KRUG 99: Migranti moraju biti zaštićeni na teritoriji svake države

Ned, 20.05.2018. 11:57 

KRUG 99: Migranti moraju biti zaštićeni na teritoriji svake države

 

SARAJEVO, 20. maja (FENA) – Migranti moraju biti zaštićeni od diskriminacije po bilo kom osnovu, i to u svakom trenutku od njihovog ulaska na teritoriju jedne države, rečeno je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi: “Migranti u procjepu politike i humanitarnog prava“.

Uvodničari na sesiji bili su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić.

S obzirom da se radi o globalnom međunarodnom problemu migracija, Nenadić i Dautbegović su istakli da države imaju odgovornost i obavezu da štite sve osobe u svojoj nadležnosti od kršenja njihovih prava od trećih osoba ili predstavnika države.

Naglasili su da od ulaska i prijema na teritoriji jedne države migranti moraju biti zaštićeni od diskriminacije po bilo kom osnovu.

Dautbegović je naglasila da migranti moraju biti zaštićeni od samog trenutka njihovog ulaska na teritoriju jedne države.

Po riječima ministra Nenadića broj izbjeglih i raseljenih u svijetu danas je oko 65,6 miliona, i u stalnom je porastu, a najviše ih je iz Sirije.

Kaže da je jako bitno odrediti status tim ljudima, status izbjeglica – supsidijarne zaštite ili privremene zaštite u slučaju masovnog priliva.

On sugerira da pitanje  migranata u BiH u ovoj fazi treba biti tretirano kao humanitarno pitanje jer međunarodna zajednica će pomoći  onoliko koliko BiH bude sama participirala.

– Ali bez obzira i na status svako ima pravo na sigurnost, smještaj, ishranu, pravo na zdravstvenu zaštitu, na identifikacioni dokument, bilo da je on izbjeglički karton ili da je potvrda o identitetu, školovanje, prijevoz, socijalnu zaštitu  – kazao je Nenadić.

Svjesni toga da će predstojeće aktivnosti zavisiti od statusa, učesnici tribine Kruga 99 su kazali da je na Ministarstvu sigurnosti BiH da u saradnji sa Vijećem ministara i UNHCR-om utvrdi status, a da vlasti na nivou BiH moraju biti u stalnom zasjedanju te da se politike trebaju usaglašavati i koordinirati, kako međusobno tako i sa državama regiona.

KRUG99 MIGRANTI

(FENA) E.F.