Kovačević: Termin “konstitutivni” izveden iz totalitarnih režima i ne postoji u pravnoj praksi

Kovačević: U pravnom smislu, ‘konstitutivni’ i ‘konstituentni’ nisu sinonimi

SARAJEVO,  18.  marta (FENA) – Pojam ‘konstitutivni’, u Bosni i Hercegovini se političkim manipulacijama pogrešno ustalio u javni prostor na način da elite prikazuju kako su prava naroda iznad prava građana, tvrdi dr. Slaven Kovačević, uvodničar na današnjoj redovnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca „Krug 99“, održanoj o temi „Evropska pravna stečevina protiv sovjetskog koncepta konstitutivnosti“.

Termin ‘konstitutivni’ se izvlači, po mišljenju tih političkih elita, iz Ustava Bosne i Hercegovine, ali, pogleda li se službena varijanta Ustava objavljena na engleskom jeziku na stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), vidi se termin ‘konstituentni’, a u pravnom smislu, on je različit od pojma ‘konstitutivni’.

– Termin ‘konstitutivni’, za koji neki misle da je zastupljen u Ustavu Bosne i Hercegovine, vuče korijen iz sovjetskih ustavnih rješenja iz vremena dok je Sovjetski Savez postojao kao država. Poređenjem načina na koji je taj pojam vidio Sovjetski Savez u svom ustavnom rješenju s onim kako ga tumače domaće političke elite, moguće je uvidjeti određene sličnosti – Kovačevićeve su riječi.

Kod Sovjeta je stajalo da su prava pojedinaca bila ograničena u korist prava konstitutivnih naroda, a raspadom Sovjetskog Saveza, ocijenjeno je da je to bio totalitarni režim koji je koristio socijalističke ili komunističke ideje za ostvarivanje određenih političkih ciljeva.

– Dakle, ako je termin ‘konstitutivni’ izveden iz totalitarnih režima, s pravom se moramo zapitati da li i oni koji se zalažu za ‘jednakopravnost konstitutivnih naroda’ također žele ovdje plasirati totalitarne ideje  – riječi su Slavena Kovačevića.

Ured visokog predstavnika, kao krajnji tumač civilnog aspekta Okvirnog mirovnog sporazuma iz Dejtona, kazao je 2. novembra 2017. da taj  sporazum, koji ima četiri stranice, jeste preveden na bosanski, srpki i hrvatski jezik, ali i da nijedan od 11 aneksa, među kojima i aneks četiri Ustava BiH, nikada nisu prevedeni, tako da je službena verzija svih aneksa i službena verzija Ustava BiH samo ona na engleskom jeziku.

– Kad otvorite Ustav BiH (na stranici OHR-a, dakle službenu varijantu na engleskom jeziku), tamo se koristi termin konstituentni u alineji 10 Preambule na koju se svi pozivaju kako bi utvrdili neku potrebu za višim stepenom prava za, kako oni kažu, konstitutivne narode, u odnosu na individualna prava svih građana. Ali termin ‘konstituentni’ nije sinonim terminu ‘konstitutivni’. U pravnom smislu, to su dva različita pojma. U pravnoj praksi čak nećete naći termin ‘konstitutivni’, ali hoćete ‘konstituentni’ čije je značenje ‘sastojak, dio cjeline’.

 I kada pročitate tu alineju Ustava BiH, ona kaže da „Bošnjaci, Hrvati, Srbi kao konstituentni narodi, zajedno s ostalima i građani BiH, ovim utvrđuju Ustav BiH”. Zapravo, Bosna i Hercegovina ima pet ustavotvornih elemenata – Bošnjake, Hrvate, Srbe, ostale i građane te su oni spomenuti u jednoj rečenici, pa se, dakle, ne može samo pola alineje koristiti za ostvarenje nekih viših prava, a druga polovina ne – izričit je dr. Slaven Kovačević.

S druge strane, odnos s evropskom pravnom stečevinom je vrlo jednostavan, naglašava također ovaj uvodničar na sesiji „Kruga 99“, jer u pregovaračkom poglavlju 23. stoji da sve zemlje kandidati moraju osigurati sva osnovna građanska ljudska prava na individualnom nivou.

(FENA) M.B.

Kovačević: Termin “konstitutivni” izveden iz totalitarnih režima i ne postoji u pravnoj praksi
– Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije, izjavio je da radi o “netačnom pojmu koji je ušao u javni prostor BiH na takav način da se radi o javnoj manipulaciji”
 

SARAJEVO (AA) – Termin “konstitutivni”, koji se koristi u Bosni i Hercegovini, svoje korjene vuče iz sovjetskih ustavnih rješenja i pogrešno se tumači od bosanskohercegovačkih političkih elita, poručeno je sa današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, javlja Anadolu Agency (AA). 

