KRUG 99: Oživljavanje ideja i koncepta HRHB novi udar na BiH i njenu stabilnost

KRUG 99: Oživljavanje ideja i koncepta HRHB novi udar na BiH i njenu stabilnost

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) – Oživljavanje ideja i koncepta HRHB predstavlja novi udar na Bosnu i Hercegovinu i njenu stabilnost, a njene najveće žrtve su Hrvati BiH o čemu zorno svjedoče statistički pokazatelji o broju bh. Hrvata, koji da gotovo ne participiraju u stanovništvu bh. entiteta RS, kao i u nekim drugim dijelovima BiH u kojima su stoljećima obitavali, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

Istovremeno, ocijenjeno je „kako te ideje, sada ‘u oblandi’ federalizacije BiH i ustroja trećeg entiteta BiH, predstavljaju zapravo pokušaj realizacije ratnih ciljeva političkim sredstvima, odnosno dovršetak politike disolucije BiH na etničkom principu, što je u biti kompatibilno s ciljevima velikosrpske politike koja slijedi staru matricu podjele i uništenja BiH kao društva i države“.

Komumikolog i autor knjige „HVO-Sarajevo“ dr. Mario Pejić smatra da je ideja o reanimiranju ‘koncepta Herceg Bosne’ uvredljiva za svakog bh. Hrvata koji imalo drži do svog političkog i osobnog dostojanstva, te ističe da se radi o konceptu političkog organiziranja hrvatskog naroda u BiH jednako egzistencijalno opasnom kao i 90-tih godina prošlog stoljeća.

Govoreći kao jedan od uvodničara o temi „Nastavlja li se politika udruženog zločinačkog poduhvata HRHB?“ ocijenio je da bi po spomenutom konceptu veći dio bh. Hrvata ostao izvan granica te nacionalne zajednice i postao nacionalna manjina, pojašnjavajući da bi na taj način bh. Hrvati izgubili svoje povijesno pravo da budu jednakopravni na cijelom području BiH.

Upozorio je, istodobno, kako je identifikacija cijelog hrvatskog naroda s konceptom i idejom HB veoma opasna, podsjećajući na brojne primjere s kojima je moguće identificirati veći dio hrvatskog naroda u BiH, odnosno mnoge pojedince, kulturne djelatnike i organizacije koje su se stavile u službu očuvanja domovine  BiH – poput Hrvatskog narodnog vijeća BiH, HKD Napredak, Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, ratnog Hrvatskog koordinacijsog odbora, inicijatora održavanja Hrvatskog sabora 1994. koji je zaustavio sukob Hrvata i Bošnjaka…

– Sve su to primjeri s kojima se može identificirati hrvatski narod u BiH, samo mediji moraju pružiti više prostora za predstavnike tih organizacija i afirmirati njihove rezultate. Nažalost u medijima se uglavnom ističu stavovi predstavnika hrvatske političke elite i njima bliskih organizacija, tako da se stvara pogrešna slika o identifikaciji cijelog hrvatskog naroda s idejom HB, koja je najveća katastrofa hrvatske politike u prošlom stoljeću – zaključio je Pejić.

Član Predsjedništva Udruženja „Mostarski krug“ i uvodničar sesije Edin Batlak upozorio je na „nove opasnosti koje se nadvijaju nad BiH“ dovodeći to u kontekst ustroja tzv, ‘trećeg entiteta’, inicijativa za okrupnjavanje kantona i virtulenih izbornih jedinica, ocijenivši da se radi o vješto skrojenim sintagmama kojima se zagovara federalizacija BiH, a koja je na ‘mala vrata’ ozvaničena u  Evropskom parlamentu, zahvaljujući evropskim zastupnicima iz Republike Hrvatske.

Federalizacija bi, kako je kazao, “dovela do podjele BiH dominantno na etničkom principu i značila bi ‘smrt BiH’ i getoizaciju njenog najbrojnijeg naroda“.

U tom kontekstu pozvao je sve snage koje se izjašnjavaju državotvornim i probosanskim političkim snagama i intelektualce iz tog kruga da se aktivnije uključe u demistificiranje spomenutih nakana djelitelja BiH, te afirmiranje vrijednosti zajedničkog života u BiH u kojoj će se pripadnici svakog naroda osjećati jednako komotno na bilo kojem njenom dijelu.  

