Koc: Turska će nastaviti podržavati BiH, njezin suverenitet, jedinstvo, napredak…

Ned, 23.06.2019. 12:19 

Koç: Ostajemo opredijeljeni za postizanje političke i ekonomske stabilnosti BiH

SARAJEVO, 23. juna (FENA) – Stabilnost u Bosni i Hercegovini znači stabilnost regije zapadnog Balkana pa možda i cijelog kontinenta, a utiče i na stabilnost Turske, zbog čega će Republika Turska ostati opredijeljena da pomaže BiH u postizanju političke, ali i ekonomske stabilnosti.

Istaknuo je to danas u Sarajevu ambasador Turske u BiH Haldun Koç govoreći kao uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Inicijative Turske u stabiliziranju BiH”.

Uz podsjećanje da ove dvije zemlje imaju dobre odnose koji se, između ostaloga, oslanjaju na historijske veze, ambasador je napomenuo da u okviru međunarodnih inicijativa Turska pruža podršku BiH, kao i u okviru Upravnog obora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

– Intenzivno radimo na poboljšanju trgovinske razmjene usmjerene na povećanje investicija Turske u BiH, a cilj nam je da trgovinska razmjena između dvije zemlje dostigne vrijednost od milijardu dolara godišnje – pojasnio je Koç.

Dodao je da Turska također podržava put BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a podsjetio je i da su nedavno potpisana dva značajna međudržavna sporazuma od koji se jedan tiče slobodne trgovine, a drugi izgradnje brze ceste između Sarajeva i Beograda.

Govoreći o načinima dostizanja stalnosti, Koç je naglasio da tome zasigurno može doprinijeti nastavak tripartitnog dijaloga između BiH, Srbije i Turske, ali i dijalog između BiH, Hrvatske i Turske.

– To je odraz naše želje da širim dijalogom i iskrenošću u pristupu saradnji u regiji damo doprinos jer su to dobre prilike da se neke stvari na direktniji način postave i o njima razgovara te ponude rješenja – stava je Koç.

Postoje, istaknuo je, konkretni rezultati tripartitnog mehanizma jer je na jednom od sastanaka na nivou ekonomija BiH, Srbije i Turske odlučeno da se otvori zajedničko ekonomsko predstavništvo za BiH i Srbiju  u Turskoj što je i učinjeno.

Izrazio je mišljenje da ne postoji problem koji se dijalogom ne može riješiti, zbog čega smatra da je potrebno iskoristiti svaku mogućnost i platformu za to bilo da je riječ o međunarodnim inicijativama za regionalnu saradnju ili da je u pitanju tripartitni mehanizam.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović ocijenio je da je ovo važna tema za BiH, podsjećajući da BiH ima dobre odnose s ovom zemljom bez obzira na unutrašnje političke prilike u Turskoj, a ta zemlja uvijek je imala principijelni stav o stabilizaciji odnosa unutar BiH.

Zbog svega toga na sesiji je izraženo očekivanje da će Turska još snažnije biti opredijeljena u zaštiti interesa i suvereniteta BiH.

Agencija Anadolija:

Koc: Turska će nastaviti podržavati BiH, njezin suverenitet, jedinstvo, napredak…

– Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu govorio je o temi “Inicijative Republike Turske u stabiliziranju Bosne i Hercegovine”

SARAJEVO (AA) – Turska će ovaj svoj iskreni pristup Bosni i Hercegovini i njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu, jedinstvu, prosperitetu, napretku nastaviti i u budućnosti, zaključeno je na redovnoj sesiji Kruga 99, održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi “Inicijative Republike Turske u stabiliziranju Bosne i Hercegovine” govorio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. 

Koc je kazao kako su Turska i BiH dvije zemlje koje povezuje mnogo toga, čiji su odnosi duboki i oslanjaju se na historiju i tradiciju.

Podsjetio je kako je Turska Bosni i Hercegovini uvijek bila jedan od najiskrenijih prijatelja, a jedan od razloga te srdačnosti i iskrenosti su i historijske veze dvije zemlje.

