Heidari: Iran vjeruje da EU može ispoštovati obaveze iz nuklearnog sporazuma

Heidari: Iran vjeruje da EU može ispoštovati obaveze iz nuklearnog sporazuma

Foto Fena

SARAJEVO, 10. juna (FENA) – Iranski ambasador u Bosni i Hercegovini Mahmoud Heidari izjavio je danas da njegova zemlja vjeruje da je Evropska unija sposobna da pokaže svoju privrženost preuzetim obavezama u okviru nuklearnog sporauma.

Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevuo o temi “Stavovi Irana o nuklearnom sporazumu”, ambasador Heidari je rekao da je nakon povlačenja SAD-a iz sporauzuma Iran objavio da će mu još neko vrijeme biti privržen da vidi da li ostale zemlje pružaju garancije za sporazum.

– Privrženost Irana sporazumu je potvrđena u brojnim izvještajima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, te očekujemo od drugih strana u sporazumu da se pridržavaju svojih obaveza i da garantuju Iranu interese koji proizilaze iz tog sporazuma – rekao je Heidari.

Istakao je da se ovdje ne radi samo o ekonomskim interesima već o identitetu, jer ako Evropska unija želi da kao jak blok bude prisutna na svjetskoj pozornici treba da dokaže svoju sposobnost da poštuje obaveze koje je preuzela.

Heidari je naveo da je Iran uvjeren da su Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka povlačenjem SAD-a iz sporazuma sada dovedene u osjetljivu situaciju.

Podsjetio je da je nakon 12 godina pregovora punih uspona i padova između Irana i Grupe 5+1 (Francuska, Kina, Njemačka, Rusija, SAD i Velika Britanija) sporazum postignut 2015., te da su ga mnogi poznavaoci prilika u svijetu sporazum nazvali najvećim postignućem savremene diplomatije jer je vratio nadu da se sva otvorena pitanja mogu rješavati dijalogom.

– Prirodno je da takvim sporazumom sve strane ne mogu biti apsolutno zadovoljne i da su svi morali učiniti određene ustupke. Iran je tim sporazumom prihvatio određena ograničenja kad je u pitanju mirnodopska upotreba nuklearne energije kako bi dokazao da proizvodnja nuklearnog oružja nema nikakvo mjesto u iranskoj vojnoj doktrini – pojasnio je Heidari.

Dodao je da su strane u sporazumu preuzele određene obaveze među kojima su i ukidanje sankcija Iranu, a sporazum je potvrđen i UN-ovom Rezolucijom 2231.

– Ako jedna zemlja najavi povlačenje iz tog sporazuma ona time krši Povelju UN-a, Povelju o ljudskim pravima i rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a. Čudno je da zemlja koja je bila uključena u pregovore i sklapanje Nuklearnog sporazuma donosi odluku o povlačenju i vrši pritisak na druge zemlje da je slijede – kazao je Heidari.

(FENA) J.Č.