Na sesiji Kruga 99 govorili su koautori knjige „Hrvatska Republika Herceg Bosna“ Mesud Hero i Fuad Kovač, podsjećajući „da ova knjiga na 1.000 stranica snagom argumenata i dokumenata govori o konceptu i praksi HRHB, a u vezi s čime se u Haagu (ICTY) sudi šestorici njenih čelnika“.

Naveli su da se 18. novembra navršava 25 godina od ustroja HB, te da se u susret tom datumu u javnosti pokušavaju oživjeti njene temeljne ideje.

Sudionici sesije Kruga 99 osudili su „pritiske najvišeg vrha R Hrvatske na BiH, odnosno njeno pravosuđe, a u vezi s hapšenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju“, ocijenivši da se radi o neprimjerenom miješanju u unutarnje poslove suverene države BiH, te pozvali na smirivanje tenzija i razvijanje dobrosusjedstva dviju susjednih država, te njihov prosperitet u skladu s evropskim vrijednostima i pod okriljem Evropske unije.

(FENA) E.F.

Krug 99: Reanimiranje ideje Herceg-Bosne uvredljivo je za svakog bosanskog Hrvata
– Nakon nedavnog hapšenja deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Orašja i reakcija hrvatskih zvaničnika iz BiH i Hrvatske na taj događaj, na Krugu 99 govoreno je o temi “Nastavlja li se politika udruženog zločinačkog poduhvata u HRHB (Hrvatske Republike Herceg-Bosne)
 

SARAJEVO (AA) – U Bosni i Hercegovini proteklih mjeseci evidentno je reanimiranje ideje Herceg-Bosne, afirmacija i predlaganje federalizacije kao oblika uređenja što predstavlja direktnu podjelu BiH na etničkom principu, poručeno je s današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon nedavnog hapšenja deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Orašja i reakcija hrvatskih zvaničnika iz BiH i Hrvatske na taj događaj, na Krugu 99 govoreno je o temi “Nastavlja li se politika udruženog zločinačkog poduhvata u HRHB (Hrvatske Republike Herceg-Bosne).

Edin Baltak, član predsjedništva Udruženja “Mostarski krug” podsjetio je kako stanovnici Hercegovine najbolje osjećaju poteškoće i opasnosti koje se nadvijaju nad BiH.

Naglasio je kako je činjenica da se u javnosti sve više govori o “trećem entitetu, okrupnjavanju kantona i virtuelnim izbornim jedinicama vješto skrojen u termin federalizacija”.

“Sve su to izrazi koji su na kraju vješto skrojeni u termin federalizacije BiH i koja su na mala vrata, na određeni način, ozvaničena u Evropskom parlamentu, zahvaljujući zastupnicima Republike Hrvatske”, rekao je Baltak.

Federalizaciju je nazvao “smrću za BiH” i “klasičnom getoizacijom, završetkom ratnog projekta koji se nije uspio ostvariti oružjem”.

Prema njegovim riječima, federalizacija predstavlja podjelu BiH na etničkom principu. 

“Kada bi takva jedna formula, federalizacija, ugledala svjetlo dana, značila bi i smrtnu presudu najbrojnijem narodu u BiH, jer bi bio getoiziran poput Gaze u današnjoj Palestini. Oni koji vrlo jasno iznose ovakve ideje u ime političkih partija SNSD-a, odnosno HDZ-a, imaju vrlo jasne strategije i razrađene taktike, dok one snage koje za sebe vole reći da su probosanske – nismo uspjeli vidjeti šta to oni zagovaraju. Želimo BiH potaman, gdje će se svako komotno osjećati na bilo kojem kraju i dijelu BiH. Najodgovorniji u cijeloj priči bit će oni koji za sebe kažu da su probosanske političke snage, intelektualci iz tog kruga. Ostali šute, vjerovatno štite svoj komoditet, a nisu svjesni da će pred budućim generacijama biti odgovorni”, poručio je Baltak. 

Da je reanimiranje ideje Herceg-Bosne uvredljivo za svakog bosanskog Hrvata koji imalo drži do svog političkog i osobnog dostojanstva smatra Mario Pejić, komunikolog i autor knjige “HVO – Sarajevo”.

Prema njegovim riječima, “političko organizovanje hrvatskog naroda u BiH jednako je egzistencijalno opasno kao i ‘90-tih godina prošlog stoljeća”.