Tema sesije bila je “Evropska pravna stečevina protiv sovjetskog koncepta konstutivnosti”, a uvodničar Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije, izjavio je da se radi o “netačnom pojmu koji je ušao u javni prostor BiH na takav način da se radi o javnoj manipulaciji”.

“U literaturi termin ‘konstitutivni’ možete pronaći u sovjetskim ustavnim rješenjima dok je Sovjetski savez postojao kao država. Oni su imali četiri svoja ustava i kako ga je Sovjetski savez u svom ustavnom rješenju vidio, pokušajte posmatrati kako ga domaće političke elite takođe tumače, i videćete određen stepen sličnosti. U sovjetskim ustavnim rješenjima je bilo rečeno da su prava koja su dodijeljena pojedincima bila ograničena općim izrazima kao što su interesi naroda. Individualna prava su trpjela štetu u korist prava konstitutivnih naroda. To je formulacija iz sovjetskog Ustava”, kazao je Kovačević. 

Kako je kazao, raspadom Sovjetskog saveza ocijenjeno je da je to bio totalitarni režim koji je koristio socijalističke i komunističke ideje u ostvarivanju određenih političkih ciljeva. 

“Ako je termin ‘konstitutivni’ izveden iz totalitarnih režima, onda se moramo s pravom pitati da li oni koji se zalažu za ‘jednakopravnost konstitutivnih naroda’ takođe ovdje žele plasirati totalitarne ideje?”, pitao je Kovačević. 

Kada je riječ o BiH i njenom odnosu prema evropsko-pravnoj stečevini, Kovačević je kazao da se u pregovaračkom poglavlju 23. navodi da sve zemlje kandidati moraju obezbijediti sva osnovna građanska ljudska prava na individualnom nivou. 

Istakao je da se termin “konstitutivni”, po mišljenju političkih elita, izvlači iz Ustava BiH, ali da Ustav BiH ima svoju službenu verziju isključivo na engleskom jeziku jer ne postoji službeni prijevod.

“Službena verzija svih aneksa i službena verzija Ustava BiH je samo ona na engleskom jeziku. To je kazao krajnji tumač. Kada otvorite Ustav BiH na stranici OHR-a, gdje se nalazi službena verzija Ustava BiH na engleskom, tamo se koristi termin ‘konstituentni’. U toj alineji 10 Preambule Ustava, na koju se svi pozivaju kako bi utvrdili neku potrebu za višim stepenom prava za konstitutivne narode u odnosu na individualna prava svih građana, termin ‘konstitutentni’ nije sinonim za ‘konstitutivni’. U pravnom smislu to su dva različita pojma. Termin ‘konstitutivni’ nećete naći u pravnoj praksi, a ‘konstituentni’ hoćete i on znači da je to sastojak ili dio cjeline”, kazao je Kovačević. 

S tim u vezi dadao je da BiH ima pet ustavotvornih elemenata – Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane BiH s jednakim pravima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Oni su spomenuti u istoj rečenici. Ne možete pola alineje koristiti za ostvarivanje nekih viših prava, a drugu polovinu ne. Tako piše u Ustavu BiH”, rekao je Kovačević. 

Lada Sadiković, redovni profesor Ustavnog prava Univerziteta u Sarajevu, napomenula je da je BiH i dalje strana ugovornica Općeg okvirnog sporazuma za mir, što znači da je on još uvijek na snazi. 

S tim u vezi, referirala se na Aneks IV, Ustav BiH, i na to šta bi moglo u ovom trenutku pomoći BiH da ispuni kriterije, da napreduje i da može biti ravnopravna članica EU. 

“Obzirom da je BiH još uvijek u fazi implementacije Mirovnog sporazuma, sa svim elementima, odnosno instrumentima za obezbjeđivanje mira, pozivam sve aktere u ovom trenutnom procesu da preuzmu svoje uloge. Činjenica je da s naše strane imamo subjekte koji vrše vlast u BiH, ali se postavlja pitanje imaju li oni instumente da izvrše sve ono što je neophodno da se država BiH ojača i da bude u mogućnosti da ispunjava svoje međunarodne obaveze”, kazala je Sadiković. 

Krug 99Lada SadikovićSlaven Kovačević
Novinar Alma Çekovic
Objavljeno Enver İbrahimkadic