KRIZA JE POSTALA PRIRODNO STANJE ZA OVAKVU BiH

14.6.2015. (12:50)
LAZOVIĆ: KRIZA JE POSTALA PRIRODNO STANJE ZA OVAKVU BiH (Foto)
 
SARAJEVO, 14. juna (FENA) – ”Kako iz krize u BiH?” bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”. Istaknuto je mnoštvo problema koji rezultiraju krizom, a učesnici smatraju da je stavljanje ličnih interesa iznad interesa države suština problema. 

Uvodničar, političar iz Sarajeva, Miro Lazović kazao je da današnja kriza nije ništa novo te da u BiH traje u kontinuitetu, s manjim ili većim intenzitetom, od Daytona do danas.

– Kriza je postala prirodno stanje za ovakvu BiH – naglasio je.

Razlog krize je, smatra, pored unutrašnje slabosti, postojeći Ustav, njegova rješenja. Takva rješenja, mišljenja je, više pogoduju političkim, etničkim i ekonomskim podjelama nego što integriraju bh. društvo i državu.

– S ovakvim Ustavom BiH će uvijek biti u krizi, neće moći ući u Evropske integracije, i mora doživjeti izmjene – rekao je Lazović.

Naglašavajući unutrašnje probleme istakao je da su u vrhu političari koji lične interese stavljaju iznad interesa države. U tom kontekstu, siguran je, morat će doći do promjena na političkoj sceni.

Osvrnuo se i na Izborni zakon u BiH. Podsjetio je da ne predviđa mogućnost izlaska iz ovakvih kriznih stanja te da će biti neophodno pristupiti izmjenama, na način da se predvide vanredni izbori jer jedna vlast ne smije biti sigurna cijeli mandatni period i mora napustiti pozicije kada to građani zatraže.

Dodao je da je kriza vlasti na svim nivoima u BiH. U Republici Srpskoj je, kaže, vlast puna afera i ”na brzinu sklepana vlast”.

– U Federaciji se koalicija raspala, pitanje je hoće li doći do nove koalicije, manjinska vlada, ukoliko bi bila formirana, također ne garantira stabilnost, pogotovo neće biti dugotrajna – potcrtao je Lazović.

Ulazi se, akcentirao je, u jedan period u kome će političari morati, pod uticajem međunarodne zajednice, prihvatiti reforme koje su na stolu te potpisati određene obaveze.

– To što će biti na stolu ne smije biti prihvaćeno ‘ad hoc’ bez ulaženja u suštinu onoga što se nudi – kazao je.

Zamjenik premijera FBiH i ministar trgovine u Vladi FBiH Aleksandra Remetića, u ostavci, istakao je da je došao trenutak kada se treba odlučiti u kom pravcu treba ići.

– Sada se najozbiljnije treba razmisliti šta treba uraditi, kako sebe vidimo u budućnosti – rekao je.

Naglasio je da je neophodno pokrenuti političke i ekonomske procese, ali da to nije moguće bez odricanja. Postupci se trebaju, mišljenja je, provesti unutar države i bez pritisaka sa strane.

(Fena) mb

 

14.6.2015. (16:03)
REMETIĆ: BIRAČI KOJI GLASAJU ZA LJEVICU MNOGO SU KRITIČNIJI
 
SARAJEVO, 14. juna (FENA) – Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Miro Lazović smatra da je bosanskohercegovačka politička scena dosta heterogena, a ljevica dosta razjedinjena te da se konačno mora napraviti jedan front, jedan savez ljevičarskog građanskog tipa, u kome će prednjačiti Demokratska fronta (DF) i SDPBiH. 

– Na lokalne izbore smatram da SDP-e i DF trebaju izaći sa zajedničkim kandidatima za određena mjesta. To će pokazati da li postoji odgovornost i spremnost unutar te dvije stranke da budu nositelji stvaranja jednog jakog demokratskog bloka, tim prije što BiH ulazi u dosta neizvjesnu socio-ekonomsku situaciju u kojoj su određene grupacije društva pod udarom. Sve te grupacije i sindikate ljevica mora okupiti na jedno mjesto i stvoriti jedan veliki građanski blok otpora prema onome što je negativno – kazao je Lazović danas u Sarajevu odgovarajući na upite novinara u vezi s problemima lijevo orijentiranih stranaka.

Zamjenik premijera FBiH i ministar trgovine u Vladi FBiH Aleksandar Remetić (DF) također dijeli mišljenje da su lijevo orijentirane stranke razjedinjene.

– Ljevica se u BiH u proteklih 20 godina mnogo razgrađivala. Neki ljudi su odlazili i pravili stranke, neko to veže za lične ambicije ljudi, a više bih rekao da je na ljevici veća odgovornost za koncept rada i razvoja – istakao je Remetić.

On je mišljenja da su birači koji glasaju za ljevicu mnogo kritičniji te da ne glasaju za svoju stranku kada nađu manu, dok je birač koji glasa za desnicu spreman oprostiti svojim liderima mnoge stvari.

Naglasio je da lijeve stranke prvo trebaju da grade svoje političke programe na svim vrijednostima evropskih ljevica.

– Mislim da je dobro početi razgovarati o ključnim izazovima našeg razvoja. Ako se budu postizali zajednički stavovi, a da se očuvaju evropske vrijednosti, ljevica će moći pomoći BiH, da se gradi jedna ugodna država za sve nas – naglasio je Remetić.

(Fena) mb