i ljubav i  kakve je posljedice ostavio – naglasio je Grahovac.

To su, istakao je, uradili razbijači Jugoslavije, ali smatra da takvih u vlasti još ima. To su oni koji imaju moć, novca i vlasti, ali  više ne mogu širiti svoje ideje kao što je moglo nekada.

– Malo koji prostor na planeti obiluje s toliko ljubavi i prijateljstva i s toliko bezobrazluka kao što je naš prostor. Upravo su te determinante pogodne da se proizvede burno ili dobro ili zlo – zaključio je Grahovac.

Predsjednik Asocijacije ”Krug 99” Adil Kulenović je kazao da mir i stabilnost u BiH zavise od njenih građana, ali u velikoj mjeri i od realnih geopolitika koje se realiziraju na ovim prostorima.

– BiH je jedna od ključnih tačaka stabilnosti u cijelom regionu – istakao je Kulenović.

Članove Asocijacije ”Krug 99” ove nedjelje okupila je tema ”Geopolitika i regija zapadnog Balkana u novom dobu”.

Blagoje Grahovac na Krugu 99: Evropa ukliještena između tri “cunamija”, a pogotovo Balkan
– Ovog puta imamo sigurnost na strani da su građani ex-Yu sprostora svjesni šta je donio rat, koliko je razvalio i ono prijateljstvo i ljubav koju smo imali i kakve posljedice je ostavio, poručio je danas u Sarajevu analitičar geopolitike i general u penziji Blagoje Grahovac
 

SARAJEVO (AA) – Malo koji prostor na planeti obiluje sa toliko ljubavi i prijateljstva i sa toliko bezobrazluka kao što je prostor Zapadnog Balkana, a upravo ove determinante su Bogom dane da se proizvede burno ili dobro ili zlo, kazao je danas u Sarajevu analitičar geopolitike i general u penziji Blagoje Grahovac, javlja Anadolu Agency (AA).

Poručio je on to na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, gdje je kao uvodničar govorio na temu “Geopolitika i regija Zapadnog Balkana u novom dobu”.

“Pošto su geopolitički procesi uslovljeni sa tri društveno jaka ‘cunamija’ – jedan sa Zapada, a to je neoliberalizam koji je prerastao u jedan opasan derivat oblika fašizma, drugi organizovani kriminal i korupcija sa mafijama sa svojom vojskom čija generika je prvenstveno na istoku i prvi put u istoriji imamo da Istok i Zapad nisu u sukobu, nego ova dva cunamija imaju sinergijsko destruktivno dejstvo, utrčali su na jug, gdje je ubačena miksovana religija i politika, a kada se ubaci miksovana religija i politika u socijalno ugroženu i frustriranu masu onda se ništa drugo nije moglo izroditi nego sljedeći, ili treći cunami, a to je naoružani fanatizam. Mnogi kažu da je vjerski ili religijski, ja tvrdim da nije, iako ima tu dimenziju. On je prvenstveno socijalnog karaktera”, kazao je Grahovac. 

U tom smislu je kazao da je Evropa ukliještena između ova tri cunamija, a pogotovo Balkan. 

“Shvata se ovo u centrima geopolitičke moći brže nego što se mislilo, dolazi se u pamet i Amerika, pa će i Rusija koja daje otpor nekim bržim promjenama. Evropa je ovoga svjesna, svjesni su da je i Balkan koji je bio ko zna koliko vijekova uzrokom i povodom problema evropskih, da se mora tražiti drugačije rješenje i to baš na Balkanu i to će se desiti. Zato ubjeđujem naše regionalne lidere ili one koji podgrijavaju ratnu retoriku – džaba vam je. Ovog puta imamo sigurnost na strani da su građani ex-Yu sprostora svjesni šta je donio rat, koliko je razvalio i ono prijateljstvo i ljubav koju smo imali i kakve posljedice je ostavio i da su sve to odradili domaći banditosi, razbijači Jugoslavije kojih, nažalost ima mnogo još uvijek. Džaba im je”, poručio je Grahovac.

Tvrdi da će preimućstvo, inicijativa ili snaga građanske osviješćenosti uskoro biti taj bedem da neće na na ovim prostorima neće biti rata

“Počeće se graditi mir, zato su nervozni oni koji u ratnim vremenima znaju da profitiraju i zato izlaze sa ovakvim ratnim retoričkim porukama. Rješenje je, građani moji dragi, u promjenama vlasti. Koje vlasti? Svake. Brze promjene svake vlasti da bi uklonili sve one koji nam proizvode bezobrazluke raznih vrsta, a da bi kako-tako sačuvali ono što je bila tradicija na ovim prostorima, a to su prijateljstvo i ljubav. To će se uskoro desiti, budite ubijeđeni. Međudržavnih ratova nema ili ih je sve manje. Unutardržavnih ratova također  je manje, ali ima jedna druga muka, a to je ugroženost građana svakojake vrste, a da građanin ne zna od koga je ugrožen. I tome uskoro dolazi kraj, zato sugerišem promjenu svake vlasti, pogotovu one koja ima u sebi ratnu retoriku”, kazao je general Grahovac.

Ipak, dodaje, da do promjena neće doći ukoliko građani imaju još snage da trpe. Smatra da građani bivše Jugoslavije nemaju snage i strpljenja da trpe i gledaju nepravdu u svom dvorištvu, svojoj kući, svom gradu, svom glavnom gradu, svojoj državi.

“Ugrožen je pojedinačno građanin i građani u svakom kolektivitetu. Nemaju više strpljenja da trpe. I to je garancija i poruka da počinju promjene. Na sreću, Evropa je ovoga svjesna, svjesna je i Amerika pa čak i Ruska Federacija, koja po staroj njihovoj doktrini isturene odbrane, a to je ‘proizvedi problem dalje od svojih granica da ga na bi doživio unutra’ . I tome dolazi kraj. U BiH će se desiti promjene, počeće brze smjene vlasti i sugerišem građanima u svim ex-Yu državama: smjenjujte ovu vlast, pojaviće se i doći će bolja, ako ne iz prvog, drugog i trećeg puta, doći će iz četvrtog, a zato ciklusi ne trebaju da budu svake četvrte godine. Smjenjujmo svaku vlast i nakon pola godine”, poručio je Blagoje Grahovac.

Blagoje Grahovac
Novinar Alma Çekovic
Objavljeno Adis Karaca