“Kada govorimo o stabilnosti, prije svega govorimo o političkoj i ekonomskoj stabilnosti, a Turska svojom politikom i pristupom je u mnogo različitih dimenzija dala doprinos ukupnoj stabilnosti u BiH. Jedan od ključnih elemenata ovoga je svakako naša snažna podrška BiH i njezinom opredjeljenju i putu prema Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Koc.

Dodao je i kako Turska, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i kao jedan od aktera Vijeća i u tom smislu doprinosi stabilnosti BiH.

Podsjetio je i kako turski vojnici koji su u okviru EUFOR-ovih snaga u BiH, sa svoje strane doprinose stabilnosti BiH.

Koc je kazao kako dobri i veoma intenzivni odnosi između dvije zemlje mogu se vidjeti i u dinamičnim i intenzivnim susretima na svim nivoima.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu članova Predsjedništva BiH Turskoj kada su potpisana dva značajna dokumenta (Revidirani sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i sporazum vezan za izgradnju brze ceste Sarajevo-Beograd), a označavaju iskrenost kojom svojim odnosima pristupaju dvije zemlje i želju za boljom regionalnom saradnjom.

“Turska će ovaj svoj iskreni pristup BiH i njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu, jedinstvu, prosperitetu, napretku nastaviti i u budućnosti. Konkretno, to pokazuje i aktivnostima i projektima koje su realizirale značajne organizacije i institucije Republike Turske koje u različitim oblastima djeluju u BiH”, rekao je Koc. 

Dodao je kako intenzivno sarađuju s institucijama u BiH, a u cilju intenziviranja trgovinske razmjene i investicija. 

“Cilj nam je da naša trgovinska razmjena dosegne vrijednost od milijardu dolara godišnje, a zajednički radimo na tome kako privući i podstaknuti veće investicije privrednika iz Turske u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Koc. 

Poručio je kako nikada ne zaboravljaju da je stabilnost BiH jednaka stabilnosti u regionu, na cijelom kontinentu, a utiče i na stabilnost u Turskoj. 

Koc je rekao i kako su tripartitni mehanizmi saradnje, ne samo onaj Turska-BiH-Srbija nego i Turska-BiH-Hrvatska, odraz želje Turske da širim dijalogom i iskrenošću u pristupu saradnji u regionu daju svoj doprinos, jer su to idealne prilike da se neke stvari na mnogo direktniji način postave i o njima razgovara, ali i ponude rješenja.

“Smatramo da su i jedan i drugi mehanizam za nas od izuzetne važnosti i želja nam je da ih, ne samo održimo u životu, nego i da ih održimo veoma aktivnim u budućnosti”, rekao je Koc.

Dodao je kako postoje konkretniji rezultati rada tripartitnog mehanizma, te podsjetio kako je na jednom od sastanaka na nivou ekonomske trilaterale između Turske, BiH i Srbije, odlučeno da se formira zajedničko privredno predstavništvo u Turskoj.

“Vjerujem kako ne postoji prepreka ni problem koji se uz dobru volju i dijalog ne mogu riješiti. Smatram da trebamo iskoristiti svaku mogućnost, platformu, bilo da je riječ o međunarodnim inicijativama za pojedine regione ili tripartitnim mehanizmima saradnje, moramo svaku platformu iskoristiti za otvorenost, iskrenost i dijalog, jer nema problema koji dijalog ne može riješiti”, rekao je Koc.

Dodao je kako je BiH lijep primjer kako živjeti, kreirati i biti produktivan u toleranciji i suživotu.

“Smatramo da može biti primjer za sve druge zemlje u svijetu i želimo da jedna takva BiH bude stabilna, nastavi se razvijati i da mi tome damo svoj doprinos”, rekao je Koc. 

Naveo je primjere poplava koje su 2014. pogodile BiH, a kada je Turska odmah pružila pomoć, kao i 15. juli 2016. godine kada su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) pokušala izvesti državni udar u Turskoj, a BiH je saosjećala s turskim narodom i pokazala solidarnost. 

Upitan da prokomentariše današnje izbore u Istanbulu, Koc je kazao kako su izbori dio demokratskog procesa, kao i svugdje u svijetu, tako i u Turskoj.

Dodao je kako očekuje da proteknu u najboljem mogućem redu i ljudi slobodno izraze svoj izbor, a rezultati izbora donesu boljitak, napredak, ne samo Istanbulu nego i cijeloj zemlji.