Komšić: Apstinenti od izbora nisu zadovoljni ni vlastima ni alternativama

Ned, 14.10.2018. 12:02 

Komšić: Apstinenti od izbora nisu zadovoljni ni vlastima ni alternativama

 

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) – Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ivo Komšić izjavio je danas u Sarajevu da oni koji nisu izašli na izbore najčešće nisu zadovoljni ni postojećim vlastima ni onima koji se nude kao alternativa.

Komšić je, kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”  o temi “Demokratski kapaciteti BiH i izbori”, istakao da izlaznost na izbore od oko 53 posto ne odgovara nezadovoljstvu koje su građani pokazivali prema strankama koje su trenutno na vlasti. 

– Ipak i na temelju takvih rezultata se može tvrditi da je bosanskohercegovačko društvo demokratično, bez obzira na to šta ko o njemu mislio – rekao je Komšić.

Po njegovim riječima, podjela stranaka na “demokratske” i “nedemokratske” bila bi prikladnija nego na “etničke” i “građanske”. 

Komšić je dodao da je iz rezultata izbora vidljivo da je omjer između demokratskih i uslovno rečeno “nedemokratskih” stranaka pola-pola, a da pola registrovanih glasača nije ni izašlo na izbore.

– Mi u društvu imamo demokratski kapacitet koji iz izbora u izbore nije iskorišten, jer stranke, posebno “demokratske”, nisu u stanju animirati građane u dovoljnoj mjeri i dobiti njihove glasove – naglasio je Komšić.

Pojasnio je da te stranke nisu sposobne da građansko nezadovoljstvo organiziraju i stave u funkciju demokratskih politika, iako nakon svakih izbora konstatiraju da je propalo mnogo glasova i da se moraju ujediniti.

Agencija Anadolija:

Ivo Komšić: Izlaznost na općim izborima ne odgovara nezadovoljstvu koje su građani pokazivali

– Ivo Komšić, koji je govorio o “Demokratskim kapacitetima BiH i izborima”, kazao kako su najčešći uzroci neizlaska na izbore nezadovoljstvo postojećim vlastima i nezadovoljstvo onima koji se nude da dođu na vlast

SARAJEVO (AA) – Izlaznost na općim izborima u Bosni i Hercegovini ne odgovara nezadovoljstvu koje su građani pokazivali tokom proteklog mandata, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99, održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar o temi ”Demokratski kapaciteti BiH i izbori“, bio je Ivo Komšić koji je prokomentarisao opće izbore u Bosni i Hercegovini održane prošle sedmice kao i izborni rezultat.

Komšić je izjavio kako rezultati izbora donekle pružaju sliku demokratičnosti i dodao kako je, uslovno rečeno, prikladnije stranke koje su sudjelovale u izborima, podijeliti na demokratske i nedemokratske, nego na etničke/neetničke, građanske/negrađanske i tome slično.

Osvrnuo se i na podatke o izlaznosti na općim izborima koja je iznosila oko 53 posto.

“U našem ovakvom društvu, to je mali procenat. Bilo je za očekivati da će građani izaći u većem broju na izbore. Zašto? Zato što su oni u posljednje dvije godine, a čak bi se moglo reći i za cijeli ovaj protekli mandat, pokazivali svoje nezadovoljstvo s vlastima”, rekao je Komšić.

Podsjetio je na svakodnevne proteste različitih vrsta širom BiH iza kojih su uglavnom stajali građani, a ne stranke.

“Kad pogledamo ovaj izborni rezultat, odnosno izlaznost, onda, zapravo, vidimo da ta izlaznost ne odgovara onom nezadovoljstvu koje su građani pokazivali u toku ovog proteklog mandata stranaka koje su bile na vlasti”, istakao je Komšić.

Ukazao je kako ne postoji značajna promjena u izbornim rezultatima.

”Naše društvo je demokratično društvo bez obzira šta ko o njemu mislio jer, ako pogledamo izborne rezultate, onda ćemo vidjeti da je tu omjer u uspjehu na izborima između demokratskih i nedemokratskih, uvjetno kazano, stranaka, negdje pola-pola”, dodao je Komšić.

Bivši gradonačelnik Sarajeva rekao je kako, ukoliko se uzme u obzir da gotovo polovica izbornog tijela nikako nije izašla na izbore, onda je jasno o čemu se radi.

Kazao je kako pojedinci ne izlaze na izbore iz nehaja ili ih ne zanima politika, ali kao najčešće uzroke neizlaska na izbore naveo je nezadovoljstvo postojećim vlastima i nezadovoljstvo onima koji se nude da dođu na vlast.

“Mi u društvu imamo taj jedan potreban kapacitet demokratski, koji nije iskorišten iz izbora u izbore. I na prošlim i pretprošlim i tako dalje, mogli smo praviti iste analize. Šta to znači? Znači da političke stranke, pogotovo ove za koje možemo reći da su demokratske, nisu u stanju animirati građane u dovoljnoj mjeri da izađu na izbore i dobiju njihove glasove. Nisu dovoljno sposobne da građansko nezadovoljstvo organiziraju i stave u funkciju demokratskih politika”, smatra Komšić.

Ivo KomšićKrug 99Naše društvo je demokratično društvo

Novinar Aldıjana Hadzıc

Objavljeno Enver İbrahimkadic