Hadžikadić: Informacione tehnologije su ključ razvoja

Hadžikadić: Informacione tehnologije su ključ razvoja

Foto FENA/Aida Kovač

SARAJEVO, 11. marta (FENA) – Informacione tehnologije su ključ razvoja, to je izuzetno povoljna prilika za BiH da se razvije, da razvije mogućnosti da stvara nove poslove i da mladi ostaju ovdje.

Ovo je, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Tehnologija i društvene promjene – modeliranje u BiH„ kazao prof.dr. Mirsad Hadžikadić, s Univerziteta Sjeverna Karolina u Šarloti-SAD, koji će na predstojećim izborima u BiH biti kandat za člana Predsjedništva BiH.

Hadžikadić navodi kako je danas očigledno da informacione tehnologije mijenjaju svijet potpuno, ne samo u društvenom, u ekonomskom smislu, nego i političkom, zabavnom, način na koji živimo, radimo…  

Smatra da u pozitivnom smislu informacione tehnologije mogu promijeniti društvo kao što je BiH, time što će obezbijediti pozitivni doprinos ekonomiji.

Dodaje da informacione tehnologije ne zahtijevaju mnogo investicija, resursa, „jer svako od nas ima laptop, pametni telefon, računar, a imamo i pametnih ljudi, pametne omladine koji mogu napraviti aplikacije“.

Hadžikadić navodi da se najveći broj poslova stvara u novim firmama informacionih tehnologija, tako da misli da je to jedna od industija „koje možemo i treba da razvijemo u ovom području“.        

– Mislim da su informacione tehnologije ključ razvoja, jedna od tri- četiri industrije koje možemo i trebamo razviti za stvaranje novih poslova, a to je nešto što mlade interesuje. Mislim da je to izuzetno povoljna prilika za BiH da se razvije, da razvije mogućnosti da stvara nove poslove i da mladi ostaju ovdje – istaknuo je Hadžikadić u izjavi novinarima prije početka sesije.

Po njegovim riječima, politička klima može biti i jeste prepreka za razvoj industije, uglavnom zato „što mi ne radimo ništa da omogućimo toj industriji da se razvije“.

– Poreska politika nije takva da promovira stvaranje novih poslova. Isto tako, političke stranke, vjerovatno, najčešće se, kad se radi o državnim preduzećima, pojavljuju u ulozi koja koči dalji razvoj tih preduzeća samim time što se za upravitelje takvih preduzeća postavljaju ne eksperti nego oni koji su podobni – kazao je Hadžikadić.

U tom

(FENA) H.D.