“Hrvati bi, po tom konceptu, ostali izvan granica te nacionalne zajednice i postali nacionalna manjina odnosno izgubili svoje povijesno pravo da budu jednakopravan na cijelom području BiH. Zato je identifikacija cijelog hrvatskog naroda sa idejom Herceg Bosne veoma opasna i treba bježati od nje”, rekao je Pejić.

Naglasio je kako postoji niz pozitivnih primjera u BiH s kojima se može identificirati bh. hrvatski narod.

“To u mnogi pojedinci, kulturni djelatnici, organizacije i drugi koji su se stavili u službu očuvanja domovine BiH. To se treba afirmirati, a ne hrvatska politička elita tako da se stvara pogrešna slika o identifikaciji cijelog hrvatskog naroda s idejom Herceg-Bosne koja je najveća katastrofa hrvatske politike u prošlom stoljeću”, zaključio je Pejić.

Na današnjoj sesiji Kruga 99 govorili su i Mesud Hero, viši kustos i koautor knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna” te Fuad Kovač, pisac i, također, koautor knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna”.

Hero je istakao kako je pet godina proveo na proučavanju i istraživanju bosansko-hrvatskih i bošnjačko-hrvatskih odnosa.

“Ja sam, prije svega, zahvalan nezavisnim hrvatskim intelektualcima koji misle svojom glavom, a ne srcem, jer ih ima jako puno koji Herceg-Bosni vide kao kamen spoticanja i veliki problem za BiH i sve njene narode. Udruženi zločinački poduhvat nije politička nego pravna kvalifikacija i svako politiziranje ovog termina je zapravo politizacija hrvatskih političara, posebno iz Republike Hrvatske ovih dana. Svrha je pritisak na sudstvo, na sud u Hagu koji naredne godine treba donijeti drugostepenu presudu šestorici optuženih čelnika Herceg-Bosne”, naglasio je Hero.

Kovač je, sa druge strane, istakao da bi “svakome trebalo biti jasno da BiH nije banovina već međunarodno priznata i suverena država”.

Herceg-BosnaHrvatihrvatski narod u BiHKrug 99

KRUG 99: OPASNO JE POISTOVJETITI CIJELI HRVATSKI NAROD SA IDEJOM HERCEG BOSNE

91
 
 Ideja o reanimiranju “koncepta Herceg Bosne” uvredljiva je za svakog bh. Hrvata koji imalo drži do svog političkog i osobnog dostojanstva, izjavio je danas komunikolog i autor knjige “HVO-Sarajevo“ Mario Pejić.

On je bio jedan od uvodničara na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ o temi “Nastavlja li se politika udruženog zločinačkog poduhvata HRHB?”

Pejić je dodao da se radi o konceptu političkog organizovanja hrvatskog naroda u BiH jednako egzistencijalno opasnom kao i 90-tih godina prošlog vijeka.

Ocijenio je da bi prema tom konceptu veći dio bh. Hrvata ostao izvan granica te nacionalne zajednice i postao nacionalna manjina, kazavši da bi na taj način bh. Hrvati izgubili svoje historijsko pravo da budu jednakopravni na cijelom području BiH.

Pejić je kazao je da je “identifikacija cijelog hrvatskog naroda s konceptom i idejom Herceg Bosne veoma opasna”.On je podsjetio na brojne primjere s kojima je moguće identifikovati veći dio hrvatskog naroda u BiH, odnosno, na pojedince, kulturne radnike i organizacije koje su se stavile u službu očuvanja domovine. Radi se o, kazao je Pejić, organizacijama poput Hrvatskog narodnog vijeća BiH, HKD “Napredak”, Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, ratnog Hrvatskog koordinacijsog odbora, inicijatora održavanja Hrvatskog sabora 1994. koji je zaustavio sukob Hrvata i Bošnjaka, itd.

Član Predsjedništva Udruženja “Mostarski krug“ i uvodničar Edin Batlak smatra da bi federalizacija “dovela do podjele BiH dominantno na etničkom principu i značila bi “smrt Bi” i “getoizaciju njenog najbrojnijeg naroda“.

Batlak je pozvao sve snage, koje se izjašnjavaju državotvornim i probosanskim, da se aktivnije uključe u demistificiranje namjera onih koji žele podijeliti BiH, te u afirmaciju vrijednosti zajedničkog života u BiH u kojoj će se pripadnici svakog naroda osjećati jednako komotno na bilo kojem njenom dijelu.